Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Stručnjaci otkrivaju: Ovo je 5 znakova da ste u toksičnoj vezi

Unatoč tome što svi možemo bez problema, makar približno, intuitivno definirati što bi to bila toksična veza, u praksi je situacija malo drugačija

Kada smo dugo u vezi, lako je upasti u rutinu i navike koje postaju dio naše svakodnevice. No, ponekad, unatoč godinama provedenim zajedno, možemo osjetiti neku vrstu nelagode ili nezadovoljstva koje ne možemo jasno definirati. Dijagnosticiranje toksične veze može biti izazovno jer često nismo svjesni da smo zapeli u obrascima koji nam štete. Iako možemo osjećati ljubav prema partneru, moguće je da ta ljubav postaje opterećujuća ili čak destruktivna.Ipak, postoje znakovi koji nas upućuju na to da naš odnos negativno utječe na nas. Toksičan odnos je onaj u kojem se osjećate nepodržano, neshvaćeno, poniženo ili napadnuto. Unatoč tome što svi možemo bez problema, makar približno, intuitivno definirati što bi to bila toksična veza, u praksi je situacija malo drugačija. Usudili bismo se reći – teža. Istražujući ovu temu, otkrili smo što stručnjaci kažu o prepoznavanju toksične veze te kako se nositi s njom. Veliki je korak prepoznati znakove da ste u toksičnom odnosu, ali ne i dovoljan. Stoga donosimo i nekoliko savjeta kako izići iz takve veze

Osjećaj nesigurnosti i fizičko zlostavljanje

Prvo i najvažnije pravilo je da oba partnera uvijek trebaju osjećati sigurnost – emocionalno, mentalno i fizički – u svojoj vezi. Ako se suočavate s bilo kakvim oblikom fizičkog zlostavljanja, važno je potražiti pomoć i poduzeti korake prema prekidu veze. Jer jednom je već – previše. Ako se takva situacija već dogodila, postoji rizik od ponavljanja, čak i uz terapiju ili savjetovanje.

Neprestano kritiziranje 

Jedan od ključnih znakova toksičnosti u vezi je i prekritičan partner koji uzrokuje da se osjećate loše u vezi sa sobom. Važno je prepoznati tanku granicu između konstruktivnih razgovora i izravnih kritika koje vas mogu emotivno iznuriti. Ako primijetite da vaš partner neprekidno kritizira svaki aspekt vašeg života – bez obzira je li riječ o nečemu velikom ili malom – to bi mogao biti znak da je vaša veza postala toksična.

Posesivnost 

Iako je lijepo osjećati se voljenim i poželjnim u vezi, postoji suptilna granica između iskazivanja ljubavi i posesivnosti. Prekomjerna posesivnost partnera, poput stalnog praćenja vaših aktivnosti, neprihvaćanja vašeg vremena samoće te stalnog inzistiranja da sve radite zajedno, može biti znak toksičnosti u vezi. Ako primijetite rane znakove posesivnosti, bilo s vaše ili partnerove strane, vrijedi otvoreno razgovarati o povjerenju i postavljanju granica u vezi.

Bijes

Ako primijetite da se neprestano sukobljavate s partnerom, i to ne samo običnim raspravama, već ljutitim svađama, vikanjem i izgovaranjem uvredljivih riječi, to može biti indikator toksičnosti u vezi. Intenzivni izljevi bijesa, bilo da dolaze od jednog ili oba partnera, ozbiljan su znak da nešto nije u redu u vezi.

Zabrinutost obitelji i prijatelja 

Važno je obratiti pozornost na zabrinutost vaše obitelji i prijatelja ako se ne osjećate sigurno u vezi. Oni su tu kako bi vam pružili podršku i slušali vas kroz sve što prolazite. Ako primijetite da vaši bližnji izražavaju zabrinutost, važno je aktivno ih saslušati i razmotriti njihove primjedbe, umjesto da se osjećate napadnutima. Možda primijete nešto što vama izmiče, pogotovo ako ste emocionalno investirani u vašeg partnera.

 

Put za izlazak iz toksične veze 

Nakon što ste osvijestili znakove toksičnosti u vašoj vezi, važno je poduzeti korake kako biste se oslobodili tog negativnog okruženja. Postoje provjereni koraci koji vam mogu pomoći u sigurnom izlasku iz ovakvog nezdravog partnerstva. Slijedi detaljni plan kako se suočiti s tom situacijom i krenuti prema zdravijem i sretnijem životu.

Povjerite se članu obitelji ili bliskom prijatelju 

Kada ste spremni krenuti dalje, savjet je da se obratite nekom od svojih bliskih prijatelja ili članova obitelji. Bitno je da ljudi koje volite budu upoznati sa situacijom jer će njihova podrška biti od velike pomoći u procesu napuštanja veze.

Potražite siguran prostor

Ako se suočavate s fizičkim zlostavljanjem u vezi, važno je da prioritet date pronalaženju sigurnog mjesta za sebe. Primjerice, na neko vrijeme se smjestite u domu vaše bliske osobe. Osobni razgovor o prekidu s nasilnim partnerom može biti iznimno opasan, stoga je važno osigurati sigurnost prije bilo kakvog daljnjeg djelovanja.

Prije prekida razgovarajte s terapeutom 

Prije nego što donesete konačnu odluku o prekidu veze, preporučljivo je razgovarati s terapeutom ili savjetnikom. Čak i ako već imate jasnu predodžbu o tome što želite učiniti, terapija može pružiti korisne smjernice i podršku. Važno je znati da toksični partneri često pokušavaju odvratiti svoje partnere od terapije jer se boje da bi to moglo potaknuti na prekid veze. Oni mogu koristiti različite manipulativne tehnike kako bi zadržali kontrolu i namamili vas natrag u vezu ako osjete da se udaljavate. Stoga je važno prvo razgovarati sa stručnjakom kako biste dobili jasnu perspektivu i podršku prije donošenja konačne odluke.

Neka vam ljubav prema sebi bude prioritet 

Nakon što napustite toksičnu vezu, ključno je dati prednost ljubavi prema sebi i pokrenuti proces ozdravljenja. Ovaj put oporavka može biti izazovan, ali važno je okružiti se ljudima koje volite i kojima vjerujete. Također je važno aktivno raditi na razvijanju ljubavi prema sebi i stavljanju prioriteta na svoje mentalno zdravlje. Od velike je važnosti pronalazak utjehe u bliskim osobama koje vas bezuvjetno vole, ali isto tako i raditi na tome da sami sebi pružate tu bezuvjetnu ljubav. To uključuje proces iscijeljenja i samoposvećenosti koji su ključni za napredovanje nakon takvog izazova.

Fotografije: Unsplash, Pexels, Freepik

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime