Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Nove studije upozoravaju na istinu o vježbanju (samo) tijekom vikenda

Stručnjaci preporučuju da trebate vježbati najmanje 2,5 sata tjedno umjerenim intenzitetom, ili 75 minuta jakim intenzitetom. Ali što se događa ako ste toliko zatrpani tijekom tjedna da imate vremena samo za vježbanje tijekom vikenda?

Stručnjaci preporučuju da trebate vježbati najmanje 2,5 sata tjedno umjerenim intenzitetom, ili 75 minuta jakim intenzitetom. Ali što se događa ako ste toliko zatrpani tijekom tjedna da imate vremena samo za vježbanje tijekom vikenda?Samo naprijed i skupljate efekte na dugoročne staze, sugerira nova studija sa Sveučilišta Loughborough u Engleskoj.

Jeste li i vi ‘vikend-ratnik’?

Analizirajući način života 64.000 odraslih osoba, istraživači su otkrili da tzv. ‘vikend ratnici’  – oni koji vježbaju samo jedan ili dva dana u tjednu – imaju za 30 posto manje šanse umrijeti od bilo koje bolesti nakon18. godine, u usporedbi s onima koji uopće ne vježbaju. Također za 40 posto je bila manja vjerojatnost da će umrijeti od bolesti srca – te 18 posto da će umrijeti od raka.

Vježbanje povećava dobri kolesterol u stanicama, a smanjuje trigliceride koji su krivi za začepljene arterija, tvrde stručnjaci sa Klinike Mayo. Također, ono drži našu težinu pod kontrolom, što može smanjiti rizik od raka jer istodobno smanjuje širenje upala, stoji u izvještaju National Cancer Institute.

Matematika je jednostavna – kada je vježbanje u pitanju

“Svaka kontinuirana aerobna vježba poboljšava krvni tlak, koncentraciju kolesterola i metabolizam glukoze za dan ili dva”, kaže vodeći autor studije Gary O’Donovan. Matematika je jednostavna: ako povećate vježbanje na nekoliko dana u tjednu imat ćete najmanji rizik za smrt, bolesti srca i raka.

“Osim toga, ako sjedite 5 ili 6 dana u tjednu, a zatim prenaglite u teretani preko vikenda, također povećavate i rizik od ozljeda”, upozorava Jeffrey Spaw, doktor medicine, ortoped na College Station Orthopedics u Teksasu. U stvari, “vikend ratnici” imaju veći rizik za uganuća gležnja, trkačku potkoljenicu, ozljede koljena i stopala, kaže Spaw. Istodobno, češće vježbanje pomaže prilagođvanju vaših zglobova i mišića na povećano kretanje. 
Osim toga, osobe koje imaju i dodatnu težinu vjerojatno su pod najvećim rizikom od ozljeda, jer više kilograma znači i više opterećenja na zglobove i ligamente.

Kako smanjiti rizik od ozljeda?

Možete smanjiti rizik od ozljede s nekoliko jednostavnih strategija, savjetuje Spaw. Kombinirajući kardio, trening s utezima i istezanje možete smanjiti stalni pritisak na vaše zglobove i ojačati mišiće oko njih, a uvijek uključite zagrijavanje.

Zaključak: Ako jedino stignete vikendom u teretanu, i to je sigurno bolje nego da ne idete uopće. Ali ako ikako možete, proširite vježbanje na više puta tijekom tjedna. Recimo, zadržite odlazak u teretanu tijekom vikenda, ali ubacite neki drugi oblik vježbanja tijekom radnog tjedna, pa taman da to znači i brzu šetnju nakon ručka.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime