Petak, 24 rujna, 2021

Kako pomoći i umiriti ljubimca koji se jako boji petardi i vatrometa?

Dokazano je kako životinje imaju puno bolji sluh od ljudi, pa možete zamisliti koliko im smeta buka eksplozivnih sredstava tijekom blagdana. Mnogi od njih žive u 'smrtnom strahu' od petardi i vatrometa, stoga im morate pomoći da što smirenije prebrode ove dane...

Blagdani i novogodišnja noć su tu, a s njima nažalost dolaze i zvukovi petardi i vatrometa kojih se boje mnogi ljudi i gotovo sve životinje. Tko nema kućnog ljubimca ne može ni zamisliti silni strah koji oni osjećaju bojeći se zvukova eksplozivnih naprava.

U Velikoj je Britaniji 2018. godine provedeno istraživanje koje je otkrilo da tijekom blagdana 1 od 14 veterinara u cijeloj zemlji prijavi ozljede životinja povezane s vatrometom. Daleko najveći broj prijavljenih slučajeva odnosi se na samoozljede ljubimaca zbog ankcioznosti povezane sa strahom od vatrometa i petardi –  u najvećem broju to su ozljede vilice kod pasa koji su žvakali namještaj.

Predanost i strpljenje vlasnika može riješiti strah od vatrometa odgovarajućim vježbama za promjenu ponašanja. U težim slučajevima veterinari također mogu propisati lijekove kako bi pomogli kućnim ljubimcima”, objašnjava potpredsjednica Britanskog veterinarskog udruženja Daniella Dos Santos.
Čak i ako ne očekujete da će vaš ljubimac biti uznemiren, razmislite o tome da budete uz njega u najbučnijoj noći u godini.

Svaka životinja na drugačiji način pokazuje strah. Dok neki ljubimci pokazuju očite znakove anksioznosti poput lajanja, dahtanja, slinjenja i pokušaja bijega, postoje i suptilniji znakovi kojih bi vlasnici trebali biti svjesni, poput skrivanja u kut ili nemira. Mačke se često skrivaju, dok se kunići mogu držati vrlo mirno i udarati u tlo stražnjim nogama.

Kako zaštiti ljubimca i pripremiti ga na glasne zvukove

Stvorite svom ljubimcu ‘jazbinu’ u koju će se moći sakriti u svakom trenutku. To može biti boks ili krevetić, a bilo bi dobro da je natkriveno i mračno, kako bi se ljubimac mogao opustiti u potpunosti. Za dodatno opuštanje u jazbinu stavite i njegov/njezin omiljeni predmet -igračku, dekicu ili nešto s vašim mirisom.

Zatvorite prozore, spustite zavjese i pustite neku glazbu, pojačajte tv ili radio – kako bi nadjačali vanjske zvukove. Prijedlog za ubuduće: tako možete vježbati s ljubimcem tijekom cijele godine. Postepeno pojačavajte decibele na uređajima i puštajte zvuk vatrometa i petardi kako bi se ljubimci navikli na njega. Možete mu svaki put kada pustite zvuk petardi dati puno keksića, pa će ljubimci taj zvuk povezati s nečim dobrim i finim!

Zadnja opcija su lijekovi za smirenje

Ako vaš ljubimac proživljava veliku traumu i ništa mu ne pomaže da se smiri, posavjetujte se s kvalificiranim bihevioristima za ponašanje i strahove.
Zadnja opcija bi trebali biti lijekovi. Znate da se vaš ljubimac boji, a strah neće proći samo tako ako se na njemu ne radi, može se samo povećati. Ako već danas krenete s rješavanjem problema, možete napredovati.

Ovih nekoliko dana oko nove godine izlazite s ljubimcima u vrijeme kad je smanjeno korištenje vatrometa i petardi, a to su ani jutarnji sati i kasno navečer. Imate li prilike, odvezite se negdje izvan grada i pustite ljubimca da uživa daleko od buke.

Kad ste u gradu držite ljubimca na lajni iz koje se ne može izvući, za svaki slučaj da se ne prepadne zvuka eksplozije i da vam ne pobjegne. Pustite ih s lajne jedino u ograđenim parkovima za ljubimce. Također nosite puno keksića u džepu kako bi im odvukli pažnju s neugodnog zvuka i fokusirali im pažnju na nešto pozitivno.

Pročitajte još...

10 savjeta kako da vaš pas postane najsretniji kućni ljubimac!

Ljubimci su dio naše obitelji i želimo im omogućiti najljepši život. Uz ove savjete će vaš ljubimac postati samopouzdaniji, a onda i sretniji

Dokazano je: kućni ljubimci čine nas sretnijima, čak i u pandemiji

Opsežno istraživanje nakon završetka prvog vala mjera - o suživotu s kućnim ljubimcima tijekom karantene, otkrilo je kako su obitelji koje imaju kućne ljubimce 'lakše' izdržale mjere, jer su im oni donosili radost, ublažavali tjeskobu i poticali ih na vježbanje!

Zabavni blagdani i za njih: Napravite sami mentalne igre za ljubimce!

Često zaboravljamo da je našim ljubimcima potrebna mentalna vježba i ponekad ih minuta razmišljanja može umoriti više od dva sata trčanja. Zato ovo hladno vrijeem, kada su i oni manje aktivni vani, iskoristite za vesele igre i zabavu u vašem domu

100% uspješni: Psi postaju najprecizniji ‘detektori’ koronavirusa

Kako miriše pandemija? Kada bi psi mogli govoriti, sve bi nam otkrili. Trenutno se u nekoliko zemalja u svijetu izvode obuke pasa koji uspješno otkrivaju zarazu virusom Covid 19 i prije nego osoba razvije simptome

Povezano

Danas je Svjetski dan pasa: 10 razloga zašto su psi naši najbolji prijatelji

Slatki su, uvijek sretni i zauvijek odani. Uz pse je jednostavno svaki dan bolji.  Ali zašto, baš toliko volimo baš pse? Na ovo pitanje postoji mnogo odgovora i oni su poprilično subjektivni, no evo deset naših razloga zašto ih obožavamo

Najljepše zanimanje ikad: Oni izrađuju postere i fotografije kućnih ljubimaca

O trendovima stvaranja uspomena na kućne ljubimce govore nam vlasnici The Bura Storea koji izrađuju postere kućnih ljubimaca i Gordana Popović, vlasnica Pet Almighty Photography - koja profesionalno fotografira ljubimce

DNK test novog psa u obitelji otkrio da je rođak njihovog pokojnog ljubimca

Kakva sudbina! DNK test novog kućnog ljubimca jedne obitelji u Chicagu otkiro je kako je on u rodbinskim vezama s njihovim omiljenim, pokojnim ljubimcem

Ispravimo nepravdu: neke životinje teže se udomljavaju od drugih!

Prijatelji životinja već 19 godina zaredom kampanjom „Obitelj na more, a pas na ulicu?!“ upozoravaju na nužnost odgovorne skrbi za pse i mačke. Pjevačica Zdenka Kovačiček, zaštitno lice ovogodišnje kampanje, želi dodatno skrenuti pozornost na tzv. teže udomljive pse

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime