Nedjelja, 19 studenoga, 2023

Kako napraviti playlistu za seks?

Loša glazba vrlo lako može uništiti raspoloženje i intimnost trenutka. Umjesto toga, vrijeme je da svjesno uključimo glazbu u svoja seksualna iskustva - za dvostruko ugodnije iskustvo

Ako vam je pandemija uzrokovala probleme s libidom ili smanjila želju za seksi igricama, ne brinite – niste sami – mnogima je!Srećom, glazba može potaknuti na promjene ka boljem. Glazba ne samo da poboljšava naše stanje uma i smanjuje stres, nego su studije dokazale kako našim emocionalnim odgovorom na glazbu upravlja isti ‘hedonistički sustav’ kao i za seks. A nama to zvuči kao više nego dovoljan razlog da spojimo to dvoje za dvostruko ugodno iskustvo.

Glazba pojačava seksualnu želju i uzbuđenje

Jeste li ikad vodili ljubav s nekom lošom glazbom u pozadini? Uvjereni smo da vas je toliko živcirala da ste u startu izgubili volju za maženjem ili ste je odmah promijenili.

Loša glazba, naime, vrlo lako može uništiti raspoloženje i intimnost trenutka. Umjesto toga, vrijeme je da svjesno uključimo glazbu u svoja seksualna iskustva – za dvostruko ugodnije iskustvo.

“Puštanje glazbe tijekom seksa ili predigre može stimulirati nekoliko različitih kemikalija hormona sreće u našem mozgu”, ističe  Jackie Golob, savjetnica za mentalno zdravlje i terapeut za seks i veze u Centru za seksualni wellness u Minneapolisu te dodaje: “Možda će odabir prave glazbe biti dodatni izazov za neke ljude, ali ona zaista može pojačati seksualno uzbuđenje, želju i zadovoljstvo.”

Glazba može potaknuti maštanje ili igranje uloga

“Dodavanjem glazbe iskustvo intimnosti može postati puno ugodnije”, kaže Alexandra Fine, izvršna direktorica i suosnivačica tvrtke Dame. Budući da slušanje određene pjesme ili albuma također može pokrenuti pamćenje ili osjetilno iskustvo, Fine objašnjava da njegovo uključivanje može biti izvrsno za maštanje ili igranje uloga.

“Svi ti faktori u kombinaciji mogu pomoći u poboljšanju naše igre, pozivajući naša tijela da se kreću na nove načine.” Bez obzira na to jeste li solo ili s partnerom, glazba vam može pomoći da se opustite ili uzbudite.

Kako maksimalno iskoristili seksualna iskustva koristeći glazbu

Fine sugerira da prvo pokušate definirati svoje potrebe i želje: “Što tražite u užitku? Kako vam glazba može pomoći da se opustite, budete raspoloženiji za igru ili postavite tempo?”
Primjerice, ako se bavite plesom, volite se kretati bokovima i glazba može stimulirati iste kretnje u krevetu. Zatim se zapitajte želi te li da vam seks bude nešto dosad poznato ili eksperimentalno? Nježno ili divlje? Želite li se osjećati odvažno ili plaho? Želite li se predati ili osjećati da imate sve pod kontrolom?

“Toliko toga možemo dobiti od glazbe”, kaže Fine. “Usredotočite se na ono što želite istražiti u tom trenutku i na vrstu glazbe koja bi vam mogla pomoći da stignete tamo.”

Uskladite glazbu s trenutkom

Kao opći vodič, Golob savjetuje da odabranu glazbu oponašamo pokretima ili tempom. “Ako ćete početi s laganim tempom, započnite s polaganom glazbom”, kaže i dodaje: “Ako razmišljate o raspoloženju na večeri, počnite s opuštajućim, romantičnim pjesmama koje poznajete i vi i vaš partner.”

Bračni parovi, primjerice, mogu pustiti i svoju vjenčanu pjesmu, plesati zajedno i vidjeti koliko se međusobno osjećaju bliže prije nego što se presele u spavaću sobu.

Učinite to zajedničkim naporima

Ako se tek zbližavate s partnerom i niste sigurni u njegov glazbeni ukus do kraja, napravite zajedno playlistu za intimne trenutke.
Spotify, primjerice, trenutno dopušta korisnicima da naprave zajedničke popise pjesama na kojima pozvani, bez obzira na njihovu lokaciju, mogu napraviti osobni odabir i kreirati zajedničku kolekciju. Radi veće intimnosti, neka vaša playlista bude privatna na vašem profilu kako je ne bi mogli vidjeti svi vaši pratitelji.

Glazba može potaknuti osjećaje euforije i žudnje, što je nesumnjivo dobrodošao element kada je seks u pitanju. Niste sigurni odakle početi? Golob savjetuje da krenete ‘unatrag’: “Razmislite gdje želite završiti i pitajte se kako da stignete tamo?”

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime