Nedjelja, 24 ožujka, 2024

I psi imaju urođene prirodne talente – baš kao i ljudi!

Posljednja istraživanja koja je objavio časopis Nature otkrivaju da i psi imaju 'prirodan talent' koji ih razlikuje od ostalih

Ljudi svakodnevno otkrivaju svoje prirodne talente – za matematiku, umjetnost, sport… No, posljednja istraživanja koja je objavio časopis Nature otkrivaju da i psi imaju “prirodan talent”. Naime, sigurno ste odmah pomislili na pasminu borde colie – jer nju mnogi znanstvenici smatraju najpametnijom od svih. Ta pasmina, naime, iznimno je svjesna poziva, uputa i zvižduka svojih vlasnika i odgovorno ih izvršava.Inteligencija svojstvena djetetu od 3 godine

Američki kinološki klub pisao je 2020. godine o border colieu Chaser koji je imao 1022 igračke i znao je pojedinačna imena svake od njih, dok je časopis Science izvijestio o Ricou koji je znao imena 200 igračaka i vrlo brzo mogao naučiti nova imena te je pokazivao inteligenciju svojstvenu trogodišnjem djetetu. 

100% uspješni: Psi postaju najprecizniji ‘detektori’ koronavirusa

Locirajući 34 vlasnika pasa širom svijeta, koristeći društvene mreže, Claudia Fugazza sa Sveučilišta Eötvös Loránd željela je istražiti mogu li svim igračkama s kojima su se igrali pripisati određena imena i prepoznati ih. Od svih pasa u istraživanju samo je jedan mlada ženka border coliea po imenu Olivia to uspjela.

Psi s određenom neurološkom sposobnošću

Pomalo je iznenađujuće da su od 34 psa, njih 19 bili ovčari, a njih 18 nije uspjelo naučiti niti jedno ime. Hipoteza je bila da bi neki psi s određenom neurološkom sposobnošću, zbog treninga u ranom životu ili osobina pasmine, imali bolje sposobnosti.

No, ovo je istraživanje dokazalo kako su psi i njihovi talenti individualno urođeni, baš kao i ljudima. I baš kako je jednako teško otkriti zašto je Mozart bio Mozart, tako je i teško objasniti zašto je Chaser nadmašio sve svoje pseće prijatelje.

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime