Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

6 načina kako brzo rashladiti dom – i uštedjeti na računima za struju

Pred nama je dugo i vrelo ljeto, a umjesto cjelodnevnog sjedenje ispod klima uređaja, donosimo nekoliko malih trikova koji nam mogu pomoći da rashladimo dom (i sebe) na drugačije načine, a da pri tome štedimo u kućnom budžetu

Već smo iskusili nekoliko toplinskih valova, a ako je suditi prema prognozama, do kraja ljeta nas očekuju visoke temperature. U takvim situacijama jedino primamljivo zvuči upaliti klimu cijeli dan i ne mrdati se ispred nje, zar ne?No, znamo da to nije ni zdravo za naše respiratorne organe, a ponajmanje za obiteljski budžet. Srećom postoji cijeli niz malih trikova koji nam mogu pomoći da rashladimo dom na drugačije načine, a da pri tome uštedimo na računima za struju.

1/ Držite zavjese navučene tijekom najtoplijih sati

Koliko god se doima primamljivo razvući zavjese i pustiti svjetlost u dom, na taj način puštamo unutra i puno topline. Premai zračunima stručnjaka, oko 30 posto neželjene topline dolazi upravo kroz prozore. Držite zavjese navučene ili rolete spuštene, posebno tijekom najtoplijeg doba dana.

Ako nemate zavjese za zatamnjivanje prozora, isplati se investirati u njih jer stvaraju prirodnu izolaciju u sobi i zadržavaju hladniji zrak! Osim toga, držeći vašu sobu hladnom, pomoći će vam da lakše zaspete (i spavate), a što je najbolje – ne stoje previše i izvrsna su investicija dugoročno. Primjerice, u Ikei zavjese za blokiranje svjetlosti možete pronaći za 99 kn na više, a zavjese za zatamnjivanje od 249 kuna na više.

2/ Provjerite vrata i prozore kako biste bili sigurni da iz njih ne izlazi zrak

Potražite pukotine na prozorima i vratima gdje zrak može izaći i ta područja dobro zatvorite/začepite. Otklanjanje ‘curenja’ zraka oko vašeg doma može povećati izolaciju, osiguravajući da hladan zrak ostane u domu i da vrući zrak ne izlazi unutra.
Za dugoročno ulaganje razmislite o postavljanju bolje fasade kuće, a možete se raspitati u vašem mjestu i o državnim ili mjesnim subvencijama za izolaciju doma.

3/ Upotrijebite ventilatore za cirkulaciju zraka i ostanite ‘hladni’

Ako nemate klima uređaj (ili ga imate ali ne želite trošiti struju previše) ventilatori su izvrsna jeftinija alternativa. Instalirajte, primjerice, stropni ventilator za koji mnogi stručnjaci tvrde kako je najzdravija varijanta za hlađenje ili nabavite nekoliko vertikalnih ventilatora i postavite ih po sobama tako da kroz njih cirkulira zrak.

4/ Prebacite osvjetljenje na LED žarulje

Gdje god možete, isključite žarulje sa žarnom niti u svom domu i prebacite se na energetski učinkovite LED žarulje. Žarulje sa žarnom niti puštaju 90 posto svoje energije u obliku topline, dok LED diode pretvaraju većinu te energije izravno u svjetlost! Osim toga, LED diode traju puno duže – 25.000 sati u usporedbi sa 1200 sati žarulja sa žarnom niti – što je nemjerljivo bolje i za vaš kućni budžet, zar ne? 

5/ Instalirajte u pametni termostat

Pametni termostat je ulaganje koje će se isplatiti na duže staze. Studija tvrtke Nest otkrila je, primjerice, da su njihovi kupci uštedjeli 15 posto na troškovima hlađenja. Dakle, pametni termostat prilagođava se vašem domu i potrebama te štedi energiju i novac. 

6/ Očistite i zamijenite filtere za zrak

Stari zračni filtri puni prašine ne samo da štete disanju, već vjerojatno blokiraju protok zraka u ostatak vašeg doma. Zamjena filtra za zrak je jednostavna, pristupačna i ključna za održavanje zraka u vašem domu hladnim i zdravim!

Pročitajte još...

Nekretnine na eko način: Zašto je pametno ulagati u zelene zgrade?

Zgrade su značajan faktor u zagađenju okoliša, jer se za njihovu izgradnju troše znatni resursi i velike količine energije. No, ne i 'eco friendly' zelene zgrade koje su i financijski isplative - rijetko kad ekologija i ekonomija idu tako dobro zajedno kao kod ekološki održivih zgrada

Bye, bye kemija: Najbolja eko sredstva za čišćenje – napravite sami!

Za snagu sode bikarbone pri čišćenju zasigurno ste već čuli, a mi vam donosimo još sastojaka iz kućanstva koja su odlična za ekološko čišćenje vašeg doma. Osim čistoće ujedno i dezinficiraju pa ste time dobili i razne zdravstvene benefite

Financijska odgovornost: 10 preventivnih načina kako bolje upravljati novcem

Živimo u financijski vrlo nepredvidivom tržišnom okruženju koje negativno utiče na zaposlenost, visinu primanja, mogućnost zapošljavanja... Možemo li uopće utjecati na sve negativno što nas okružuje? Što možemo učiniti s vlastitim financijama kako bi bili i financijski odgovorni?

Izbjegnite crni scenarij: Kako tijekom krize ‘spasiti’ osobne financije?

Uz brige i strahove koje donosi sama bolest i pandemija jedan od najvećih strahova svakog od nas je i egzistencijalni strah, odnosno strah od smanjenja prihoda i gubitka posla, a samim tim i strah od nemogućnosti zadovoljenja životnih potreba pa i onih osnovnih

Povezano

Otkrili smo originalan način za druženje s prijateljicama

Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva, ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Čestitamo: Tvrtka Keune Haircosmetics službeno je B Corp certificirana kompanija!

Certifikat B Corp dodjeljuje se tvrtkama koje zadovoljavaju visoke društvene i ekološke standarde učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. U procesu certificiranja, utjecaj tvrtke Keune na zaposlenike, upravljanje, kupce, zajednicu i okoliš ocijenjen je izvrsnim rezultatima

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime