Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Kako pomoći bliskoj osobi koja se bori s depresijom

Kada vas ponesu valovi depresije, pružanje potpore može značiti sve. I velika i mala djela su važna. Postoje stvari koje ne smijete raditi i one koje su korisne u podržavanju voljenih koji boluju od depresije

Depresiju je teško pretočiti u riječi, pogotovo za one koji je nikad nisu iskusili. Kao drugih tjelesnih bolesti, može nastupiti iznenada, ‘upada’ u um i kosti bez upozorenja i tjera osobu ‘u tamu’.Američko udruženje za psihijatriju opisalo je depresiju kao “medicinsku bolest koja negativno utječe na naše osjećaje, način na koji mislimo i na koji se ponašamo.”

Najveći izazov mentalnih bolesti njihova je složenost, iako nas razne strudije uče kako mozak ima snagu nad našim tijelima i fizičkim kretanjima – kod ove bolesti sve te teorije padaju u vodu

Pjesnikinja i književnica Sylvia Plath slikovito je opisala svoju depresiju: „Nisam željela da me itko fotografira jer sam znala da ću plakati. Nisam znala zašto ću plakati, ali znala sam da ako mi se netko obrati ili me previše pažljivo pogleda suze će mi poletjeti iz očiju, a jecaji iz grla i plakala ću cijeli tjedan. Osjetila bih kako se suze prolijevaju i slijevaju u meni poput vode u čaši koja je nestabilna i prepuna.“

Za nekoga tko se borio s depresijom, ovaj citat govori puno toga. Jer depresija se često doživljava kao veliko razočaranje ili tuga. Terapija i mentalni trening su presudni za održavanje psihičkog zdravlja. Kada vas ponesu valovi depresije, pružanje potpore može značiti sve – tada su i velika i mala djela važna. Imate li u svojoj blizini nekoga tko pati od depresije, vjerojatno ni sami često ne znate što i kako učiniti. Ovi bi vam korisni savjeti mogli pomoći da im na pravilan način budete podrška – onda kada im je najpotrebnije!

Budite nježni s riječima

Kada netko koga volite pati, u vama se lako može javiti potreba da to stanje ‘popravite’. Jer u ljudskoj je prirodi želja da uklonimo svoju i bol drugih. Ipak, kao što svatko tko ima depresiju može posvjedočiti, pričanje kako će depresija ‘proći’ nije od nikakve koristi i zato to izbjegavajte. Umjesto toga, vodite se frazama kao što su ‘Razumijem kako se osjećaš’ i ‘Tu sam za tebe’. Ako ne razumijete, to je u redu. Možete reći ‘Volim te, nisi sam/a, reci što mogu učiniti’.
Zbog depresije se osoba osjeća usamljeno i nevoljeno, pa će im i samo slušanje i korištenje utješnih riječi pomoći mozgu i tijelu shvatiti da su, u stvari, voljeni i sigurni.

Ponudite fizičku bliskost, ali ne bez dopuštenja

Ako je vaša voljena osoba spremna prihvatiti fizički dodir, to može značajno olakšati efekte depresije. Kad se zagrlimo ili dodirnemo, oslobađamo oksitocin koji regulira naša pozitivna raspoloženja i pomaže nam da se osjećamo sretnima. Naravno, prije nego što nekoga dodirnite zatražite dopuštenje. Ne primaju svi ljubav ili utjehu kroz fizički dodir. Ako je to slučaj, smislite što bi moglo utješiti vašu voljenu osobu – primjerice, pokrijte ju/ga pokrivačem i to će na određeni način blagotvorno djelovati na nju.

Pošaljite paket podrške

Napravite paket s malim poklonima koji unose radost, udobnost i brigu o sebi u život vaše voljene osobe. Paket je lijepa gesta kojom kažete: ‘Razmišljam o tebi.’ Pogotovo u ovom vremenu društvenog distanciranja, kada svi doživljavamo različite emocionalne probleme, a posebno osobe koju su vrlo senzibilne. Jedan ovakav paket može biti vrlo koristan i zbližiti vas iako niste zajedno. Prije nego što krenete s opremanjem paketa, možete pitati voljenu osobu što bi im pomoglo da se osjećaju bolje.

Izradite raspored tjedne provjere

Predložite tjedne pozive ‘provjere’ kako bi vaši prijatelji ili članovi obitelji mogli razgovarati o svojim osjećajima. Kad su depresivni, izazovno je i razgovarati ili se družiti pa se nemojte previše truditi. Pronađite ono što im najbolje odgovara i vodite se prema tome.
Pronalaženje onoga što pomaže vama ili vašim voljenima koji pate od depresije zahtijeva vrijeme i komunikaciju. Zato uvijek vodite razgovore s razumijevanjem i strpljenjem, jer oblaci depresije često su dio različitog vremena za različite ljude.

Sve što možemo je biti oni koji će ih pažljivo slušati i predstavljati svjetlo na kraju vrlo mračnog tunela.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime