Subota, 23 ožujka, 2024

Dijalog o seksu: Kako s djecom razgovarati – o seksu?

Iako se većina nas slaže da djecu treba učiti o seksualnosti, mišljenja su podijeljena i nema slaganja o tome što ih treba učiti, gdje bi to trebali učiti i tko bi ih trebao podučavati

Sjećam se kada je naša susjeda rodila treće dijete pa je djeci iz susjedstva objašnjavala kako su malog Ivicu našli pod jastukom. Bilo je to početkom sedamdesetih. Objašnjenja kako nas je na svijet donijela roda ili da smo malu seku našli u sjeniku ono je što je mene pratilo u dječjoj dobi. Sjećam se kako sam, kad sam došla doma, širom otvorenih očiju upitala majku tko je to mogao ostaviti malu bebu ispod jastuka – jer je ona tada u mojoj svijesti mogla tamo ostati nezapažena i umrijeti.

Nedoumice kada djeca počnu pitati ‘škakljiva pitanja’

Oblijevao me hladni znoj i napad straha na samu takvu pomisao. Ne sjećam se maminog odgovora ali sam sigurna da je bio meni prilagođen i umirujući jer više o tome nisam razmišljala.
Ako imate djecu sigurno ste se susreli s nedoumicama kada djeca počnu pitati ‘škakljiva pitanja’. 
Djeca se rađaju kao seksualna bića i roditelji, bili oni svjesni toga ili ne, trebaju podučavati djecu o seksualnom odgoju – to nije nešto što možemo birati. Međutim, možemo birati način na koji kao roditelji možemo reagirati na djetetovu urođenu seksualnost i način na koji dopuštamo da se ona razvijaju.
Iako se većina nas slaže da djecu treba učiti o seksualnosti, mišljenja su podijeljena i nema slaganja o tome š
to ih treba učiti, gdje bi to trebali učiti i tko bi ih trebao podučavati. 

4 grupe roditelja koji se razlikuju po načinu komuniciranja o seksu

Istraživanja među roditeljima o njihovom načinu na koji komuniciraju o seksu s djecom podijelila su ih je u četiri grupe. 

  1. Seksualno potiskujući roditelji: daju svojoj djeci snažnu poruku da je seks loš i pokvaren, opasan i da je najbolje čekati do braka. Djecu najčešće odgajaju u tradicionalnim i stereotipnim spolnim ulogama. 
  2. Seksualno izbjegavajući roditelji su najčešće tolerantniji u pogledu seksualnosti ali izbjegavaju otvoreni razgovor o seksu ili ove razgovore pretvaraju u predavanja. Najčešće imaju tehničke poglede i rado koriste statistiku, brojke, anatomiju i bolesti.  Emocionalne aspekte često izbjegavaju što djeca i osjete. Ovi roditelji imaju obrazac seksualnog odgoja koji sliči kompjuteru bez softwera. 
  3. Seksualno opsesivni roditelji su ultraliberalni, pa svojim preslobodnim nametljivim stavom mogu djecu posramiti ili im biti ‘previše’. Nemaju granice svoje vlastite seksualnosti pa ih djeca doživljavaju kao neugodne i naporne.
  4. Seksualno ekspresivni roditelji uspijevaju ugraditi seksualnost u svoj obiteljski život na uravnotežen način. Njihov pristup seksualnosti je činjeničan, a o seksualnim temama se otvoreno govori, kad je god prikladno. Djeci se na njihovo seksualno ponašanje postavljaju razumne granice – kao što postoje pravila i za svako drugo ponašanje. Seks prikazuju na zdrav i pozitivan način kao nešto u što ne treba srljati samo zato što postoji.

Kako preuzeti inicijativu i razgovarati o seksu s djetetom?

Činjenica jest da odgoj o seksu ne bi trebao biti ništa drugačiji nego odgoj o bilo kojem drugom pitanju. Kao što nećete čekati da vam dijete samo otpjeva pjesmicu, ako vidite da je glazbeno nadareno, uhvatit ćete se sami neke dječje pjesmice i zajedno je otpjevati. Tako isto ne morate čekati ni s razgovorom o seksu: preuzmite inicijativu i porazgovarajte o ovoj temi. Evo nekoliko jasnih prijedloga kako to i učiniti:

1/ Izbjegavajte ‘držati predavanja’. Što su djeca manja pažnja im brže popušta. S malom djecom razgovarajte koliko im pažnja dopušta, a s većom koliko sami žele.
2/
Objasnite više od same anatomije i ‘pukih činjenica’. Uključite emocije, vrijednosti, spolnu jednakost i donošenje odluka.
3/ Kad govorite o seksu govorite kao o hrani. Najnormalnija tema kao i svaka druga. I ne zaboravite na govor tijela.
4/ Ne brinite se kako ćete reći previše o seksu. Djeca uvijek ispuste ono što ne razumiju.
5/ Kad dijete kaže neku prostu riječ, mirno mu objasnite što ta riječ znači i nakon toga mu razjasnite zbog čega ne želite da govori takve riječi.
6/ Pokušajte koristiti pravilne riječi za spolne organe. Izbjegavajte ‘piša ili tamo dolje’. Predložite djetetu da samo da ime svom spolnom organu ako to želi ili mu je tako lakše razgovarati.
7/ Podučite dijete kako da se zaštiti od seksualnog zlostavljanja, naučite ga da je NE uvijek NE i da to vrijedi za samog sebe ali i za druge oko sebe.
8/ Ne čekajte da dijete dođe u pubertet da biste s njime razgovarali o pubertetu. Tjelesne promjene kao što su rast dojki, menstruacija i polucija događaju se i prije 10. godine.
9/ Razgovarajte o menstruaciji i s djecacima i s djevojcicama.
10/ Otvoreno razgovarajte o spolno prenosivim bolestima i o prevenciji neželjenih trudnoća i s dječacima i s djevojčicama.
Neka taj razgovor bude informativani te kao uvod u ugodan seks s dobrom preventivnom zaštitom. Ističite pozitivnu seksualnost.
11/ Pomognite djetetu da se osjeća ugodno kada vam postavlja pitanja o seksu. Nemojte ga posramljivati ili mu govoriti da je još premlad/a za to jer vas vjerojatno neće više nikada pitati što ga/nju zanima. Informacije će potražiti negdje drugdje, kod prijatelja ili na internetu.
12/ Ako ne znate odgovor na djetetovo pitanje recite mu i potražite odgovor kod obiteljskog liječnika, psihologa ili seksologa koji mu (i vama) može objasniti i razjasniti stvar.
13/ Provjerite jeste li odgovorili na djetetovo pitanje i dajte mu priliku da postavi nova pitanja koja mogu proizaći iz odgovora koje ste mu dali. 

Seksualni odgoj proces je koji stalno teče i koji ovisi u velikoj mjeri o modelima koje roditelji pružaju svojoj djeci i kako reagiraju na sve veću seksualnost svoje djece. Seksualni odgoj kod kuće važan je način na koji roditelji mogu pružiti koristan okvir za svoju djecu te ih naučiti odgovornom seksualnom ponašanju kako u adolescenciji tako i u starijoj dobi. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime