Subota, 23 rujna, 2023

Kontroverze prilikom odabira kože – veganska ili životinjska?

Brojne su pozitivne, ali i negativne strane odabira kože kao materijala izrade raznih proizvoda. No, je li sve tako 'crno-bijelo' i postoji li najbolji izbor što se tiče održivosti i smanjenja zagađenja i otpada?

Kontroverzna prošlost kože kao jednog od najpopularnijih materijala u modnoj industriji donosi brojna pitanja održivosti, kao i ono temeljno – je li veganska koža bolji odabir od životinjske?
Prilikom odgovaranja u obzir treba uzeti nekoliko ključnih faktora izrade, kao i proces razgradnje prilikom odbacivanja – dobrobit životinja, otpad, emisije stakleničkih plinova, iskorištavanje prirodnih resursa, kao i brojne druge ključne faktore koji služe za detaljniju analizu kože i alternativnih rješenja.Koja je razlika između veganske i životinjske kože u preradi i ponudi modne industrije, te koji je odabir u konačnici bolji?

Životinjska koža

Unatoč činjenici da je mesna industrija vodeća industrija svijeta i da je u njezinoj proizvodnji koža tek višak i otpad, mnogi i dalje ne pristaju na tu opciju. Mesna industrija je daleko od same definicije održivosti i poštivanja ekoloških ciljeva i etike, te predstavlja najveći izvor zagađenja stakleničkim plinovima, dok su životinje često uzgajane u zastrašujućim uvjetima.
U postupku obrade životinjske kože, nju se mora potamniti kako ne bi istrunula, a metoda je vrlo toksična – nuspojava je otrovna voda koja može uništiti vodene ekosustave te općenito negativno utjecati na ljudsko zdravlje. No, životinjska koža ima svoje prednosti – izdržljiva je, dugotrajna i biorazgradiva pri čemu neće ispustiti velike količine kemikalija.

Veganska koža – bolja opcija ili mit?

Zbog svojih etičkih uvjerenja ljudi se sve više okreću veganskoj koži, alternativi životinjskoj, vodeći se brigom o pravima životinja i njihovoj dobrobiti. No, veganska koža značajno je problematičnija negoli što se čini, barem po pitanju zagađenja. Trenutno najčešće birani materijal polivinil klorid (PVC) napravljen je od plastike na bazi nafte pa samim time nije biorazgradiv, a sintetička vlakna predstavljaju glavni izvor zagađenja oceana mikroplastikom.

Znanstvenici su se ipak okrenuli raznim inovativnim metodama stvaranja umjetne kože od biljnih vlakana: iz gljiva, ananasa, naranača, komposta od jabuka, pa čak i latica cvijeća…

A njih počinju sve više koristiti i brojni modni brandovi za izradu odjeće, obuće, modnih dodataka pa čak i namještaja! Veganska koža ili životinjska – obje opcije, dakle, imaju svoje prednosti i nedostatke. U njihovom odabiru vrlo je vjerojatno da ćete se voditi vlastitim uvjerenjima, barem do trenutka dok stručnjaci ne razviju veći broj alternativnih rješenja – boljih i zdravijih po okoliš i ljude i po znatno prihvatljivijim cijenama nego što su sada!

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli VEGEA (@vegeacompany)

Pročitajte još...

Zašto je štetna sintetika toliko popularna u modi?

Jeftina prerada i proizvodnja učinili su sintetičke materijale hitom u modnoj industriji. No, kad bi znali koliko je ona štetna ne samo po vaše zdravlje, nego i za budućnost našeg planeta, dobro bi razmislili

Da znate koliko su opušci opasni – odmah bi prestali pušiti!

Opušci čine čak 30 posto otpada na plažama, a kako je za njihovu razgradnju potrebno više godina, mnoge zemlje u svijetu sve češće zabranjuju pušenje na gradskim plažama!

Ne bacajte u smeće stare kućanske elemente, sitnice i elektroniku

Adaptacije doma, kvarovi elektronike ili uništenje namještaja... što učiniti s odbačenim stvarima a da ne zagadite okolinu?

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Povezano

Otkrili smo originalan način za druženje s prijateljicama

Ovo mjesto susreta svih zaljubljenika u cvijeće nudi učenje raznih trikova i savjeta, razmjenu iskustva, ali i dva sata uživanja, dobrih priča i prije svega prekrasnog cvijeća s kojim na kraju krajeva – odlazite i doma!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Čestitamo: Tvrtka Keune Haircosmetics službeno je B Corp certificirana kompanija!

Certifikat B Corp dodjeljuje se tvrtkama koje zadovoljavaju visoke društvene i ekološke standarde učinkovitosti, odgovornosti i transparentnosti. U procesu certificiranja, utjecaj tvrtke Keune na zaposlenike, upravljanje, kupce, zajednicu i okoliš ocijenjen je izvrsnim rezultatima

Razmislite što stavljate u usta: Žvakaće gume su štetne i zagađuju prirodu!

U žvakaćim gumama nalazi se plastika koja je zabranjena, a zbog njih godišnje se proizvede oko 100 tisuća tona globalnog otpada

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime