Subota, 12 listopada, 2024

Ne bacajte hranu u smeće: Kako ‘višak’ iskoristiti i(li) reciklirati

Samo u Hrvatskoj godišnje se baci gotovo 400 tisuća tona hrane. 77 posto tog otpada je iz privatnih kućanstava. Ove brojke su još strašnije kada osvijestimo da gotovo milijardu ljudi na svijetu gladuje

Jedan od većih problema 21. stoljeća prevelika je proizvodnja i bacanje hrane pa tako tone i tone namirnica završe u smeću svake godine. Imajući to na umu, u Kauflandu su pokrenuli veliku kampanju „Stavi fokus na okus“ kojom žele osvijestiti potrebu boljeg planiranja potrošnje namirnica u kućanstvima, ali i upoznati javnost s mjerama koje oni poduzimaju kako bi optimalno iskoristili proizvode sa svojih polica. 



Doniranje prehrambenih proizvoda pred istekom roka trajanja jedan je od načina za smanjenje otpada od hrane. Zaposlenici poslovnica Kauflanda diljem Hrvatske svakog tjedna marljivo odvajaju proizvode koji su pred istekom roka trajanja te ih šalju logističko-distributivnom centru gdje ih Caritas Zagrebačke nadbiskupije preuzima i dalje raspoređuje korisnicima pučkih kuhinja i domova te ostalim korisnicima na svojem području.

Donirali više od 80 tona voća i povrća

“U 2020. godini donirali smo više od 80 tona voća i povrća Hrvatskom Crvenom križu i Hrvatskom Caritasu te tako pomogli onima kojima je najpotrebnije. Aktivno radimo na sprječavanju bacanja prehrambenih namirnica, a kampanja koju smo upravo pokrenuli jedan je od dokaza da kontinuirano ulažemo u podizanje svijesti o ovoj temi”, kazala je Marija Franić, voditeljica Korporativnih komunikacija Kauflanda.

Savjete za izbjegavanje otpada od hrane u kućanstvu i više o novoj kampanji ‘Stavi fokus na okus’ pronađite na kaufland.hr/nebacajhranu.

Kako može i vi spriječiti prijevremeno bacanje hrane

Samo u Hrvatskoj godišnje se baci gotovo 400 tisuća tona hrane. 77 posto tog otpada je iz privatnih kućanstava. Ove brojke su još strašnije kada osvijestimo da gotovo milijardu ljudi na svijetu gladuje. Jedan dio tog otpada nastaje zbog neznanja potrošača: jedna trećina hrvatskih građana miješa rok trajanja s datumom do kojeg je proizvod najbolje upotrijebiti. 

Razlika između “upotrijebiti do” i “najbolje upotrijebiti do”

“Upotrijebiti do” označava do kada se proizvod može konzumirati i ne bi ga trebalo konzumirati nakon tog datuma jer se radi o hrani koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva.Najbolje upotrijebiti do” je samo pokazatelj do kada proizvod zajamčeno ima svojstva poput mirisa, izgleda ili konzistencije. Obično su ova svojstva očuvana i nakon navedenog datuma te se hrana s tom oznakom može koristiti i nakon navedenog datuma i sigurna je za jelo ukoliko se pravilno skladišti.

Zone u hladnjaku

Mjesto na kojem skladištimo hranu u hladnjaku, ima velik utjecaj na njezin rok trajanja. Kvarljivu hranu poput ribe, mesa i suhomesnatih proizvoda treba čuvati na najnižoj polici iznad odjeljka za povrće. Na srednjoj polici treba skladištiti jogurte i sireve, a na najvišoj polici treba držati otvorene namirnice poput konzervi kukuruza ili staklenke s kiselim krastavcima. Blaže temperature u vratima hladnjaka idealne su za čuvanje mlijeka, jaja i maslaca. A u odvojenoj ladici na dnu hladnjaka najbolje je skladištiti voće i povrće.


Reciklirajte ostatke namirnica

Naravno da postoje ostatci od hrane koje ne možete iskoristiti za pripremu obroka. Ali čak i njih ne morate nužno bacati u smeće. Upravo za ostatke koji nisu više jestivi postoje korisni trikovi kako ih možete pametno iskoristiti. 

  1. Talog od kave
    Kava je većini omiljeno piće. A nakon kave uvijek ostane puno taloga koji obično završi ravno u smeću. Ali to ne mora nužno biti tako. Talog od kave idealan je kao biljno gnojivo, posebno za orhideje, ruže, hortenzije i rajčice. Osim toga, pomoći će i Vama da procvjetate jer je odličan za piling lica. 
  2. Kore od krumpira
    Kora od krumpira je zbog visokog udjela škroba idealna za čišćenje svih vrsta površina. Bez obzira radi li se o tvrdokornim nečistoćama na nehrđajućem čeliku, mrljama na svijetloj koži ili staklu. Jednostavno protrljajte vlažnom stranom ljuske po prljavoj površini i obrišite suhom krpom. 
  3. Avocado
    Poznato je da je avokado vrlo bogat vitaminima. Ali jako malo ljudi zna da se koštica avokada može koristiti kao prirodna boja za tkanine. Usitnite i osušite košticu avokada, skuhajte je u otprilike litri vode i ona će pustiti boju. Što više koštica dodate i što ih češće prokuhavate, to će boja biti intenzivnija. Kako biste obojali željenu tkaninu, potrebno je navlaženu tkaninu uroniti u vruću vodu s bojom na otprilike sat vremena, a zatim je ostavite da se ohladi i iscijedite. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime