Četvrtak, 28 ožujka, 2024

7 zdravstvenih pregleda koje bi svaki muškarac mlađi od 40 trebao obaviti

Donosimo sedam važnih zdravstvenih pregleda koje bi svaki muškarac trebao obaviti ove godine. Mnoge od njih može obaviti vaš liječnik primarne zdravstvene skrbi, a ako ne može, može vas uputiti stručnjaku koji može

Odlazak liječniku na pregled vjerojatno nije visoko na vašem popisu prioriteta, ali je velika pogreška odlaziti kod njega samo kad ste bolesni. Ljudsko je tijelo složen, dinamičan organizam i stvari ponekad znaju krneuti u krivom smjeru. I u mnogim slučajevima, možda nema mnogo znakova koje možete primijetiti, a isti mogu uzrokovati brojne zdravstvene tegobe.Zato je jako važno često pregledavati svoje tijelo, a neki rutinski pregledi i laboratorijski testovi često su najbolji način da saznate što se događa. Osim toga, redovito odrađivanje preporučenih testova i pregleda povećava mogućnost da se bilo kakvi problemi otkriju rano, kada je problem u nastanku često lakše liječiti. Donosimo sedam važnih zdravstvenih pregleda koje bi svaki muškarac trebao obaviti ove godine. Mnoge od njih može obaviti vaš liječnik primarne zdravstvene skrbi, a ako ne može, može vas uputiti stručnjaku koji može.

Test na kolesterol

Ovaj test mjeri količinu kolesterola – i HDL, ili “dobre” vrste, i LDL, ili “loše vrste” – i vrstu masnoće u vašoj krvi koja se naziva trigliceridi. Svi ovi čimbenici zajedno stvaraju očitanje ukupnog kolesterola. Visok kolesterol znači da imate nezdravu količinu plaka u arterijama, što može uzrokovati začepljenja i povećati rizik od srčanog ili moždanog udara.

Preporučuje se da svi muškarci prvi put testiraju između 17. i 21. godine, dakle, ako imate više od 21 godinu i još se niste testirali, trebali biste se pobrinuti da ga napavite ove godine. Vaš se kolesterol mjeri testom krvi nakon što niste ništa jeli 9 do 12 sati. 

Očitavanje krvnog tlaka

Visoki krvni tlak nema simptoma, ali može dovesti do srčanog ili moždanog udara ako se ne liječi. To je zato što visoki krvni tlak može oštetiti vaše arterije, te povećavajući rizik od opasnih začepljenja. Zato je tako važno da svoj provjerite barem svakih tri do pet godina. Test je super jednostavan: provodi se u ordinaciji, gdje vam liječnik omota manšetu na napuhavanje oko ruke kako bi izvršio pritisak na vaše arterije dok sluša vaš puls. Time se mjeri vaš krvni tlak ili tlak u vašim arterijama dok krv pumpa. Test traje manje od minute.

Ako izmjerite visok tlak dva ili tri puta zaredom – samo jedno visoko očitanje krvnog tlaka može biti slučajnost – vaš liječnik će vam preporučiti opcije liječenja kao što su bolja prehrana, više vježbanja ili uzimanje lijekova te će vas ponovno testirati u sljedećih šest mjeseci da vidi ima li napretka. 

Test razine šećera u krvi

Ne mora svaki muškarac mlađi od 40 godina biti testiran na dijabetes tipa 2, ali ako je vaš indeks tjelesne mase veći od 25 i imate barem još jedan faktor rizika (poput visokog kolesterola ili obiteljske povijesti dijabetesa), trebali biste se pregledavati svake tri godine.

Postoji nekoliko različitih testova koji mogu otkriti dijabetes tipa 2. Većinu vremena vaš će liječnik preporučiti A1C test—krvni test koji mjeri vašu prosječnu razinu šećera u krvi tijekom tromjesečnog razdoblja gledajući količinu šećera u krvi vezanu za vaša crvena krvna zrnca. Morat ćete se testirati dva puta tijekom tri mjeseca. Ako imate određene poremećaje crvenih krvnih stanica kao što je anemija srpastih stanica, vaš bi liječnik mogao odlučiti izmjeriti šećer u krvi testom šećera u krvi natašte ili oralnim testom tolerancije glukoze.

Pregled vida

Ako je prošlo više od dvije godine od vašeg posljednjeg očnog pregleda, nazovite svog optometrista. Oni će obaviti provjeru vida kako bi se uvjerili da dobro vidite i po potrebi obnovite vaše naočale ili kontaktne leće. To je važno jer škiljenje i naprezanje mogu dovesti do glavobolje i povećanja dioptrije. To nije sve, dobro je odraditi i pregled glaukoma, bolesti kod koje previsok očni tlak može dovesti do gubitka vida. Obično to uključuje test s upuhom zraka, gdje se brzo upuhuje zrak u vaše oko kako bi se izmjerio tlak u vašem oku. Malo je neugodno, ali je brzo i ne boli.

Ispitivanje raka kože

U redu, dakle nema službene preporuke o tome koliko često biste se trebali testirati na rak kože. Ali rak kože pogađa sve veći broj ljudi, a godišnji pregledi mogu pomoći vašem dermatologu da rano uoči nejasnu izraslinu, kada ju je lakše liječiti. Redoviti pregledi mogu biti osobito važni ako imate čimbenike rizika od raka kože, poput crvene kose, imate obiteljsku povijest melanoma ili imate sumnjive madeže. Vaš liječnik vam može pomoći da otkrijete jeste li pod većim rizikom.

Pregledi obično traju manje od 10 minuta,a dermatolog vizualno pregledava sve neobične ili sumnjive madeže ili izrasline od glave do pete. Ako nešto uoči, mogao bi predložiti da to samo držite na oku ili preporučiti biopsiju, ovisno o tome kako izraslina izgleda.

Rak testisa

Rizik od dobivanja karcinoma zapravo počinje rasti oko 40-ih i 50-ih godina. Ali otprilike polovica karcinoma testisa pogađa muškarce u dobi od 20 do 34 godine. Pregledi testisa jednako su važni za mlade muškarce kao i pregledi dojki za žene. Trenutačno ne postoje službene smjernice o tome koliko često bi se muškarci trebali pregledavati. Ali trebali biste i obaviti pregled testisa tijekom vašeg rutinskog pregleda. Također biste trebali odmah nazvati svog liječnika ako primijetite kvržicu ili oteklinu tijekom samopregleda – nešto što biste trebali činiti jednom mjesečno.

Pregled u liječničkoj ordinaciji bit će prilično sličan onome što radite kod kuće: Vaš liječnik će opipati vaše testise za bilo kakve kvržice, otekline ili osjetljivost. Ako primijeti nešto neobično, preporučit će ultrazvuk testisa za daljnje ispitivanje.

Test na HIV

Ako se nikada niste testirali na virus humane imunodeficijencije ili HIV, sada je vrijeme da to učinite. Sve odrasle osobe trebale bi se testirati barem jednom. To vrijedi čak i ako se ne ponašate rizično (poput nezaštićenog seksa s više partnera ili dijeljenja igala). A ako se ponašate tako da postoji veća šansa od zaraze, isplati se testirati barem jednom godišnje.

Možete se javiti svom liječniku primarne zaštite za sve detalje. Testovi obično provjeravaju vašu krv na HIV virus ili antitijela koja vaš imunološki sustav proizvodi kada je izložen virusu. Također neki rade tetsove brisom iz unutrašnjosti usta da vide nalazi li se virus u vašoj slini.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime