Srijeda, 3 travnja, 2024

Dobro je znati: 7 razloga zašto muškarce bole bradavice – i ne smijete ih ignorirati

Najčešće za bolove postoji razumno (i bezazleno) objašnjenje. No, postoje slučajevi u kojima se radi o problemu koji zahtijeva posjet liječniku. Stoga je dobro znati što je što, ali i kako se nositi sa simptomima

U slučaju da niste znali, i muškarci se, baš kao i žene, suočavaju s bolovima u bradavicama. I njihove također mogu biti osjetljive na dodir, krvariti, ali i imati mnoge druge bolne simptome.Najčešće za bolove postoji razumno (i bezazleno) objašnjenje. No, postoje slučajevi u kojima se radi o problemu koji zahtijeva posjet liječniku. Stoga je dobro znati što je što, ali i kako se nositi sa simptomima. Postoji nekoliko faktora koji mogu uzrokovati bolove u bradavicama, ali je dobra vijest da se uzroci često mogu spriječiti i izliječiti.

U nastavku izdvajamo nekoliko razloga zbog kojih biste mogli osjećati bolove, ali i savjete kako riješiti određeni problem:

1/ Nošenje pogrešne odjeće za vježbanje

Trenje odjeće povezano s trčanjem ili vježbanjem jedan je od najčešćih uzroka boli u bradavicama kod muškaraca. Poznato je i pod nazivom ‘bradavica trkača’. Uz to, mogu se razviti trnci ili povećana osjetljivost na bradavici, ali i trljanje ili iritacija kože s mogućim krvarenjem. Takvi simptomi javljaju se i kod pacijenata koji se bave vježbama s puno vertikalnih i/ili horizontalnih pokreta, kao što su nogomet, ragbi, boks, zumba…

Osim toga, čak i labavije pamučne majice i majice bez rukava mogu stvoriti probleme, kao i u određenoj mjeri i oblik bradavice. Bradavica koja je ispupčenija, ujedno je i izloženija trenju odjeće.

Kako riješiti ovaj problem?

Kada vježbate nosite majice novijih tehnologija poput dry-fita – jer prijanjaju uz tijelo ali smanjuju mogućnost trenja. Kako bi smanjili trljanje neki trkači koriste vazelin prije nego počnu trčati. No, pouzdanija opcija je korištenje zaštite, poput flastera ili proizvoda kao što su Nip Guards ili Nip-Eaze. Možda ćete u početku morati eksperimentirati s tim proizvodima da biste shvatili koji neće pasti na polovici treninga.

2/  Nova odjeća ili alergija na tkaninu

Čak i ako niste sportaš, još uvijek možete patiti od natečenih bradavica. Nova odjeća može biti posebno osjetljiva za bradavice. Pamučne tkanine grube prirode, ali i one kemijski obrađene, mogu dovesti do veće osjetljivosti, koja se pojavljuje kao izravna alergija ili kontaktni dermatitis. Osobe koje su imale ekceme ili suhu kožu vjerojatnije će imati takve simptome.

U ekstremnim slučajevima mogu se pojaviti osip, curenje žuljeva, suha koža, peckanje i oticanje, pa čak i crvenilo ili ljuštenje, s potencijalnim stvaranjem mjehurića ispunjenih tekućinom koji mogu nalikovati opeklinama. Ako primijetite takve simptome, trebali biste izbjegavati nošenje komada koji je izazvao reakciju, staviti hladne obloge na bradavice te nazvati liječnika.

Uz to, trebali biste ograničiti nošenje vune koja može stvoriti nakupine znoja i vlage te uzrokovati iritaciju. Naime, upravo su vuneni džemperi poznati po tome što uzrokuju prekomjernu osjetljivost bradavica – jednostavno rješenje je nošenje Dry-Fit majice ispod džempera koji štiti bradavice, ali i upija vlagu koja može dovesti do sekundarne infekcije.

3/ Infekcija bradavica

Može se razviti kao posljedica iritacija nakon brijanja ili obrezivanja dlačica oko bradavica. To je područje, naime, puno krvnih žila i živaca, a svaka ozljeda može dovesti do infekcija. Simptomi infekcije su tople ili hladne bradavice, a kako se ovaj problem teže liječi obavezno se obratite liječniku. Najčešće se kožne infekcije liječe antibioticima.

4/ Ginekomastija

Višak masnog tkiva u muškim grudima može nastati iz nekoliko fizioloških razloga, poput neravnoteže u omjeru estrogena i testosterona, ali i kao posljedica životnog stila, odnosno pijenja lijekova ili alkohola. Nerijetko je prisutna kod adolescenata, a dobra vijest je da se obično samostalno riješi za 1-2 godine, bez lijekova ili potrebe za kirurškom intervencijom.

Otprilike svaki četvrti odrasli muškarac između 50 i 69 godina pati od ovog stanja, a u gotovo 20 posto slučajeva posljedica su uzimanja lijekova. Dokazano je kako su lijekovi za liječenje anksioznosti, poput Valiuma ili Xanaxa, koji spadaju u skupinu lijekova benzodiazepini, česti krivci, a ginekomastija se može razviti i od prekomjernog unosa alkohola, jer alkoholu sadrži fitoestrogene.

Liječenje može biti učinkovito, ali je važno s njim započeti u prvih 1-2 godine nakon što ste bili kod liječnika. Ako lijekovi nisu učinkoviti nakon 6-12 mjeseci ili ako je ginekomastija dugotrajnija, druga mogućnost je operacija smanjenja dojke.

Vječno pitanje: Kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca?

 

5/ Ciste

Bol u bradavicama kod muškaraca može se razviti i zbog cisti, infekcije tkiva dojke, ako su bradavice suhe ili natečene od trenja, bilo zbog hladnog vremena ili ekcema. Tada nastaju pukotine i mali otvori na koži bradavice koji omogućuju ulazak bakterija. Za liječenje se koriste najčešće antibiotici i topli oblozi.

6/ Rak dojke

Ako ništa od dosad navedenog ne povezujete s bolovima koje osjećate, možda patite od nečeg ozbiljnijeg. Bezbolna kvržica ili zadebljano tkivo dojke u rijetkim slučajevima može biti znak raka dojke kod muškaraca. Iako je on vrlo rijedak i javlja se kod manje od 1% muškaraca, ipak je moguć. U rizičnu skupinu spadaju i muškarci čiji je ženski član obitelji imao rak dojke.

Ipak, moguće je prepoznati znakove raka dojke kod muškaraca: kvržice su najčešće bezbolne, ali su nježne na dodir pa ih nemojte pokušati ispuhati. Rak dojke može uzrokovati inverziju bradavice, pa to dodajte na listu stvari na koje trebate paziti. Nakon što se rak proširi, oteklina se može naći ispod pazuha, u limfnim čvorovima ili oko ključne kosti. U ekstremnim slučajevima, mogu se razviti otvoreni čirevi ako je rak napredovao.

7/ Pagetova bolest dojke

Ovaj rijetki oblik karcinoma obično zahvaća bradavice i areolu, uzrokujući ljuštenje, pucanje ili svrbež kože koja okružuje ovo područje. Ti su simptomi slični drugim stanjima poput ekcema, pa je moguća kriva dijagnoza. Većina ljudi s Pagetovom bolešću razvije kancerogene tumore u tkivu dojke. Nažalost, liječnici nisu sigurni što uzrokuje ovo stanje.

Ako osjetljivost i bol u bradavicama ne prestaju, svakako posjetite liječnika. Nemojte pretpostaviti da nije ništa opasno, jer čak ako i nije, problem će se teže riješiti ako čekate s liječenjem!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime