Nedjelja, 24 ožujka, 2024

Top savjeti: Kako očistiti tepih nakon što ga vaš ljubimac obilježi?

Dolazite doma, a vaš se kućni ljubimac snašao dok vas nije bilo. Frku je riješio jednostavno, a stradao je - tepih. Ne preostaje vam ništa drugo nego riješiti drugu frku, ona koja je nastala nakon njega. Kako se riješiti neugodnih mirisa i mrlja, kako 'spasiti' tepih i na taj način i dalje ostati u dobrim odnosima s omiljenim sustanarom?

Prvo i najvažnije, dugotrajnu štetu uvijek možete umanjiti tako što ćete djelovati odmah! Ako je u pitanju tekućina, nastojte je odmah upiti papirnatim ručnicima, pazeći da je ne utisnete dublje u tepih.Polutekuće nezgode najprije skupite lopaticom, pa krenite tretirati ostatak onečišćenja. Isperite područje vodom i osušite. Ako je potrebno, ponovite ovaj postupak nekoliko puta. Što god činili, nikad nemojte trljati mrlju – oštetit ćete tepih i pogoršati stanje.

Ako prljavštinu ne uspijete ukloniti običnom vodom, isprobajte sredstvo za čišćenje. Prije korištenja na tepihu, isprobajte ga na malom i ne previše vidljivom dijelu tepiha. Stavite malu količinu sredstva za čišćenje na tepih, a zatim uzmite čistu, bijelu pamučnu krpu i pritisnite je petnaest sekundi. Provjerite je li boja prešla na krpu i vidite li na tepihu kakvu štetu. Ako je sve u redu, mrlju tretirajte drugom čistom krpom. Isti postupak ponovite na mrlji mijenjajući krpe dok krpa ne bude čista.

Zahtjevnija onečišćenja možete tretirati vrućom parom (vruća vod pod visokim pritiskom), šamponiranjem, kapsulacijom i suhim čišćenjem.

Prva pomoć prema vrsti tepiha:

Sintetička vlakna

Sintetičke tepihe (od kojih su mnogi uglavnom mješavina poliestera) valja redovito usisavati. Što češće čistite ovakav tepih, dulje će dobro izgledati. Ako je sastav tepiha takav da zahtijeva posebne proizvode za čišćenje, to bi trebalo biti navedeno na njemu. Niste li sigurni čime održavati ovakav tepih, ne možete pogriješiti osnovnom kombinacijom sode bikarbone i tople vode, ali da bi bili posve sigurni, ovu kombinaciju najprije isprobajte na malenom i slabije vidljivom mjestu. Najpopularnije vlakno za izradu tepiha je poliamid (najlon) koje je vodootporno i elastično, pa su takvi tepisi izdržljivi i otporni na habanje.

Vuneni sagovi

Usisavač će biti vaš glavni partner i u održavanju vunenih tepiha. Želite li dubinsko čišćenje vunenih tepiha, nemojte koristiti alkalne proizvode. Vuna zadržava i veću količinu vode, pa će ovim sagovima trebati dulje da se osuše. I dok se izbjeljivači smiju koristiti na bijelim tepisima od sintetičkih vlakana (obavezno razrijediti izbjeljivač s vodom prije nego njime pokušate ukoniti mrlju!), nikad ih ne smijete koristi na vunenom tepihu, neovisno o boji. Naime, izbjeljivač može uništiti vunena vlakna i upravo suprotno onome što želite – ostaviti mrlje na sagu.

Juta, sisal i druga prirodna vlakna

Tepisi od prirodnih vlakana mnogo su osjetljiviji u odnosu na one sintetičke ili tepihe od vunenih vlakana. I zato je i njihovo čišćenje i održavanje nešto zahtjevnije. Načelno se održavaju usisavačem, no činjenica je da se ovakvi sagovi brže prljaju, a kada poželite ukloniti mrlje i pravilno ih očistiti, morat ćete obratiti više pažnje. Kućanske aparate koje upotrebljavate za njihovo čišćenje uvijek postavite na ‘najnježnije’ postavke kako bi izbjegli narušavanje prirodnog sloja vlakana, a ako ih perete, pripazite kako ih sušite, jer su skloni uvijanju na rubovima.

Berberski tepih

Što je veća petlja na berberskom tepihu, to će se lakše čistiti. Berber tepisi s velikim petljama su najzahvalniji, jer prljavština i druge nečistoće ne prodiru mnogo dublje od petlji koje dotaknu. Nastojte ga usisati jednom ili dva puta tjedno, a dubinsko čišćenje napravite svaki tri mjeseca. Iako je prilično jednostavan za čišćenje, jer prljavština ne prodire duboko, nastojte držati kućne ljubimce dalje od njega. Mogli bi pronaći veće petlje i vrlo lako uništiti tepih u igri.

Uz pomoć ovih savjeta neće vam više padati mrak na oči nakon što vaš ljubimac odabere tepih kao rješenje za svoje posve prirodne potrebe.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime