Subota, 8 siječnja, 2022

Kako pomoći i umiriti ljubimca koji se jako boji petardi i vatrometa?

Dokazano je kako životinje imaju puno bolji sluh od ljudi, pa možete zamisliti koliko im smeta buka eksplozivnih sredstava tijekom blagdana. Mnogi od njih žive u 'smrtnom strahu' od petardi i vatrometa, stoga im morate pomoći da što smirenije prebrode ove dane...

Blagdani i novogodišnja noć su tu, a s njima nažalost dolaze i zvukovi petardi i vatrometa kojih se boje mnogi ljudi i gotovo sve životinje. Tko nema kućnog ljubimca ne može ni zamisliti silni strah koji oni osjećaju bojeći se zvukova eksplozivnih naprava.

U Velikoj je Britaniji 2018. godine provedeno istraživanje koje je otkrilo da tijekom blagdana 1 od 14 veterinara u cijeloj zemlji prijavi ozljede životinja povezane s vatrometom. Daleko najveći broj prijavljenih slučajeva odnosi se na samoozljede ljubimaca zbog ankcioznosti povezane sa strahom od vatrometa i petardi –  u najvećem broju to su ozljede vilice kod pasa koji su žvakali namještaj.

Predanost i strpljenje vlasnika može riješiti strah od vatrometa odgovarajućim vježbama za promjenu ponašanja. U težim slučajevima veterinari također mogu propisati lijekove kako bi pomogli kućnim ljubimcima”, objašnjava potpredsjednica Britanskog veterinarskog udruženja Daniella Dos Santos.
Čak i ako ne očekujete da će vaš ljubimac biti uznemiren, razmislite o tome da budete uz njega u najbučnijoj noći u godini.

Svaka životinja na drugačiji način pokazuje strah. Dok neki ljubimci pokazuju očite znakove anksioznosti poput lajanja, dahtanja, slinjenja i pokušaja bijega, postoje i suptilniji znakovi kojih bi vlasnici trebali biti svjesni, poput skrivanja u kut ili nemira. Mačke se često skrivaju, dok se kunići mogu držati vrlo mirno i udarati u tlo stražnjim nogama.

Kako zaštiti ljubimca i pripremiti ga na glasne zvukove

Stvorite svom ljubimcu ‘jazbinu’ u koju će se moći sakriti u svakom trenutku. To može biti boks ili krevetić, a bilo bi dobro da je natkriveno i mračno, kako bi se ljubimac mogao opustiti u potpunosti. Za dodatno opuštanje u jazbinu stavite i njegov/njezin omiljeni predmet -igračku, dekicu ili nešto s vašim mirisom.

Zatvorite prozore, spustite zavjese i pustite neku glazbu, pojačajte tv ili radio – kako bi nadjačali vanjske zvukove. Prijedlog za ubuduće: tako možete vježbati s ljubimcem tijekom cijele godine. Postepeno pojačavajte decibele na uređajima i puštajte zvuk vatrometa i petardi kako bi se ljubimci navikli na njega. Možete mu svaki put kada pustite zvuk petardi dati puno keksića, pa će ljubimci taj zvuk povezati s nečim dobrim i finim!

Zadnja opcija su lijekovi za smirenje

Ako vaš ljubimac proživljava veliku traumu i ništa mu ne pomaže da se smiri, posavjetujte se s kvalificiranim bihevioristima za ponašanje i strahove.
Zadnja opcija bi trebali biti lijekovi. Znate da se vaš ljubimac boji, a strah neće proći samo tako ako se na njemu ne radi, može se samo povećati. Ako već danas krenete s rješavanjem problema, možete napredovati.

Ovih nekoliko dana oko nove godine izlazite s ljubimcima u vrijeme kad je smanjeno korištenje vatrometa i petardi, a to su ani jutarnji sati i kasno navečer. Imate li prilike, odvezite se negdje izvan grada i pustite ljubimca da uživa daleko od buke.

Kad ste u gradu držite ljubimca na lajni iz koje se ne može izvući, za svaki slučaj da se ne prepadne zvuka eksplozije i da vam ne pobjegne. Pustite ih s lajne jedino u ograđenim parkovima za ljubimce. Također nosite puno keksića u džepu kako bi im odvukli pažnju s neugodnog zvuka i fokusirali im pažnju na nešto pozitivno.

Pročitajte još...

Svjetski dan kućnih ljubimaca: 10 savjeta kako da vaš pas postane još sretniji!

Ljubimci su dio naše obitelji i želimo im omogućiti najljepši život. Uz ove savjete će vaš ljubimac postati samopouzdaniji, a onda i sretniji. Donosimo naš prijedloge 10 najboljih stvari koje možete učiniti za svog psa povodom njegova dana

Dokazano je: kućni ljubimci čine nas sretnijima, čak i u pandemiji

Opsežno istraživanje nakon završetka prvog vala mjera - o suživotu s kućnim ljubimcima tijekom karantene, otkrilo je kako su obitelji koje imaju kućne ljubimce 'lakše' izdržale mjere, jer su im oni donosili radost, ublažavali tjeskobu i poticali ih na vježbanje!

Zabavni blagdani i za njih: Napravite sami mentalne igre za ljubimce!

Često zaboravljamo da je našim ljubimcima potrebna mentalna vježba i ponekad ih minuta razmišljanja može umoriti više od dva sata trčanja. Zato ovo hladno vrijeem, kada su i oni manje aktivni vani, iskoristite za vesele igre i zabavu u vašem domu

100% uspješni: Psi postaju najprecizniji ‘detektori’ koronavirusa

Kako miriše pandemija? Kada bi psi mogli govoriti, sve bi nam otkrili. Trenutno se u nekoliko zemalja u svijetu izvode obuke pasa koji uspješno otkrivaju zarazu virusom Covid 19 i prije nego osoba razvije simptome

Povezano

Koliko psi doista prepoznaju naše emocije: radost, strah, tjeskobu…?

Svaki vlasnik pasa mogao bi vam potvrditi da ih njihov pas razumije bolje od većine ljudi. Ono što ne znaju jest da ih pas doista razumije vjerojatno bolje nego što mogu i pretpostaviti

Istraživanje: Zašto mačke stalno prate kretanje svojih vlasnika?

Ponekad se kaže da mačke ne mare za svoje vlasnike koliko psi, ali znajući da imaju nevidljivu kartu kuće u svojoj glavi, s uvijek istaknutim vlasnikom na njoj, čvrsto odbacujemo tu teoriju!

Slavite bez buke: Pirotehnika uzrokuje patnju i veliki strah ljubimaca!

Sva pirotehnička sredstva, od petardi do vatrometa, proizvode neprirodne zvukove na koje brojne životinje nisu navikle. Zbog osjetljivoga sluha, primjerice, psi takvu buku doživaljavaju kao bol, a dio njih je pod velikim stresom te proživljava i strah

Koliko god vas moljakali – odolite: Ova je delikatesa opasna po život pasa!

Naši su ljubimci tijekom blagdana posebno ugroženi zbog obilja hrane na stolu - od raznih vrsta mesa pa do kolača i torti

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime