Utorak, 28 ožujka, 2023

Nekretnine na eko način: Zašto je pametno ulagati u zelene zgrade?

Zgrade su značajan faktor u zagađenju okoliša, jer se za njihovu izgradnju troše znatni resursi i velike količine energije. No, ne i 'eco friendly' zelene zgrade koje su i financijski isplative - rijetko kad ekologija i ekonomija idu tako dobro zajedno kao kod ekološki održivih zgrada

Kad je o investicijama riječ neizbježno se postavljaju pitanja… Je li investicija profitabilna? Kad će se ulaganje početi vraćati? Nakon koliko vremena se vide benefiti i koji su uopće? Pitanja su to koja se postavljaju i kad je riječ o ulaganjima u zelene, održive projekte među koje ubrajamo i tzv. ‘zelene zgrade’.Nerijetko odgovori nisu posve jasni, što dovodi do toga da mnogi ulagači odustaju od investicije. No, sad je jedna od većih sjevernoameričkih agencija za nekretnine, Bentall Kennedy, predstavila studiju koja je pokazala kako se kod ekološki isplativih zelenih zgrada ulaganja počinju vraćati nakon 10 godina. Dakle, pravo je vrijeme za renovaciju i gradnju novih nekretnina na eko način.

Što su zelene zgrade?

Zgrade su značajan faktor u zagađenju okoliša, jer se za njihovu izgradnju troše znatni resursi i velike količine energije. Razmislite samo o grijanju, rasvjeti, vodi… Stoga je važno zgrade učiniti ekološki prihvatljivijima, a prvi korak na tom putu su zelene zgrade. Odlikuje ih najčešće dobra izolacija (što smanjuje trošak i energiju potrebnu za grijanje i hlađenje), te učinkoviti sustavi osvjetljenja. Ponekad je i sam materijal od kojeg se grade ekološki, a velika pažnja u zadnje se vrijeme posvećuje i vodovodnim instalacijama kako bi se optimizirala potrošnja vode.

Iako početni troškovi gradnje mogu biti veći, niži operativni i energetski troškovi ukazuju na to da zelene zgrade nude dugoročni povrat ulaganja. Preoblikovanjem i redizajniranjem načina rada kućanstava, primjerice ponovnom upotrebom otpadne vode u zahodskim ispiranjima ili mjestom za kompostiranje ostataka hrane, smanjuje se svakodnevna potrošnja energije i resursa. A upravo je to ideja zelenih zgrada – da se na energetsku učinkovitost, grijanje i korištenje vode troši što manje resursa i energije. Na taj način zgrade postaju isplativije.

Sve više zemalja pronalazi način da certificira zgrade projektirane prema pravilima zelene gradnje. U Velikoj Britaniji one su obilježavaju oznakom BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method), u SAD-u postoji LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), dok u Hrvatskoj postoji energetski certifikat za svaku zgradu ili stan. Nesumnjivo, ovakvi certifikati podižu i vrijednost nekretnine.

Zelene zgrade povećavaju vrijednost imovine

Već spomenuta studija Bentall Kennedya pokazala je kako certificirane zgrade imaju veću vrijednost od onih necertificiranih. Kad je riječ najmu poslovnih prostora, njih 10% više je iznajmljeno u zgradama s energetskim certifikatom. Posve je to logično, jer u startu energetski učinkoviti prostori smanjuju troškove najmoprimcima. Naravno, ista je situacija i kad je riječ o privatnim najmoprimcima. S druge strane, ovakvi se prostori iznajmljuju i po nešto višim cijenama, jer se ta stavka nadoknađuje manjom potrošnjom energije, vode i grijanja za stanare.

Ovdje priča ne staje. Studija je pokazala i kako se povećava vrijednost certificiranih zelenih zgrada na kupoprodajnom tržištu 8% do 10%  što je još jedan argument u prilog ulaganjima u zelene zgrade. Njihova profitabilnost raste gledajući kratkoročno kao i dugoročno, bilo da se zgrade iznajmljuju ili prodaju.

Kod zelenih zgrada ekologija i financijska korist idu ‘ruku pod ruku’

Iz svega navedenog možemo zaključiti kako su zelene zgrade uistinu dobra investicija – ekološka, ali i financijska. Govoreći o ekologiji u ovom slučaju govorimo i o štednji. Certificirane održive zgrade osmišljene su kako bi uštedjele resurse: energiju, vodu, toplinu… Dakle, koristeći sustave koji kombiniraju bolju izolaciju, pametniji i ekonomičniji električni sustav ili osvjetljenje posebno dizajnirano za optimizaciju svjetlosti, održive zgrade mogu smanjiti troškove.

Prema izvješću koje je objavilo Svjetsko vijeće za zelenu gradnju, uštede u održivo izgrađenim zgradama mogu biti vrlo značajne. Od 25 do 35% uštedi se energija, a do 39% voda u usporedbi s konvencionalnim zgradama. U SAD-u su izračunali kako za početno povećanje troškova gradnje od 3 do 5 dolara po četvornom metru, ušteda može iznositi čak 6 dolara na uštedi resursa i gotovo 8,50 dolara na održavanju i popravcima. Nakon 20 godina ovom uštedom će se vjerojatno 2 do 3 puta amortizirati početno ulaganje.

Rijetko kad ekologija i ekonomija idu tako dobro zajedno kao kod zelenih, ekološki održivih zgrada. Birajući održive zgrade tvrtke i pojedinci smanjuju svoj utjecaj na okoliš dok štede i zarađuju novac.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Dunja Mazzocco Drvar: Onečišćenje zraka je uzrok i brojnih psihičkih bolesti!

Dunja se s početkom klimatološke jeseni pridružila stručnjacima u Društvu za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) koji se bave ublažavanjem klimatskih promjena i suzbijanjem energetskog siromaštva. Jedna je od najboljih sugovornica koja nam može objasniti klimatske promjene i održiv razvoj, u Hrvatskoj i u svijetu.

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Studij Zaštite okoliša, recikliranja i ambalaže je među najtraženijima na svijetu

Upravo inženjerstvo okoliša, uz korištenje znanstvenih i inženjerskih metoda, stvara zaštitne sustave koji će štititi život na Zemlji od mnogobrojnih vrsta zagađenja. Pri tome posebnu ulogu imaju metode i postupci sanacije šeta u okolišu, kao i preventiva

Eko akcija Zeleni korak: Hrvatski osnovnoškolci spasili više od 3000 stabala

Učenici osnovnih i područnih škola iz cijele Hrvatske pridružili su se dm-ovoj akciji i zajedno su prikupili i reciklirali više od 178 tona starog papira čime su spasili više od 3000 stabala

Povezano

Birdwatching: Gdje sve možete promatrati ptice u Hrvatskoj?

Ptice se mogu promatrati u sva godišnja doba. U proljeće i jesen na stotine tiusća ptica leti sa sjevera na jug i obratno. U kasno proljeće možete gledati gniježđenja i odgajanje mladunaca, a u toplo doba godine morat ćete se rano probuditi jer su ptica najaktivnije kroz rano jutro

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Josip Pavlović ( Ekologija grada): Zagreb do danas nije riješio ni jedan problem gospodarenja otpadom

Koji su najveći problemi s otpadom u Zgrebu, postoji li neko rješene i koje bi ono bilo, te kako otpad utječe na kvelitetu zraka i života, otkrio nam je predsjednik udruge Ekologija grada, Josip Pavlović

Bliži nam se sezona vjenčanja: Pronašli smo najljepše cvjetne aranžmane

Cvijeće je ključna komponenta svakog vjenčanja, dodaju boju, teksturu i osjećaj vašem posebnom danu. Također, važan je dio stvaranja ugođaja ili raspoloženja za vaše vjenčanje, a ovisno o njegovoj boji i stilu, može uvelike promijeniti cijelu priču

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime