Srijeda, 12 siječnja, 2022

Kako odabirom onoga što jedemo možemo utjecati na okoliš?

Odabirom hrane također možemo pozitivno utjecati na okoliš, i to puno više nego što mislimo. Donosimo popis namirnica koje trebate što više konzumirati ako želite hranom pozitivno utjecati na okoliš

Postoje mnogi načini na koje možete utjecati na okoliš, recikliranje je svakako najpoznatiji. No, odabirom onoga što jedete također možete pozitivno utjecati na okoliš, i to puno više nego što mislite.

Sustav proizvodnje hrane i općenito poljoprivreda vodeći su uzrok ekoloških globalnih promjena. Proizvodnja hrane otprilike oko 30% utječe na emisiiju stakleničkih plinova te se koristi oko 70% slatke vode. Za potrebe proizvodnje hrane mogu se izvoditi aktivnosti poput krčenja šuma, onečišćenje morskih ekosustava. Prema tome, odabirom biljne hrane svatko od nas utječe na sudbinu prašuma. Odabir konzumacije raznovrsnije i održive hrane je mali korak, ali ima velik utjecaj na veći sustav proizvodnje hrane.

Stoga ako želite hranom pozitivno utjecati na okoliš, odaberite sljedeće namirnice:

Alge

U našoj tradicionalnoj kuhinji alge nisu tolika česta pojava, no u posljednje vrijeme sve su zastupljenije. Sadrže visoku nutritivnu vrijednost i bogate su esencijalnim masnim kiselinama, vitaminom C, proteinima, antioksidansima i jodom. Također, alge se smatraju jednim od najkvalitetnijih namirnica. Prema WWF-u, alge su odgovorne za proizvodnju polovice kisika u okruženju. Smatraju se održivim namirnicama jer rastu u golemim količinama u oceanima diljem svijeta. Mogu se brati i konzumirati tijekom cijele godine, a ne iziskuju potrebe za korištenjem pesticida, gnojiva i bilo koje druge kemikalije.

Žitarice

Žitarice su osnovni dio prehrane u mnogim kulturama. Bogate su vlaknima, mineralima, nizom vitamina te su vrlo hranjive i zdrave. Cjelovite žitarice poput pšenice i raži stvaraju vrlo malo emisije stakleničkih plinova. Za proizvodnju zahtijevaju vrlo malo vode. Jedino je važno odabrati integralne žitarice umjesto rafiniranih. Osim nutritivne vrijednosti, imaju pozitivan doprinos na okoliš.

Kaktusi

Iako se kod nas malo konzumira, kaktus je česta namirnica u čak 26 država na svijetu, poput Meksika, Maroka, Alžira… Odlični su jer za njihov rast nije potreban veliki napor, mogu rasti u sušnim područjima i u izazovnim uvjetima. Kaktusi su bogati vitaminima C i E, vlaknima i aminokiselinama. Upravo zahvaljujući svojoj izdržljivosti, kaktusi su fantastični za okoliš. Često ih zovu “zeleno zlato” upravo zbog svoje prilagodbe na klimatske promjene. Kaktusi mogu rasti u područjima u kojima druge biljke ne bi uspjele.

Lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput špinata, kelja ili rukole, odlično je za zdravlje, pomaže u izgradnji mišića. Bogato je hranjivim tvarima poput vlakana i vitamina A, C, E i K. Za proizvodnju povrća potrebno je vrlo malo, može rasti gotovo bilo gdje, samo da ima vode i zemlje.

Grah i leća

Grah, leća, slanutak, grašak i druge mahunarke izvor su bjelančevina, alternativa životinjskim proizvodima bogatim proteinima, bogate su vlaknima i vitaminom B. Korisne su za okoliš jer kako rastu tako pretvaraju dušik u novi oblik koji se može lako apsorbirati i koristiti u drugim biljkama. Također za njihovu proizvodnju nije potrebno mnogo, zemlja i voda (kišnica), što ih čini jednostavnima za uzgoj.

Gljive

Gljive imaju mesnati okus, iako ne potječu od životinjskog podrijetla. Alternativa su proizvodima životinjskog podrijetla, a pripremom mogu u receptima mogu biti jako ukusne. Bogate su vitaminima B i D, proteinima i vlaknima. Održive su, rastu u područjima u kojima druge biljke ne bi uspjevale. A za svoj rast trebaju puno manje vode u odnosu na druge namirnice te tijekom proizvodnje stvaraju nisku emisiju ugljičnog dioksida.

Pročitajte još...

10 zamjena namirnica: Unesite dodatnih 30 g vlakana za bolju probavu!

Napravite neke vrlo jednostavne zamjene hrane i na jednostavan način unesite vlakna u organizam - ne samo da su dobra za bolji rad naše probave nego i smanjuju rizik od mnogih bolesti!

Deserti iz čaše: Zavodljivi slojevi okusa, mirisa i bogatih aroma

Donosimo vam 3 savršena recepta za poslastice koje će vas oboriti s nogu, a svakom od njih slobodno možete dodati i obilje drugih sastojaka - po vlastitoj želji - bez mogućnosti da ćete pogriješiti!

Gluten free kuharica: Provjereni trikovi za najukusniji bezglutenski kruh

Kako je gluten (protein koji se nalazi u većini žitarica) vrlo jeftin i lako dostupan, a industrijskim namirnicama daje formu, volumen i kompaktnost, tako...

Idealni za zaposlene: 5 jednostavnih recepata za što ukusniji i brži ručak

Bilo da tražite nove ideje za ručak u uredu ili jednostavne salate koje će vam brzo zasititi, s ovih 6 recepata možete pripremiti za solo uživanje u svakom zalogaju - ali i tijekom vikenda s prijateljima

Povezano

Promjene u svijetu mode: Novi zakon bi mogao učiniti New York mekom održive mode

U Hrvatskoj još , nažalost, ne postoji zakon koji regulira modnu industriju i njihov rad. Ipak, neki domaći brendovi su se odlučili samostalno pokrenuti i napraviti promjene u načinu poslovanja

Biljna hrana smanjuje upalne procese te omogućava brži oporavak i manji rizik od ozljede

O popularnosti biljnih bjelančevina govori i činjenica da sve više profesionalnih sportaša otkriva da je prehrana bez životinjskih proizvoda poželjna i ključna za poboljšanje njihovih izvedbi i održavanje vrhunca sportskog uspjeha

Najbolja novogodišnja odluka: 11 praktičnih i jednostavnih prijedloga za održivi život!

Želite li ekološki osvijestiti i sebe i svoju okolinu, donosimo praktične i jednostavne prijedloge, a usvojite li samo jedan od njih - za nas ste na dobrom putu da doista i postanete 'superheroj' planeta Zemlje!

Održivi Božić: Kako najljepše doba godine učiniti prekrasnim i za naš planet?

Jedna lekcija koju smo nedavno naučili je važnost smislenog povezivanja s našim voljenima. Ako razmislimo o ovom osjećaju, onda se održivi Božić uopće ne čini kao takav napor...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime