Subota, 11 svibnja, 2024

Zašto je važno imati prostora dok ste u vezi?

Najbolje veze su baš one u kojima je vaš partner ujedno i vaš najbolji prijatelj. Ako imate takav odnos sigurno znate o čemu pričamo

Imate partnera i najboljeg prijatelja u jedno, koji se uvijek brine o vašim najboljim interesima. Vi ste jedno drugome na prvom mjestu, a međusobne osjećaje uzdižete iznad gotovo svih ostalih. Međutim, postoji zdrava granica u takvim vrstama obveza koja omogućuje da se ti odnosi održe, a to je imati i dati prostora.Zamislite ovaj prostor kao zračni jastuk. Bez ovog mjehurića zraka između vas dvoje, postoji trenje. Istroši površine koje smo sami izbrusili, stvarajući odnos u  kojemu se lako naljutimo ili povrijedimo. Te gubimo karakteristike individualnosti.

Free Photo Of Man And Woman Walking In Alley Stock Photo

Može doći do suovisnosti

Suovisnost je poput ovisnosti i ne postoji istinski zdravo partnerstvo koje to sadrži. To je duboko, psihološko oslanjanje na partnera za svaku odluku i aktivnost, pa čak i za dijeljenje istih emocija. Iako je najčešći kod osoba koje skrbe o partnerima s bolestima ili fizičkim nedostacima, može se dogoditi između dvije osobe koje su također prešle granicu.

Stvara pritisak u vezi

Kada ne damo našim partnerima ili sebi prostora za disanje i rast, imamo neki pritisak da jedno drugom budemo sve. To može potaknuti ljutnju, kao i ostaviti malo prostora za isticanje u hobijima, poslu i drugim prijateljstvima.

Zaboravljamo se brinuti o sebi

Kvalitetno vrijeme provedeno zajedno je važno, ali je kvalitetno i vrijeme provedeno sa samim sobom. S toliko očekivanja da provodimo vrijeme jedni s drugima, gubimo brigu za samo sebe. Zaboravljamo napuniti vlastitu šalicu ili osigurati vlastitu masku za kisik, da tako kažemo. Izgradnja sebe i fizički i emocionalno je osnova za učenja kako voljeti druge na pozitivan i prihvaćen način.

Možemo postati prekritični

S previše vremena provedenog zajedno i nedovoljno prostora, možemo postati pretjerano kritični. Prema načinu na koji naš partner radi gotovo sve. Većinu vremena, ovaj porast kritike zapravo je jedan od prvih znakova da partner treba prostora. Umjesto da započnete svađu, odmaknite se i vratite kad saberete i imate promišljenu i smirenu komunikaciju.

Naš društveni krug se smanjuje

U suovisnim vezama često zaboravimo da se možemo osloniti na prijatelje i obitelj. Kako bi se požalili i rekli naše emocionalne probleme. To stvara pritisak na partneru da zadovolje svaku našu potrebu. I također udaljuje nas od prijatelja jer mi nismo bili dostupni za njih, niti su oni imali priliku biti dostupni za nas.

Zajedničke aktivnosti i provođenje puno kvalitetnog vremena zajedno lijep je dio partnerstva punog ljubavi. Samo svakako odvojite vrijeme da volite, njegujete i brinete za sebe i svoje prijatelje. Važno je nastaviti rasti kao pojedinci dok rastete zajedno.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime