Četvrtak, 11 travnja, 2024

Zašto muškarci u slučaju nervoze – trče na wc?

Posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili imate li disfunkciju zdjelice ili prekomjerno aktivan mjehur koji se može liječiti

Većina muškaraca u stresnim i nelagodnim situacijama prvom prilikom bježi u kupaonicu. Kad su pod stresom, instinktivno žele ili pobjeći ili se boriti, što uzrokuje oslobađanje hormona koji remete uobičajene hormone koji su ‘zaslužni’ za opušteni mjehur. Zbog tog remećenja dolazi do skupljanja mjehura i potrebe za mokrenjem ili čak nehotičnog mokrenja u nekim slučajevima.Urologinja dr. Reni Malik objašnjava kako stres može utjecati na mjehur na nekoliko načina. Jedan od potencijalnih faktora je disfunkcija zdjeličnog dna, kada se mišići u dnu zdjelice napinju kao odgovor na stres. Naime, dokazano je kako duže izlaganje stresu može utjecati na mjehur.

Što je viša razina stresa, to češće mokrite

Utvrđeno je kako u stresnim situacijama mozak može pokrenuti oslobađanje neurotransmitera zvanog kortikotropin (CRF): “Mjehur ima receptore koji posebno reagiraju na ovaj neurotransmiter, koji djeluje na mjehur povećavajući kontrakcije mokraćnog mjehura, a kontrakcije mjehura razlog su zbog kojeg osjećate potrebu za mokrenjem”.
Uz to, stres ima negativan utjecaj na razinu serotonina, neurotransmitera odgovornog za regulaciju raspoloženja, koncentracije i sna. “Smanjenje razine povezano je s većim stezanjem mjehura i kasnijom urinarnom frekvencijom”, pojašnjava dr. Malik. Također, zbog snažne korelacije između prekomjerno aktivnog mjehura i anksioznosti, simptomi jednog pokazuju pogoršanje drugog simptoma.

Photo by Claire Mueller on Unsplash

Znamo da postoji veza”, objašnjava ona i nastavlja: “Ljudi koji boluju od prekomjerno aktivnog mjehura podložni su razvijanju anksioznosti u sljedećih 10 godina. Slično tome, oni koji pate od anksioznosti imaju veće šanse razviti probleme s prekomjerno aktivnim mjehurom u istom vremenskom razmaku”. Međutim, istraživanja su pokazala da rješenje jednog problema može ublažili ili smanjiti rizik od stvaranja drugog problema.

Disfunkcija zdjelice ili prekomjerno aktivan mjehur

Posavjetujte se s liječnikom kako biste utvrdili imate li disfunkciju zdjelice ili prekomjerno aktivan mjehur koji se može liječiti. Uz to, kvalitetno spavanje i smanjenje stresa u svakodnevnom životu mogu imati pozitivan učinak. Urologinja predlaže i sljedeći trening, odnosno Kegelove vježbe: “Kada osjetite potrebu za mokrenjem, ona će vjerojatno rasti sa svakim trenutkom, dok ne pomislite da morate otrčati do toaleta. Ali ako pričekate, potreba će s vremenom ipak popustiti. To se naziva trening mjehura: kad osjetite potrebu, pričekate, odvratite misli i radite brze Kegelove vježbe – povlačenjem i uvlačenjem u zdjelicu, radeći brze kontrakcije i opuštanja – dok čekate da potreba za mokrenjem prođe, a zatim bezbrižno otiđite do kupaonice. Ovakav proces dovodi do ponovnog povezivanja mozga i mokraćnog mjehura tako da više ne osjećate toliku potrebu za odlaskom na wc”.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime