Ponedjeljak, 12 veljače, 2024

Program digitalne edukacije starijih osoba Hrvatskog Telekoma povezuje obitelji za blagdane

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja pa je Hrvatski Telekom pokrenuo hvalevrijedan program digitalne edukacije kako bi smanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću

Blagdani su pred nama te sa sobom nose mnogo zabavnih aktivnosti. Puno je raznih načina kako vrijeme provesti s obitelji i prijateljima, što nam je uvijek, a posebice otkako je pandemija u mnogočemu promijenila način života na koji smo naviknuli, svima više nego potrebno.Gradovi su puni blještavih boja i različitih adventskih zabava i aktivnosti koje mame na zabavu, no svakako nemojte zaboraviti i odvojiti vremena na naše najmilije starije životne dobi, koji vrijeme provode u domovima.

Naime, istraživanje o usamljenosti u domovima za starije koje je proveo Hrvatski Telekom u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta SmartUp pokazalo je kako se više od polovice korisnika domova za starije (njih 53%) kontinuirano osjeća usamljeno, a najviše im u ovo vrijeme izoliranosti uzrokovane pandemijom Covida-19 nedostaju razgovori s članovima obitelji (88%) i prijateljima izvan doma (70%).

 

Izoliranost posebno teško pada starijoj populaciji

Istraživanje je pokazalo da izoliranost posebno teško pada populaciji u domovima za starije čiju svakodnevnicu zbog korona mjera više ne ispunjavaju posjeti članova obitelji i prijatelja (43% manje posjeta), a 24 posto se manje druže i s ostalim korisnicima doma. U takvim uvjetima, umjesto fizičkog ljudskog kontakta i razgovora licem u lice koji je su prosjeku vodili 23 minute, zamjenski način komunikacije postali su kratki telefonski razgovori od samo 5 minuta na fiksnom telefonu te 14 minuta putem mobitela.

Osim toga, istaknuli su da tijekom telefonskih razgovora, koje je ranije koristilo 13 posto, a sada 43 posto ispitanika jako nedostaje to što svoje najdraže ne mogu vidjeti. Nedostatak digitalnih vještina znatno utječe na vrijeme i kvalitetu vremena koje ispitanici provode u razgovoru sa svojim obiteljima i prijateljima, a zbog svega je čak trećina ispitanika u istraživanju izrazila i dublje znakove usamljenosti. Pritom 86 posto korisnika domova za starije nije nikada razgovaralo putem video poziva, 74 posto niti ne zna uspostaviti, ali 90 posto ih želi naučili kako se to radi, a prvo bi nazvali svoju djecu (47%), odnosno unuke ili praunuke (23%).

Hvalevrijedan program digitalne edukacije starijih osoba

Svjestan potrebe ovakve edukacije Hrvatski Telekom je u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb prošle godine pokrenuo program digitalne edukacije starijih osoba za koje je pripremio jednostavno razumljive edukativne video materijale putem kojih su korisnici domova, ali i svi stariji sugrađani, mogli početi lako koristiti različite digitalne alate koji su im omogućili da budu povezani i u stalnom kontaktu sa svojim obiteljima i prijateljima. Korisnici 14 domova za starije u Gradu Zagrebu kroz pripremljene video edukacije učili su kako uspostaviti WhatsApp video pozive na svojim tabletima.

Ova godina svima je promijenila živote i tražila je brojne prilagodbe kako bi zaštitili svoje najbliže. Istodobno smo postali bolno svjesni koliko su nam osobni kontakt i druženja važni i koliko nam trebaju da bi mogli funkcionirati. Pritom su uvedenim protuepidemijskim mjerama posebno pogođeni korisnici domova za starije kojima je izoliranost povećala osjećaj usamljenosti. To je i razlog zbog kojeg smo pokrenuli nacionalni program edukacija o korištenju digitalnih alata, koji se nadamo kako će osobama starije životne dobi otvoriti vrata cijelog jednog novog svijeta i omogućiti im da kad već ne smiju, da ipak mogu biti u kontaktu sa svojim bližnjima, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

Dodao je da je, nakon uspješnog započinjanja projekta prošle godine, Hrvatski Telekom i ove godine donirao tablet uređaje i besplatan internet za novih 12 domova za starije diljem Hrvatske u sklopu nacionalnog programa digitalne edukacije starijih osoba Generacije zajedno, koji provodi u suradnji s Volonterskim centrom Zagreb.

Ivan Bartulović, član Uprave HT-a

U prve dvije faze programa, koji je dio šireg društveno odgovornog koncepta U dobrim rukama, Hrvatski Telekom uručio je donaciju za 30 domova za starije. Novom donacijom ta brojka narasla je na 42 doma za starije koji su uključeni u Program digitalne edukacije starijih osoba.

Ustanove koje su primile donaciju i sudjeluju u trećoj fazi programa Hrvatskog Telekoma su: Dom za starije osobe Bjelovar, Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod, Dom za starije osobe Dubrovnik, Dom za starije osobe Domenico Pergolis, Dom za starije osobe Ličko-senjske županije, Dom za starije i nemoćne osobe Beli Manastir, Dom za starije i nemoćne osobe Požega, Dom za starije osobe Kantrida Rijeka, Dom za starije i nemoćne osobe Sisak, Dom za starije i nemoćne osobe Vis, Dom za starije i nemoćne osobe Cvjetni dom Šibenik i Dom za starije i nemoćne osobe Vukovar.

Hvalevrijedna akcija: Hrvatski Telekom uključio još 12 domova za starije u nacionalni program Generacije zajedno

Korisnici domova su prošli i edukaciju korištenja digitalnih alata

Tijekom 2020. i 2021. godine korisnici domova prošli su i edukaciju korištenja digitalnih alata, poput načina na koji uspostaviti WhatsApp video pozive, s ciljem što bolje povezanosti sa svojim obiteljima i prijateljima. Do sada je programom povezano više od 1.500 starijih osoba. Zahvaljujući ovom projektu čak 600 korisnika domova obavilo je više od 2.000 poziva u ukupno trajanju više od 6000 minuta, a u Programu su sudjelovali i članovi Kluba volontera HT Grupe.

Nacionalni program ‘Generacije zajedno’ pokrenut je u okolnostima pandemije Covid-19 i ograničenih kontakta sa starijim članovima našeg društva, kada smo htjeli otvoriti vrata digitalnog svijeta kako bi umanjili osjećaj njihove samoće i izoliranosti i zamijenili ga povezanošću i uključenošću. Pozitivne reakcije koje smo dobili iz domova koji su do sada sudjelovali u programu motivirale su nas da tu ne stanemo, već da nastavimo s ispunjenjem naše misije izgradnje svijeta boljih mogućnosti za sve“, izjavio je Ivan Bartulović, član Uprave za ljudske resurse Hrvatskog Telekoma.

U partnerstvu s Volonterskim centrom Zagreb edukativni video materijali za digitalnu edukaciju starijih osoba kontinuirano će se nadograđivati te će biti objavljeni na službenim kanalima Hrvatskog Telekoma.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime