Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Dijalog o seksu: Libido je poput auta – gas ga diže, a kočnica spušta!

Smanjeni ili neujednačeni libido najčešća je disfunkcija koju kao seksolog susrećem u praksi. Nerijetko se susrećem sa parovima kojima je problem u neujednačenom libidu. Dok je jedan partner zadovoljan sa 'jedanputa mjesečno' drugi bi partner 'to želio raditi' svakodnevno

U nekom razdoblju života mnoge ljudi muči libido. Zato, vjerojatno, postoje i mnoge predrasude o njemu.Najčešće se misli kako je libido spontan i ovisan samo o hormonima, kako muškarci imaju veći libido od žena, kako afrodizijaci i quick-fix riješenja povećavaju libido i(li) da je libido nepromjenjiv te da za smanjeni libido nema riješenja.

Činjenice su sljedeće:

  • na libido utjecu biološki, psihološki, socijalni i kulturološki faktori kao i odnosi sa partnerom ili okolinom te postoji mnogo načina na koje možemo utjecati na libido
  • libido nije muški ili ženski atribut već u najvećoj mjeri individualni
  • afrodizijaci i brza riješenja nisu dokazana kao efektivna terapija problema 
  • smanjeni libido je najčešća disfunkcija u praksi za koju postoje različita i dobra riješenja

 

Što je libido?

Neki ga tumače kao isključivo spontanu, biološku reakciju povezanu sa hormonima. Ono kad ti dođu iz čista mira spontani leptirići u trbuhu i želja za seksom. Ranije se ovaj model često povezivao kao ultimativan i najčešće je karakterizirao mušku seksualnost. Danas znamo da seksualnost nije ženska ili muška te da je ovisna i o drugim faktorima.

Drugi model je responsivan i uključuje biološke, psihološke te socio-kulturološke faktore. Reakcija na pozitivan seksualni podražaj, znači da želimo to i ponoviti što znači da pozitivno djeluje na libido (Bassons model). 

Treći model se često koristi u kliničkoj praksi. Na libido možemo gledati metaforički kao na automobil koji ima gas i kočnicu (dual control model). Zamislimo da gas predstavlja faktore koji nas pale, na koje reagiramo seksualnom željom ili je potiču, a na kočnicu kao faktore koji nam zaustavljaju ili gase seksualnu želju.
Automobil se kreće ako je gas jači od kočnice i obrnuto – ako kočimo jače nego što dodajemo gas – auto staje. Seksologinja i znanstvenica Emily Nagosky opisuje gas kao nešto na što naš mozak reagira kao seksualno relevantno; miris parfema, svježe oprana kosa, ugodan glas, lijepo ošišana brada…
Mozak reagira: WHOW SEX! Sa druge strane, kada se pojavljuju inhibirajući (zaustavni) faktori mozak to tumači kao opasnost i uključuje kočnicu. Čitav sistem je vrlo osjetljiv i individualan.

Tjelesne reakcije su odgovor na reakcije mozga

Upamtite, automobil se može kretati samo ako dodajete gas ali NE ako kočite. Seksualna želja je kao mala lager kuglica smještena u sredini mozga koju treba podmazivati da bi se bezbrižno kretala. Tjelesne reakcije su odgovor na reakcije mozga. Podražaji idu iz mozga u tijelo ali i nazad u obrnutom smjeru. Cijeli sistem može biti vrlo osjetljiv i lako se prekida. 

Koji su vaši pokretački, a koji zaustavni faktori? Razmislite što čini da vas osobni auto ide brže i bez brige a što ga koči?

MOJ LIBIDO 

Smanjeni ili neujednačeni libido najčešća je disfunkcija koju kao seksolog susrećem u praksi. Nerijetko se susrećem sa parovima kojima je problem u neujednačenom libidu. Dok je jedan partner zadovoljan sa ‘jedanputa mjesečno’ drugi bi partner ‘to želio raditi’ svakodnevno. 

Smanjeni ili neujednačeni libido najčešća je disfunkcija u praksi

Međutim, isto tako susrećem parove koji misle da je tri puta tjedno malo dok je drugom partneru dovoljno biti intiman jedan do dva puta tjedno. Ako ne razgovaramo na konstruktivan način ili ako sami tumačimo partnerovu reakciju bez komunikacije o problemu, do riješenja je teško doći pa su konflikti neizbježni.
Metodama razgovora i seksualne terapije može se uočiti, identificirati i proraditi na faktorima koji su bitni dio seksualnog zadovoljstva i na taj način pronaći osobni libido koji upravo vas čini zadovoljnijim i sretnijim. 

 

Faktori koji mogu utjecati na libido su:

  • psihološki faktori kao, primjerice, raspoloženje, strahovi, strepnja, anksioznost
  • strah od posljedica kao, primjerice, neželjene trudnoće ili spolno prenosive infekcije
  • koliko se osjećamo opušteni i sigurni sa partnerom
  • faktori vezani uz partnerske odnose te komunikacija s partnerom, konflikti i nesporazumi
  • dob, u kojoj smo fazi života, stres, frustracije…
  • isto tako kulturološki faktori kao, primjerice, što se od nas očekuje i kakvi su pogledi na seksualnost u našoj okolini

Kad uzmemo u obzir sve ove faktore možemo reći da postoje velike mogućnosti promjena koje na taj način direktno utječu i na našu želju za intimnošću. 

________________________________________________________________________

Dubravka Gladoić Håkansson, Hrvatica koja se prije 30 godina preselila u Švedsku, licencirana je seksologinja, bihevioralna terapeutkinja i instruktorica mindfulness metode. Njezina digitalna platforma SexoloGDialog donosi znanstveno utemeljenim informacije o seksologiji i problemima vezanima uz ljudsku spolnost.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime