Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Koliko često trebate prati zdjelice svojih kućnih ljubimaca?

Istraživači su se uputili u domove ovih vlasnika kućnih ljubimaca te prikupili i zabilježili podatke o njihovim hranjenjima i higijenskim praksama. Obrisali su 68 zdjela za pseću hranu nakon što su vlasnici nasumično raspoređeni u skupine

Uprava za hranu i lijekove (FDA) ima opsežne smjernice o tome kako sigurno rukovati hranom za kućne ljubimce, ali novo istraživanje objavljeno u časopisu Plos One pokazalo je da je manje od 5% vlasnika kućnih ljubimaca svjesno ovih praksi.Za ovu studiju, veterinarski nutricionisti na Sveučilištu North Carolina State University College of Veterinary Medicine ispitali su 417 vlasnika pasa. Istraživači su se uputili u domove ovih vlasnika kućnih ljubimaca te prikupili i zabilježili podatke o njihovim hranjenjima i higijenskim praksama. Obrisali su 68 zdjela za pseću hranu nakon što su vlasnici nasumično raspoređeni u grupe. Svakoj skupini dodijeljena su određena pravila koja se trebaju pridržavati tjedan dana, a zatim je provedena naknadna anketa.

Istraživanje je podijeljeno u tri skupine 

Grupi A je naloženo da slijedi FDA-ove smjernice za sigurnost hrane za kućne ljubimce (konkretno, da peru ruke prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce, ne koriste zdjelu s hranom za pse kao lopaticu za hranu, peru zdjelu i pribor za hvatanje sapunom i vodom nakon svakog korištenje, odbacivanje nepojedene hrane i pravilno pohranjivanje hrane za kućne ljubimce).

Grupa B je upoznata sa smjernicama FDA-e i zamoljena je da slijedi dodatne higijenske upute (kao što je kako pravilno prati ruke i posuđe s hranom za kućne ljubimce). Dok grupa C nije dobila nikakve upute o sigurnosti pri rukovanju hranom za kućne ljubimce ili zdjelicama.

Istraživači su otkrili da su zdjelice s hranom za kućne ljubimce iz skupine A i B pokazale znatno manju prisutnost bakterija. No, imali su i drugih zanimljivih nalaza, posebno kada je u pitanju higijena. Općenito, iako su dvije skupine dobile sigurnosne upute, postojale su “ukupno niske razine usklađenosti”, napominju autori studije.

Samo 34% vlasnika kućnih ljubimaca opralo je ruke nakon hranjenja svojih pasa, a 33% je također pripremalo hranu za svoje pse na istoj površini na kojoj su sami pripremali obrok. Otprilike 22% ih je opralo zdjelicu svom psu samo jednom tjedno (u usporedbi s 12% koji su je prali svaki dan). Dok je 18% njih izjavilo da pere zdjelice za svoje pse svaka tri mjeseca (ili uopće ne pere).

Higijena zdjelica je od iznimne važnosti

FDA je zauzela čvrst stav o sirovoj hrani za kućne ljubimce, posebno navodeći da ona “predstavlja značajan zdravstveni rizik za kućne ljubimce i vlasnike kućnih ljubimaca”. No, bilo koja vrsta hrane za kućne ljubimce, uključujući poslastice, može biti potencijalno kontaminirana štetnim bakterijama, kao što su salmonela i listerija, što može dovesti do bolesti koje se prenose hranom.

Oba ova patogena česti su uzročnici infekcija koje mogu izazvati neugodne simptome kao što su proljev, groznica, grčevi u želucu ili bol, mučnina i još mnogo toga. Ovi simptomi mogu biti teži i mogu dovesti do komplikacija kod onih koji se smatraju visokorizičnim, kao što su trudnice, djeca, odrasli stariji od 65 godina i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Zdravo i domaće: Od sirove hrane do torti – ljubimci obožavaju ove brendove

“Došlo je do višestrukih izbijanja bolesti i ljudi i pasa nakon izlaganja psećoj hrani kontaminiranoj patogenim bakterijama”, pišu autori studije. “Ovi rizici mogu biti pojačani u kućanstvima s djecom i/ili osobama s oslabljenim imunitetom, što je bilo više od trećine kućanstava ispitanika.”

FDA preporučuje da vlasnici kućnih ljubimaca slijede ove sigurnosne mjere kada rukuju s hranom za kućne ljubimce:

1/ Kupite konzerve ili vrećice za hranu za kućne ljubimce koje su u dobrom stanju, što znači da nemaju vidljivih  udubljenja ili diskoloracija.

2/ Suhu hranu za kućne ljubimce čuvajte na hladnom i suhom mjestu u originalnoj vrećici ili spremniku, koji treba biti dobro zatvoren.

3/ Izbacite neiskorištenu hranu za kućne ljubimce iz konzerve ili vrećice. Ako spremate hranu za kućne ljubimce iz konzerve ili vrećice kao ostatke, provjerite je li spremnik dobro pokriven.

4/ Perite ruke 20 sekundi sapunom i toplom vodom prije i nakon rukovanja hranom za kućne ljubimce (ovo uključuje poslastice).

5/ Prije i poslije svakog obroka operite zdjelice s hranom za kućne ljubimce i pripadajući pribor sapunom i vodom. Nemojte koristiti svoju zdjelu za hranu za kućne ljubimce za dodavanje hrane – koristite čistu lopaticu koja je namijenjena samo za hranu za kućne ljubimce.

6/ Odbacite staru ili pokvarenu hranu na siguran način tako da je stavite u sigurno zavezanu vrećicu u pokrivenu kantu za smeće.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime