Petak, 22 ožujka, 2024

Dnevnik jednog veterinara: Doktore, pomozite!

Nakon 19 godina iskustva, mogu slobodno reći kako je vrlo bitno da je funkcioniranje organizma jednako kao i prije ali je veterinarska medicina napravila toliki napredak da je moj posao postao vrlo uzbudljiv, a njegove mogućnosti nevjerojatne!

Suživot s našim dlakavim, i ćelavim – da ne bi bilo diskriminacije, ljubimcima pun je sreće, radosti i pozitivnih emocija. Naravno, postoje i trenuci kada se pojavi i druga strana priče, primjerice vezana uz izlučevine po tepihu, noćne posjete parku u pidžami i jakni i(li) noći bez sna od zabrinutosti i straha… za njihovo zdravlje i život!Svako živo biće ima svoje zdravo i bolesno stanje, oni se neizbježno isprepleću i nema načina da to potpuno izbjegnemo. Ono što nam je bitno znati jest da su ljudski i životinjski organizam nešto različiti ali u mnogočemu vrlo slični.

Najsličnija medicini četveronožaca jest – pedijatrija

Tako sve bolesti, odnosno, većinu koje poznamo i od kojih bolujemo možemo očekivati i kod naših ljubimaca. Vrlo često, kad razgovaram sa svojim klijentima, oni se iznenade da psi, mačke, kunići i ostali ljubimci mogu imati dijabetes i gušteraču, probleme sa štitnjačom i tumore na mozgu… koji ne samo da se uspješno dijagnosticiraju, nego ih i moja kolegica Ivana uspješno i operira.

Životni vijek naših ljubimaca otprilike nam je poznat od trenutka kad ih nabavljamo i bez obzira što ponekad na to zaboravljamo to nas uvijek sustiže i sa sobom donosi i probleme u vidu (raznih) bolesti. I kada nam stigne vlasnik sa svojim ljubimcem, našim pacijentom, uvijek se postavlja isto pitanje.
Jedna od najvećih enigmi koje ljude intrigiraju jest kako uspijevamo znati ili pogoditi u čemu je problem. Jeste li znali da je najsličnija medicini četveronožaca zapravo – pedijatrija? Do neke dobi djeca, baš poput životinja, ne mogu točno izraziti što im se događa i koje bolove osjećaju. Osim vještine i znanja, ono što je najbitnije kod veterinarskog pregleda jest dobar i temeljit pregled koji ponekad daje više informacija od jezika. 

Standardi u veterinarskoj praksi viši i od onih u humanoj medicini

Nakon 19 godina iskustva, mogu slobodno reći kako je vrlo bitno da je funkcioniranje organizma jednako kao i prije ali je veterinarska medicina napravila toliki napredak da je moj posao postao vrlo uzbudljiv, a njegove mogućnosti nevjerojatne! Primjerice, kada dovedete svog bolesnog ljubimca kod veterinara, pa mu on pronađe izraslinu, odnosno tumor, on se odmah može analizirati i dati dijagnoza, a isti dan se može napraviti CT te provjeriti postoje li metastaze po tijelu. Ako se radi o malignom tumoru – sve završi sa operacijom i uklanjanjem tumora. Obično pacijent isti dan ide kući!
Ovakve je standarde gotovo nemoguće dostići i u humanoj medicini – bez obzira jeste li ‘običan građanin’ ili ‘arapski šeik’ – ako ništa drugo – zbog papirologije i organizacije.

Vlasniku kućnog ljubimca to konkretno znači mogućnost ljubimčevog dužeg i zdravijeg života, naravno uz nešto poveći financijski izdatak. Upravo financijski aspekt ponekad odlučuje hoćemo li neku životinju liječiti ili ne liječiti i zapravo je ponekad vrlo teško pomiriti želju za ozdravljenjem i financijske (ne)mogućnosti. Zato, primjerice, u SAD i u Europi postoji i osiguravanje kućnih ljubimaca – što je jako unaprijedilo veterinu i olakšalo život vlasnicima kućnih ljubimaca.

Kako pronaći pravog veterinara?

Najbitnije je pronaći veterinarsku ambulantu koja će vas privući stručnošću i dostupnošću jer je ključna riječ kod odabira veterinara – povjerenje! Informacije, pa i one koje su vezane za zdravlje vaših ljubimaca, često su dostupne na internetu pa mnogi upadnu u zamku tzv. ‘Google doktora’. No, za njihovo je filtriranje i selektiranje ponekad potrebna poprilična količina vremena i znanja koje većinom (svima) nedostaje. Pravodobno reagiranje je bitno iako nam ponekad iskustvo donosi hrabrost da neke stvari odradimo i sami, pa onda većina vlasnika ne odlazi k veterinaru nakon, primjerice, jednog proljeva i povraćanja. 

Upravo su te odluke najteže jer je nama u ruke stavljena potpuna moć koja za jedno živo biće može značiti život ili smrt. Kad cijelu priču malo primirimo, maknemo dramatični prizvuk lakše ćemo donijeti odluku o tome kad se odlučiti za odlazak veterinaru, a poslije i za druge zdravstvene situacije kad se pojave. Nakon toga je samo potrebno slušati savjete o oporavku i sve će biti dobro, naravno, uz napomenu da medicina nije matematika i da ponekad – uz sav trud i rad te suradnju – ne ispadne sve idealno.

Uživajte i brinite se za svoje životne suputnike, a ako bude problema zajedno ćemo naći  neko rješenje!

________________________________________________________________________

Saša Dujanović, po mnogima jedan od najomiljenijih hrvatskih veterinara. Miran, staložen i u najozbiljnijim situacijama, uvijek spreman pomoći, osjećajan i pažljiv prema životinjama… jednom rečenicom veterinar kojem bi s najvećim povjerenjem prepustili brigu o svojem članu obitelji. Saša je i dugogodišnji volonter u raznim skloništima, agitator brojnih udomljavanja i prvi među veterinarima kojeg ćete pozvati ako nekoj životinji treba pomoć. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime