Subota, 23 ožujka, 2024

FILM PO FILM: Zašto je Tom Hardy najbolji izbor za novog Jamesa Bonda?

Donosimo kronološki redoslijed nekoliko poznatijih filmova iz Hardyjeve karijere – koji apsolutno idu u korist činjenici da je najzbiljniji kandidat za agenta 007 (uz nekoliko iznimaka)!

Tom Hardy je sljedeći James Bond. Barem se tako šuška u kuloarima, odnosno od kada je  producentica filmova o agentu Bondu, Barbara Brocolli, najavila snimanje nastavaka o tajnom agentu 007.Konačnu odluku možemo očekivati u studenom, prema nepotvrđenom izvještaju na blogu obožavatelja Star Treka, koji su oštro krrenuli ‘protvi’ Hardyja. Nakon što se počelo nagađati u medijima da je Tom najozbiljniji kandidat za ulogu, i to ispred do tada favoriziranog Sama Heughana, krenule su reakcije; Hardy je stariji u usporedbi s ostalim glumcima (Hardy ima 43 godine, Daniel Craig je imao 37 godina kada je dobio ulogu, Timothy Dalton 40, a Pierce Brosnan 41 godinu), a mnogi misle kako ‘više izgleda kao zlikovac’ te da zbog prijašnjih filmova ima previše ‘prtljage’.

I tu smo došli do prijelomnice: Hardy je doista imao više istaknutih i važnih filmskih uloga nego, primjerice, Craig i Brosnan prije nego su postali dio franšize, a bilo je i izjava da bi ga gledatelji doživljavali više kao ‘Toma Hardyja’, nego kao Bonda. Rekli bismo da Hardyjeva ‘prtljaga’ zapravo pokazuje kako je dorastao ulozi Bonda.

U nastavku donosimo kronološki redoslijed nekoliko poznatijih filmova iz Hardyjeve karijere – koji apsolutno idu u korist činjenici da je najzbiljniji kandidat za agenta 007 (uz nekoliko iznimaka)!

Bronson (2008.)
Protiv: u Bronsonu (i Legendi iz 2015., na koju se odnosi isti argument), Hardy predstavlja drugačiju vrstu britanskog društva: modrice, goli zglobovi i borbe pasa, umjesto lojalnih pripadnika gornjeg sloja Njezinog Veličanstva – suprotno od onoga kako svijet želi zamišljati Britaniju.

Početak (2010.)
Za: bila je to prilično mala Hardyjeva uloga u filmu Inception, ali ako ga se uopće sjećate, sjetit ćete ga se kao nestašnog Britanca koji je nosio dotjerano odijelo i ogroman bacač pištolja/granata, kao svojevrsni tip “našeg čovjeka u Mombasi” Grahama Greenea. Glumio je rogobatnog Britanca s aplombom nasuprot ozbiljnijim američkim kolegama, što Bond uostalom i jest.

Dečko, dama, kralj, špijun (2011.)
Za: pa, Hardy je u ovom filmu igrao ni više ni manje nego špijuna. Nije li to dovoljno? Očito je da je Hardyjeva uloga Rickija Tarra čvrsto u kalupu Le Carré (otrcan, prezaposlen, kojeg ruske krtice love u vlastitoj organizaciji), a ne klasičnom, cool arhetipu Iana Fleminga, ali to su samo sitni detalji.

Vitez tame: Povratak (2012.)
Za: jeste li ikada vidjeli više bondovsku scenu klasične tučnjave šakama od one između Batmana i Banea u kanalizaciji ispod Gothama? Znate, ona scena u kojoj Bane pretuče Batmana i slomi mu leđa? Iako je u ovom filmu Hardy negativac, tjelesnost i bizarnost prizora slični su nekim Craigovim borbama iz neposredne blizine u ulozi Bonda. Uz to, kao Bane je Hardy imao neke zaista dobre rečenice, koje mu također daju dodatne bodove za ulogu Bonda.

Locke (2013.)
Za: u kritički hvaljenom Lockeu, Hardy glumi građevinskog predradnika koji u stvarnom vremenu mora odgovarati na pozive svoje ljubavnice i supruge (između ostalih) dok se vozi iz Birminghama do Londona, balansirajući između jedne i druge. U isto vrijeme prevozi najveći beton na svijetu koji treba stići na lokaciju sljedeći dan. Zamijenite Birmingham za Rim, London za Capri, “suprugu” za “drugu ljubavnicu” i “beton” za “spremanje zavjere da se ubije M”… u osnovi je već to – Bondov film.

Pobješnjeli Max: Divlja cesta (2015.)
Za: Pobješnjeli Max je u osnovi najduža potjera za automobilima ikad snimljena, a činjenica da je Hardy većinom bio za volanom ili je ubijao – predstavlja audiciju za Bondov film smješten u pustinji. Zanemarite činjenicu da jedva govori u filmu – u ovome je ionako  važna fizička pojava.

Povratnik (2015.)
Za: idealan Bond ima sve zube, zar ne? I ne miriši na izmet rakuna? Sigurno, na prvi pogled Hardyjev pomirljivi graničar (tip koji ubije sina Leonarda DiCaprija na početku filma) uopće ne odgovara Bondu. Ali onda, što više čitate o užasnim uvjetima na snimanju Povratnika, kako Leo jede konjsko meso na pari, glumačka postava boluje od hipotermije, a sva snimanja podliježu drakonskim standardima Alejandra Gonzáleza Iñárritu, više zvuči kao snimanje za Bondov film. Daniel Craig je u prošlosti govorio o tome kako je, igrajući Bonda, na kraju osjećao velike posljedice na svojem tijelu – višetjedni rad u smrznutom otpadu Argentine i Montane bio je dobra priprema za Hardyja.

Dunkirk (2017.)
Za: U Dunkirku, poznatog Christophera Nolana, ima herojstva u izobilju, i premda je Hardyjev udio u filmu, kao i u Početku, malen, uspijeva izaći kao jedan od najpožrtvovnijih likova, čak i kad se čini da je sva nada izgubljena. Ako je Bond zapravo stalno u nekoj nostalgiji za vremenom kada su sukobi bili jednostavniji, a domoljublje poštenije, onda je Dunkirk bila još jedna dobra audicija za ulogu agenta 007.

Venom (2018.)
Protiv: u izvjesnom smislu, glumeći glavnu ulogu u Venomu, Hardy je postao dijelom projekata “kinematografskog svemira” Bondovih rivala na blagajnama Sony/Marvel/Disney. U tom smislu to umanjuje njegovu mogućnost igranja Bonda, i premda to znači da ima iskustva s igranjem superheroja (što Bond u osnovi i jest, zar ne?), iskreno se nadamo da Bond ne ide putem Marvel Universea. Sporedni filmovi usredotočeni na Q, Moneypenny ili Felix Leiter loše bi utjecali na franšizu i izbrisali mnogo toga što je čini posebnom. Dakle, Venom je za Hardyja dobro blockbuster iskustvo, ali loš imidž onome što čini Bonda.

Capone (2020.)
Protiv: Capone – koji, usput rečeno, ima nevjerojatno dugu, burnu prošlost – ne ide u prilog Hardyju, jer je jednostavno najbolji dokaz da bi umjesto njega trebao glumiti super-zlikovca iz Bonda. Napokon, Al Capone je u osnovi Blofeld s lošijim ožiljcima i sklonošću cigarama umjesto mačaka. Bond, naravno, već ima Blofelda, ljubaznog Christophera Waltza za kojeg doduše još moramo saznati je li preživio u filmu No Time To Die.

Zaključak
Hardy bi bio sjajan James Bond, čak i ako postoje dvojbe oko toga koju bi ulogu bolje igrao. Njegovo iskustvo igranja britanskih heroja – bili to špijuni, piloti ili konkretni stručnjaci – više je nego dovoljno da ga stavi na prvo mjesto potencijalnog tajnog agenta u smokingu. Dodamo li činjenicu da se, poput Daniela Craiga, može i ozbiljno potući, dobili smo sjajan ‘materijal’ za novog 007: žilavog, uglađenog i hrabrog, ali povremeno i sposobnog za nemilosrdno ubijanje. Stavite ulog na kladionicama na Hardyja prije nego što oni dosadni navijači Star Treka još više suze njegove šanse.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime