Ponedjeljak, 10 lipnja, 2024

Zašto psi naginju glavu? Razumiju li nas doista što govorimo?

Sigurno ste se pitali zašto psi naginju glavu, a iako nema znanstvenih istraživanja s dokazima, naginjanje glave jedan je od najčešćih asimetričnih pokreta kod pasa

Vjerojatno ste doživjeli milijun puta kako vaš omiljeni član obitelji (onaj četveronožni, naravno) nagne glavicu kada mu nešto govorite? No, zašto zapravo psi naginju glavu? Razumiju li doista što im govorimo – jer svi smo uvjereni u to, zar ne? Tim su se ‘pitanjem’ pozabavili i znanstvenici koji su otkrili što doista stoji iza tog medenog psećeg pokreta.Odgovor na specifičnu ljudsku verbalnu vokalizaciju

Neke životinje, baš kao i neki ljudi, preferiraju asimetrične načine na koje se kreću ili percipiraju okolinu svojim osjetilima. Primjerice, kod slušanja (i obrađivanje) vokalnog signala ili slike netko može preferirati uho ili oko u odnosu na druge. Kod pasa se te asimetrije očituju u ponašanju kao što je mahanje repom, korištenje nosnica pri njušenju ili čak preferiranje šapa kada pokušavaju uhvatiti nešto izvan njihovog dosega.

“Naginjanje glave jedan je od najčešćih asimetričnih pokreta kod pasa, ali nikada nije znanstveno proučavan. Stoga smo se fokusirali na istraživanje učestalosti i smjera ovakvog ponašanja kao odgovora na specifičnu ljudsku verbalnu vokalizaciju: kada vlasnik zamoli psa da donese igračku izgovarajući njezino ime. Naime, upravo se u takvim situacijama to i najčešće događa – kada psi slušaju svoje vlasnike”, objašnjava dr. Andrea Sommese sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti.

Koja je razlika između ‘tipičnih’ pasa i nadarenih?

Istraživači su analizirali videozapise prikupljene tijekom prethodne studije koja je pokazala kako svaki pas ne može naučiti imena igračaka nakon tri mjeseca intenzivnog treninga. Test je bio prilično jednostavan za izvođenje: igračke su bile smještene u jednu prostoriju, a vlasnik u drugu, zajedno sa stručnjakom koji je vodio eksperiment. U svakom pokusu, vlasnik je tražio od psa da donese određenu igračku izgovarajući njeno ime.

“Tijekom dvije studije, provedene kroz nekoliko mjeseci, promatrali smo dvije skupine pasa: 33 tipična psa i (ono što se pokazalo) sedam darovitih pasa koji su naučili riječi”, nastavlja dr. Sommese. Za ovu studiju, skupina znanstvenika je zabilježila prisutnost (ili odsutnost) nagiba glave kada je vlasnik zatražio igračke, a također je analizirala i stranu na koju se nagibali glavu.

Eksperiment s puno igračaka

Daroviti psi – koje možete, primjerice, vidjeti u Genius Dog Challengeu, nizu eksperimenata koji se emitiraju uživo na društvenim mrežama – vrlo su često nagnuli glavu nakon što su čuli vlasnikov zahtjev za igračkom s imenom, dok su tipični psi rijetko to radili. Zato su istraživači tada odlučili promatrati nagibe glave samo kod darovitih pasa tijekom dva daljnja slična eksperimenta, u koji su uključili više igračaka.

Kakvu glazbu vole vaši kućni ljubimci? Spotify ima playliste i za njih! 

Tijekom pokusa koji su trajali više od 24 mjeseca, otkrili su kako su psi stalno naginjali glavu u istu stranu kada bi prepoznali ime igračke. Važno je primijetiti da je ova studija istraživala samo nagibe glave tijekom vrlo specifične komunikacijske interakcije između psa i vlasnika: kada vlasnik zamoli psa da donese igračku s imenom. Druge situacije, u kojima psi također naginju glavu pri slušanju vlasnika nisu istraživani.

U svakom slučaju – ako ste se pitali zašto psi naginju glavu i razumiju li što im govorite – čini se da svojim preslatkim naginjanjem glavice u jednu stranu doista pokušavaju razumijeti – što im govorite!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime