Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

5 najčešćih pogrešaka s lubrikantima koje seks čine – manje seksi

Većina žena i muškaraca slaže se kako im je seks uz lubrikante pružio više ugode i zadovoljstva. No, u nedostatku kvalitetnih i provjerenih lubrikanata često posegnemo za 'alternativama' - i tu možemo opasno pogriješiti!

Postoji razlog za držanje lubrikanata na noćnom ormariću: oni obično čine seks (još) boljim. Potvrdilo je to i istraživanje na više od 2.000 žena, koje su otkrile kako im je seks uz lubrikante pružio više ugode i zadovoljstva.Isto tako, čak 70 posto muškaraca koji su koristili lubrikant tijekom ili masturbacije ili seksa s partnericom, koristili su ga zbog zabave ali i ugodnijeg odnosa. I dok kokosovo ulje ili losion za tijelo mogu poslužiti kao kućni lubrikant za masturbiranje, neke stvari koje koristitite za lubrikant mogu imati i (vrlo) neželjene posljedice. Otkrijte koje.

1. POGREŠKA: Koristite lubrikante iz ljekarne kada pokušavate ostati trudni

Voda, silikon i lubrikanti na bazi ulja mogu se lako kupiti u bilo kojoj ljekarni, ali oni svi mogu loše djelovati na pokretljivost spermija. A kada spermij pokušava preživjeti, potrebno im je odgovarajuće okruženje. Kao rezultat toga, mnogi lubrikanti zapravo mogu spriječiti spermu da putuje kroz vaginu dovoljno daleko da oplodi jajašce. Osim toga, dok prirodni lubrikant vagine nije nikada spermicidan, puno OTC lubrikanata sadrži određene kemijske spojeve koji zapravo mogu ‘ubiti’ spermu. Ako radite na bebi, držite se baby ulja ili ulja canole, jer nemaju negativan utjecaj na spermu.

2. POGREŠKA: Koristite lubrikante na bazi ulja s kondomima

Lubrikanti na bazi ulja duže traju od onih silikonskih ili lubrikanata na bazi vode, stoji u izvještaju Instituta Kinsey. No, takvi lubrikanti mogu utjecati na lateks kondoma, uzrokujući slabljenje i eventualno pucanje. Osim toga, neke žene su osjetljivije na iritacije i infekcije kada koriste lubrikant na bazi ulja. Odaberite stoga lubrikante na bazi vode ili na bazi silikona.

3. POGREŠKA: Koristite slinu, a bolesni ste

Slina je, možda, najstariji prirodni lubrikant. Većinu vremena, ona je savršeno sigurna. No, ne i kada ste bolesni jer tada može prenijeti virus u vaginalno područje. Imate li herpes na usnama, lako se prenosi i na genitalije, pa čak i ako nije vidljiv. Budite oprezni kada ste prehlađeni. Slina, inače, vrvi raznim bakterijama u svako doba, bez obzira jeste li bolesni ili ne, što može dovesti do težih gljivičnih infekcija.

4. POGREŠKA: Koristite proizvode za tuširanje kao lubrikant

Ne možete zadržati nagon dok se tuširate, i mislite kako je šampon ili gel za tuširanje dobar izbor kao lubrikant? To nije nimalo dobra zamisao. Naime, sapuni i tekućine za čišćenje namijenjeni su vanjskoj njezi tijela, pa mogu izazvati vrlo neugodne iritacije – jer je koža unutar vagine vrlo osjetljiva.

5. POGREŠKA: Koristite losione s učinkom rashlađivanja

Takve kreme i losioni mogu izazvati razne iritacije ili alergijske reakcije kada ih nanesete na genitalije. Sastojci kao što su mentol ili kamfor ne bi trebali doći ni blizu penisa (ili vagine). Kemijske reakcije koja uzrokuje učinak hlađenja pregrube su za osjetljivu kožu koja okružuje genitalije – što može dovesti do osjećaja sagorijevanja ili iritacije. Obavezno operite ruke nakon korištenja ove kreme kako bi se osigurali od rizika koji prijeti s vaših prstiju. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime