Nedjelja, 3 srpnja, 2022

Koliko često trebate prati zdjelice svojih kućnih ljubimaca?

Istraživači su se uputili u domove ovih vlasnika kućnih ljubimaca te prikupili i zabilježili podatke o njihovim hranjenjima i higijenskim praksama. Obrisali su 68 zdjela za pseću hranu nakon što su vlasnici nasumično raspoređeni u skupine

Uprava za hranu i lijekove (FDA) ima opsežne smjernice o tome kako sigurno rukovati hranom za kućne ljubimce, ali novo istraživanje objavljeno u časopisu Plos One pokazalo je da je manje od 5% vlasnika kućnih ljubimaca svjesno ovih praksi.Za ovu studiju, veterinarski nutricionisti na Sveučilištu North Carolina State University College of Veterinary Medicine ispitali su 417 vlasnika pasa. Istraživači su se uputili u domove ovih vlasnika kućnih ljubimaca te prikupili i zabilježili podatke o njihovim hranjenjima i higijenskim praksama. Obrisali su 68 zdjela za pseću hranu nakon što su vlasnici nasumično raspoređeni u grupe. Svakoj skupini dodijeljena su određena pravila koja se trebaju pridržavati tjedan dana, a zatim je provedena naknadna anketa.

Istraživanje je podijeljeno u tri skupine 

Grupi A je naloženo da slijedi FDA-ove smjernice za sigurnost hrane za kućne ljubimce (konkretno, da peru ruke prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce, ne koriste zdjelu s hranom za pse kao lopaticu za hranu, peru zdjelu i pribor za hvatanje sapunom i vodom nakon svakog korištenje, odbacivanje nepojedene hrane i pravilno pohranjivanje hrane za kućne ljubimce).

Grupa B je upoznata sa smjernicama FDA-e i zamoljena je da slijedi dodatne higijenske upute (kao što je kako pravilno prati ruke i posuđe s hranom za kućne ljubimce). Dok grupa C nije dobila nikakve upute o sigurnosti pri rukovanju hranom za kućne ljubimce ili zdjelicama.

Istraživači su otkrili da su zdjelice s hranom za kućne ljubimce iz skupine A i B pokazale znatno manju prisutnost bakterija. No, imali su i drugih zanimljivih nalaza, posebno kada je u pitanju higijena. Općenito, iako su dvije skupine dobile sigurnosne upute, postojale su “ukupno niske razine usklađenosti”, napominju autori studije.

Samo 34% vlasnika kućnih ljubimaca opralo je ruke nakon hranjenja svojih pasa, a 33% je također pripremalo hranu za svoje pse na istoj površini na kojoj su sami pripremali obrok. Otprilike 22% ih je opralo zdjelicu svom psu samo jednom tjedno (u usporedbi s 12% koji su je prali svaki dan). Dok je 18% njih izjavilo da pere zdjelice za svoje pse svaka tri mjeseca (ili uopće ne pere).

Higijena zdjelica je od iznimne važnosti

FDA je zauzela čvrst stav o sirovoj hrani za kućne ljubimce, posebno navodeći da ona “predstavlja značajan zdravstveni rizik za kućne ljubimce i vlasnike kućnih ljubimaca”. No, bilo koja vrsta hrane za kućne ljubimce, uključujući poslastice, može biti potencijalno kontaminirana štetnim bakterijama, kao što su salmonela i listerija, što može dovesti do bolesti koje se prenose hranom.

Oba ova patogena česti su uzročnici infekcija koje mogu izazvati neugodne simptome kao što su proljev, groznica, grčevi u želucu ili bol, mučnina i još mnogo toga. Ovi simptomi mogu biti teži i mogu dovesti do komplikacija kod onih koji se smatraju visokorizičnim, kao što su trudnice, djeca, odrasli stariji od 65 godina i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Zdravo i domaće: Od sirove hrane do torti – ljubimci obožavaju ove brendove

“Došlo je do višestrukih izbijanja bolesti i ljudi i pasa nakon izlaganja psećoj hrani kontaminiranoj patogenim bakterijama”, pišu autori studije. “Ovi rizici mogu biti pojačani u kućanstvima s djecom i/ili osobama s oslabljenim imunitetom, što je bilo više od trećine kućanstava ispitanika.”

FDA preporučuje da vlasnici kućnih ljubimaca slijede ove sigurnosne mjere kada rukuju s hranom za kućne ljubimce:

1/ Kupite konzerve ili vrećice za hranu za kućne ljubimce koje su u dobrom stanju, što znači da nemaju vidljivih  udubljenja ili diskoloracija.

2/ Suhu hranu za kućne ljubimce čuvajte na hladnom i suhom mjestu u originalnoj vrećici ili spremniku, koji treba biti dobro zatvoren.

3/ Izbacite neiskorištenu hranu za kućne ljubimce iz konzerve ili vrećice. Ako spremate hranu za kućne ljubimce iz konzerve ili vrećice kao ostatke, provjerite je li spremnik dobro pokriven.

4/ Perite ruke 20 sekundi sapunom i toplom vodom prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce (ovo uključuje poslastice).

5/ Prije i poslije svakog obroka operite zdjelice s hranom za kućne ljubimce i pripadajući pribor sapunom i vodom. Nemojte koristiti svoju zdjelu za hranu za kućne ljubimce za dodavanje hrane – koristite čistu lopaticu koja je namijenjena samo za hranu za kućne ljubimce.

6/ Odbacite staru ili pokvarenu hranu na siguran način tako da je stavite u sigurno zavezanu vrećicu u pokrivenu kantu za smeće.

Pročitajte još...

I kućni ljubimci mogu dati svoj doprinos za zeleniji Planet

Definitivno će im trebati vaša pomoć, ali kućni ljubimci se doista mogu pridružiti svjetskom pokretu za održivi razvoj. Osim toga, otkrivamo i tko je najveći 'zagađivač' među ljubimcima, a tko 'najzeleniji' među njima

Dokazano je: kućni ljubimci čine nas sretnijima, čak i u pandemiji

Opsežno istraživanje nakon završetka prvog vala mjera - o suživotu s kućnim ljubimcima tijekom karantene, otkrilo je kako su obitelji koje imaju kućne ljubimce 'lakše' izdržale mjere, jer su im oni donosili radost, ublažavali tjeskobu i poticali ih na vježbanje!

Domaći brendovi za ljubimce: Sve za influensere na – četiri noge!

Sve je više brendova koji se bave kreiranjem korisnih stvarčica za četveronožne ljubimce, od ogrlica i povodaca za pse i mačke, preko slatkih jastučića za odmaranje, eko kućica ili preslatkih odjevnih predmeta. Boa’s design, Qushin, GoodBonny i Dawg Swag samo su neki od njih

Freddie je imao puno mačaka! Filmske (ne)istine o životu Freddieja Mercuryja

Gotovo dvije godine nakon premijernog prikazivanja, oduševljenje i dalje traje, a film diljem svijeta fascinira brojne ljubitelje glazbe

Povezano

Istraživanje: Kada je maženje u pitanju, žene će prije izabrati ljubimce nego partnera!

Kratkotrajnost većine modernih veza i opadanje razine povjerenja jedni su od glavnih objašnjenja zašto sve više žena nabavlja kućne ljubimce i stavlja ih na prvo mjesto. No, tu su i neki drugi 'valjani' razlozi...

Sličniji ljudima nego što mislimo: Mogu li psi sami donositi odluke?

Ideja da proces rasuđivanja kao čisto kognitivni, lingvistički proces koji zahtijeva sposobnost razuma, kod pasa nedostaje, mit je koji se nerijetko koristi kao podrška racionalizaciji praktične sposobnosti naših psećih prijatelja

Vodič za pranje mačaka: Kako ih oprati i preživjeti?

Dobra vijest je da se kućne mačke zapravo ne trebaju prati jer im je njihovo lizanje dovoljno za održavanje osnovne higijene, ali postoje situacije kad se nenadano uvalja u zemlju od cvijeća na balkonu ili imate mačku koja vrijeme provodi i u dvorištu i u kući

Spavate s ljubimcem u krevetu? Evo zašto je to dobro i za vas i za njega

Ima li išta bolje nego maziti se s vašom miljenicom mačkom ili psom dok ležite u krevetu i zagrljeni zaspete? Za one koji imaju ljubimce čini se kako – nema! Prema novijim istraživanjima od toga imamo velikih koristi i mi i oni

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime