Utorak, 17 svibnja, 2022

Klimatske promjene vraćaju prapovijesne biljke u život

Prije 60 milijuna godina biljka Cycad (Cycas revoluta), ili Sago palma, prirodno je rasla u Velikoj Britaniji. Ali po prvi put botaničari su uspjeli stvoriti i muške i ženske češere na Cycadima uzgajanim na otvorenom

Izvorno su iz Japana, a obično rastu u toplim umjerenim i suptropskim regijama. Pa kako sada ponovno rastu u Velikoj Britaniji? Odgovor je – zbog klimatskih promjena.



Botaničari u botaničkom vrtu Ventnor na otoku Wight prvi su put stvorili muški češer na otvorenom 2012. No, tek prošle godine pojavio se i ženski češer, što im je omogućilo da prvi put u milijunima godina prenose pelud i generiraju sjeme.

Mikroklima na otoku Wight je nekoliko stupnjeva viša od ostatka Velike Britanije i idealno je okruženje za ove pretpovijesne biljke. Ali njihova sposobnost da uspijevaju na otvorenom pokazatelj je da se klima transformira.
“Prije petnaest, dvadeset godina počeli smo uzgajati Cycad – započeo je kao eksperiment, nešto što inače ne biste radili”, kaže kustos Ventnor botaničkog vrta Chris Kidd te dodaje:
“Petnaest godina kasnije, oni ne preživljavaju samo zime, uzgajaju i proizvode lišće. Prije pet godina imali smo mušku Cycadu koja je stvorila češer, a ove godine imamo i mužjaka i ženku koji ih proizvode. Klimatske promjene su utjecale na biljke. Dobivamo biljke koje obično ne biste mogli uzgajati na otvorenom, kako rastu na otvorenom, Cycade koje proizvode češere, što je sasvim neobično.”

Cycadu su zasigurno pomogle vrućine koje su se dogodile u posljednjih nekoliko godina. Zato botanički vrtovi uspijevaju zasaditi nekoliko vrsta egzotične flore zbog porasta temperature. Iako su ovo zanimljive i uzbudljive vijesti, botaničari također ističu da treba gledati širu sliku. Za ostale vrste usjeva i biljaka ove promjene temperature mogu imati pogubne učinke!

Foto: Ventnor Botanic Garden

Pročitajte još...

Kompenzacija ugljika: novi načini ublažavanja klimatskih promjena

Brojne posljedice klimatskih promjena već su nažalost vidljive, no još uvijek postoji nada za njihovim ublaženjem. Na koji način svatko od nas može tome doprinijeti?

Locavore pokret brine o okolišu, čuva zdravlje i osnažuje lokalnu zajednicu

Značenje izraza karnivor (mesojed), herbivor (biljojed) i omnivor (svejed) naučili smo još u osnovnoj školi, no znate li tko su locavore? Pokret koji je započeo u Americi, osvojio je svijet, a u Hrvatskoj smo ga više nego ikad postali svjesni ove godine

Uzgoj prirodnim slijedom: Kako korov pomaže u borbi protiv klimatskih promjena?

Bavljenje uzgojem prirodnim slijedom može biti itekako učinkovito i održivo, te će pomoći u smanjenju stakleničkih plinova. Možda je to mali, ali je značajni korak u rješavanju ozbiljnog globalnog problema.

Živjeti green prilikom kupnje namirnica nije više izbor – nego potreba!

Kako unaprijed isplaniranim odlaskom u trgovinu možete dati svoj doprinos zaštiti okoliša i smanjenju nepotrebnog gomilanja otpada?

Povezano

Otkrili smo pametna rješenja za spas pčela i ekosustava!

Projektu GigaBEEtno cilj je očuvati kvalitetu života solitarnih pčela u urbanim sredinama, educirati i podizati svijest o njihovoj važnosti za naš ekosustav te poticati pozitivan odnos prema okolišu. A1 Hrvatska provodi ga u partnerstvu s Go2Digitalom

EU Youth Cinema / Green Deal: Pokreni film za zelenu Europu

Novo EU Youth Cinema: Green Deal predstavlja iznimne europske filmove o temama kao što su održivost, zaštita klime i društvena odgovornost. Prvi filmovi bit će prikazani na Danima Europe do 9. svibnja

Go Green: Tri male promjene za bolji i zdraviji svijet!

Od smanjenja konzumacije mesa do izbjegavanja brze mode, donosimo tri jednostavne promjene načina života koje možemo usvojiti kako bismo napravili razliku

Svi pričaju o njoj, ali znate li što je to zapravo održiva moda?

Kako današnji potrošači mogu živjeti održivije ili donijeti etičnije odluke kada je u pitanju moda? Najnovije modno istraživanje, koje je u travnju proveo GLAMI, pokazalo je da 25 posto sudionika i dalje nije sigurno što je to održiva moda

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime