Četvrtak, 11 travnja, 2024

Biorazgradnja i kompostiranje: Gdje je granica kada prelaze u ‘zeleno pranje’?

Kako veličina svjetskog problema otpada postaje sve očitija, tvrtke pokušavaju potrošačima pružiti učinkovita rješenja. No, mnoga od njih zapravo su stvorili samo još više otpada. Primjerice, zabrinjavajuća činjenica jest da je samo 10 posto sve plastike ikad reciklirano. Naime, kada su potrošači prvi put saznali za posljedice plastike na okoliš, industrija je kao rješenje ponudila […]

Kako veličina svjetskog problema otpada postaje sve očitija, tvrtke pokušavaju potrošačima pružiti učinkovita rješenja. No, mnoga od njih zapravo su stvorili samo još više otpada.Primjerice, zabrinjavajuća činjenica jest da je samo 10 posto sve plastike ikad reciklirano. Naime, kada su potrošači prvi put saznali za posljedice plastike na okoliš, industrija je kao rješenje ponudila njezino. Ali ova marketinška kampanja bila je jednostavno oblik tzv. ‘zelenog pranja’’, jer – iako se plastika može reciklirati – za to su potrebni mnogi resursi, odgovarajući uređaji i velika količina novca!

Nova ideja i ‘rješenje’ vidi se u biorazgradnji jer se biorazgradiva roba može kompostirati. Ovi izrazi, koji se često koriste naizmjenično, opisuju odvojene procese kojima je cilj obuzdati potrošački otpad. Mogu li ti proizvodi konačno biti rješenje koje tražimo?

Kompostibilno nasuprot biorazgradivom

Svi kompostibilni proizvodi su biorazgradivi, ali nisu svi biorazgradivi proizvodi kompostibilni. Značajna razlika između ta dva procesa jest u tome što se biorazgradivi proizvodi razgrađuju u nekoliko prirodnih elemenata, dok proizvodi koji se mogu kompostirati ostavljaju za sobom organski materijal zvan humus.

Pojam biorazgradiv dodijeljen je prirodnim proizvodima koji se mogu rastaviti u prirodne elemente (poput ugljikovog dioksida i vodene pare) uz pomoć gljivica, bakterija i drugih bioloških procesa. Gotovo sve je biorazgradivo, čak i poneka plastika, iako će tim proizvodima možda trebati stotine godina da se potpuno razgrade. Da bi se proizvod mogao označiti kao biorazgradiv, mora se moći pretvoriti u organsku tvar.
Općenito, biorazgradivi se proizvodi brže razgrađuju – obično je potrebno između tri i šest mjeseci. To se čini idealnim, pogotovo u usporedbi sa sintetičkim proizvodima kojima treba nekoliko stotina godina da se razgrade. Ipak, biorazgradivi proizvodi umanjuju utjecaj na okoliš samo ako se pravilno odlažu i nalaze se u objektima koji reguliraju temperaturu, vlagu i razinu zraka.

Zašto je neke stvari ipak nemoguće kompostirati kod kuće

Kompostiranje je, u usporedbi s tim, postupak recikliranja organskog otpada za ponovnu upotrebu. Ako se pravilno izvrši, proizvodi se mogu komposirati za samo nekoliko mjeseci. Rezultat je zdravo tlo koje sadrži humus i koje ima hranjive sastojke.
Proces kompostiranja omogućuje povratak organskog ugljika na zemlju i smanjuje emisiju metana, odnosno stakleničkih plinova. Velika je stvar kod kompostiranja to što se može raditi kod kuće, mada se njime mora pravilno upravljati kako bi se materijal bogat hranjivim tvarima mogao vratiti na zemlju.
Samo zato što je nešto označeno kao kompostibilno, ne znači da ga potrošači mogu uspješno kompostirati. Umjesto toga, neke proizvode treba poslati u komercijalne objekte koji reguliraju okolišne uvjete potrebne za kompostiranje. Zbog toga je imperativ pažljivo čitati oznake proizvoda.

Rješenje i problem

Biorazgradivi i kompostibilni proizvodi potencijalno mogu biti ekološki prihvatljivo rješenje problema otpada na planeti, ali samo ako se pravilno obrađuju.
Biorazgradive i kompostibilne proizvode potrošači često bacaju u klasično smeće, ne znajući bolje, misleći kako će se na odlagalištu ti proizvodi razraditi u organske tvari. Međutim, ti se proizvodi zakopaju ispod ostalog smeća s vrlo malo kisika.
Biorazgradivi (uključujući kompostabilne) proizvodi ne mogu se sigurno razgraditi bez kisika, prave količine svjetlosti i bakterija. Umjesto toga, anaerobni (bez kisika) postupak koji se događa na odlagalištima otpada na metan. Za uspješnu raščlambu ovih alternativnih proizvoda potrebna su posebna komercijalna postrojenja – a do njih je teško doći.

Zbog toga stručnjaci upozoravaju potrošače na proizvode s biorazgradivim, kompostibilnim i “zelenim” oznakama. Poput recikliranja, i roba za jednokratnu upotrebu održiva je samo ako je postupak razgradnje i ponovne upotrebe također održiv. Kao pojedinci silno želimo da postoji jedinstveno rješenje za najveće životne probleme, ali važno je imati na umu da je svaki proizvod ili trend koji tvrdi da rješava složeni problem u jednoj radnji najvjerojatnije tvz. “zeleno pranje”.
Biorazgradivi i kompostibilni proizvodi možda nisu naša spasonosna slamka, ali to ne znači da je izgubljena svaka nada. Najbolje što možemo učiniti je usredotočiti se na proizvode za višekratnu upotrebu, oslanjajući se na smanjenje i ponovnu upotrebu, umanjujući potrebu za recikliranjem.

Brzi savjeti za smanjenje otpada

  • Izbjegavajte proizvode za jednokratnu upotrebu, čak i one koji su označeni kao kompostibilni ili biorazgradivi.
  • Pažljivo pročitajte deklaracije proizvoda prije nego što ih bacite ili pokušate kompostirati kod kuće.
  • Raspitajte se kako pojedini brendovi rješavaju pravilno raspolaganje njihovim proizvodima i ambalažom.
  • Isključite plastični pribor i papirnate salvete prilikom narudžbe za ponijeti, kao i plastične vrećice za kupovinu u trgovinama i maloprodaji.
  • Kupujte proizvode za višekratnu upotrebu, poput boca s vodom, spremnika za hranu, posuđa i vrećica – koristite ih kod kuće ili u javnosti.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime