Utorak, 2 srpnja, 2024

Dijalog o seksu: Koja vam je prva pomisao ili asocijacija na riječ seks?

Ono što mislimo kada vidimo napisanu riječ seks jest pokazatelj naših automatskih misli, a one pokazuju kako osjećate pojam seksualnosti upravo u tom trenutku.  

To je kao mjerenje tjelesne temperature: ne mora značiti da ste potpuno zdravi ili da ste jako bolesni iako ste subfebrilni. Tijelo samo pokazuje da se trenutačno nešto zbiva.
Prevedeno na kognitivni jezik, ono što mislimo kada vidimo napisanu riječ seks jest pokazatelj naših automatskih misli, a one pokazuju kako osjećate pojam seksualnosti upravo u tom trenutku.  Misli, emocije i tjelesne reakcije – osnova seksualne terapije

Zašto nas jedna takva jednostavna riječ podsjeća na nešto povezano s dubokim emocijama bez obzira na to mislimo li o tome svjesno ili nesvjesno?

Kad sam radila sa skupinom hrvatskih žena u Švedskoj, uz puno smijeha i još više ozbiljnosti udubili smo se pitanja koja većinu nas povremeno muče. Ovo je bio rezultat:

Ako to gledamo sa aspekta kognitivne terapije, naše automatske misli možemo razlučiti na tri djela. Prvo kako razmišljamo i vladamo s onim što nam je u glavi, odnosno našim mislima. Drugi dio je kako naše misli utječu na naše osjećaje te koje emocije proizlaze iz određenih misli, nakon toga nam tijelo daje odgovor ili respons. 
Misli, emocije te tjelesne reakcije stvaraju osnovu kognitivno-bihevioralnog modela seksualne terapije.

Naše misli dolaze automatski i duboko su povezane s biopsihosocijalnim faktorima

Biološki, psihološki te socijalni i kulturološki faktori

Biološki faktori: što znači naše tijelo, anatomija i fiziologija kao što su, primjerice, dob, hormoni, bolesti, lijekovi, različite tjelesne smetnje utjecu na našu seksualnost. Psihološke faktore možemo prikazati kao našu sliku u ogledalu: kako sami sebe vidimo, što trenutačno nosimo u sebi, čime smo ranije bili izloženi i koja očekivanja imamo u budućnosti. Još k tome trebamo pribrojiti socijalne i kulturološke čimbenike: okolinu gdje odrastamo, norme i okruženje. Svi ti čimbenici utječu na nas i naš pogled i doživljaj kao seksualna bića. Zaključak je jednostavan: seksualnost je kompleksna.  

Dijalog o seksu: Kako otvoreno s partnerom komunicirati o osjetljivim temama?

Sama riječ seks ili seksualnost često je puna naboja jer razmišljamo i o pravilima ponašanja, o normama ili o jednakosti, o reprodukciji, odnosu s partnerom, možda o obavezi, o zdravlju, isto tako o želji, uživanju i drugim pozitivnim emocijama.

Istodobno nas možda nitko nije prirodno učio kako razgovarati i nešto upitati o seksu. Razgovor o seksu može nam biti neugodan i to nam može predstavljati problem 

Struktura naših misli i reakcija na misli je određena gore navedenim faktorima i naziva se kognitivna shema. Uočiti svoju shemu je dio seksualne terapije koji nam omogućuje da uvidimo, prepoznamo i proradimo na problemu ako ga imamo. Različitim metodama i razgovorima mijenjamo i svoju shemu dok ne postignemo željeni učinak i ne osjećamo se bolje psihički i seksualno. Terapija se može raditi osobno, partnerski ili interaktivnom grupom, ovisno o problematici. 

Koje su najčešće seksualne smetnje koje susrećem u ambulanti? 

Na prvom mjestu smanjenje ili neujednačenost seksualne želje ili libida, problemi vezani uz bolna stanja vaginizam i vulvodinija; zatim seksualnost tijekom trudnoće ili nakon poroda; kako biti i ostati seksualno aktivan u različitim razdobljima života – od mladosti pa do zrele dobi i starosti; erektilne disfunkcije te problemi vezani uz seksualnu orijentaciju… 

________________________________________________________________________

Dubravka Gladoić Håkansson, Hrvatica koja se prije 30 godina preselila u Švedsku, licencirana je seksologinja, bihevioralna terapeutkinja i instruktorica mindfulness metode. Njezina digitalna platforma SexoloGDialog donosi znanstveno utemeljenim informacije o seksologiji i problemima vezanima uz ljudsku spolnost.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime