Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Naučite odlučno reći ‘ne’ i osloboditi se stresa – posebice za blagdane

Iako je uoči blagdana stres posebno primjetan, jer treba na vrijeme kupiti sve darove, pobrinuti se za kolačiće i kićenje doma... pretvorite te trenutke u vrijeme namijenjeno sebi i svojim prioritetima, radeći sve što trebate na svoj način i u svom vremenskom roku

Vrlo je lako podlegnuti blagdanskom kaosu – ali zapravo bismo trebali što opuštenije uživati u blagdanima i vremenu posvećenom najdražim osobama.Iako je pred blagdana stres posebno primjetan, jer treba na vrijeme kupiti sve darove, pobrinuti se za kolačiće i kićenje doma… pretvorite te trenutke u vrijeme namijenjeno sebi i svojim prioritetima, radeći sve što trebate na svoj način i u svom vremenskom roku.

1/ Centrirajte se s uzemljenjem – pokušajte s restorativnom jogom

Kako se bližimo blagdanskoj sezoni, obično je energija u prostoriji (pogotovo joga shali) još snažnija. Svu kreativnost i izazov ovog razdoblja usmjerite na centriranje i uzemljenje što je i u skladu s prirodom. Tijekom blagdana, praksa (vježbanje) i postizanje rutine može predstavljati izazov, pa je u ovom periodu prakticiranje mekoće moćno i transformativno. Restorativna joga je jedan od odličnih načina da se umirite i riješite stresa…

Odaberite najbolje za sebe: Koju vrstu joge možete vježbati

2/ Preokrenite stres naglavačke

Vjerovali ili ne, kada vas uhvati stres ili drugi negativni osjećaji: anksioznost, nervoza, prebacite se na glavu i pokušajte s inverzijama. Ono što od joga inverzija možete dobiti jest prisutnost u trenutku. Na prvu, i to na ‘izvrnut’ način traže od nas da pronađemo balans. 

3/ Koristite eterična ulja

Eterična ulja potiču određenu energiju, izazivaju osjećaje i određene senzacije. Često, čak i u joga praksi, izvrstan su način da se probude sva osjetila te ih učitelji vole koristiti na svojim satovima. S druge strane, mogu se koristiti i u svakodnevnim dnevnim aktivnostima kod kuće ili prije spavanja. Primjerice, lavanda se koristi za smirivanje ili može poslužiti kao pomoć prije spavanja. 

Aromaterapija: Koji mirisi umiruju, a koji razbuđuje, koji daje energiju…?

4/ Meditirajte, tako ćete postići radost

Meditacija neka postane dio vaše rutine, s time da svatko može pronaći svoj oblik meditacije – mindfulness, šetnja u prirodi, sjedenje u lotus pozi i meditiranje u mirnom prostoru… Također, ističemo i vođenje dnevnika, usmjeravanje pažnje na određenu čakru ili prirodni element ili vođenu meditaciju. Želimo napomenuti da je za meditaciju potrebna praksa, pa savjetujemo da pronađete svoj način kako postići radost. Evo još nekoliko primjera: glazba, ples, rad s biljkama…

5/ Naučite reći ‘ne’ i uzmite vrijeme za sebe

Naučite reći ‘ne’ onome što vas ne veseli. U ovo blagdansko vrijeme ne morate ići na svaki događaj, ili možete odgoditi neke aktivnosti i uzeti vrijeme za sebe, ako vam je to stvarno potrebno. I u tome slučaju, ne morate osjećati krivnju.
Zasigurno za svakoga od nas postoje neke stvari koje možete raditi svaki dan, a da osjetite energetsku ispunjenost. Pokušajte neko vrijeme provesti i tako da se isključite iz svega, budite offline – isključite društvene medije, e-mailove, pozive, poruke. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime