Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Otkrijte čari Blue Mind trenda: Uživajte kao rimski carevi ili grčke nimfe!

Balneologija je jedna od najstarijih terapijskih praksi koja se koristi mineralnom vodom za liječenje i rehabilitaciju. Ova praksa nije proizvod modernog doba; već u brončanom dobu, kada su se prirodni izvori smatrali božanskim mjestima

Naš odnos s vodom nosi duboke i drevne veze. Samo prisustvo vode i njen pogled često nas čini osjećajnijima, smirenijima i osvježenima. Znanstvena istraživanja potvrđuju pozitivne učinke vode, a dr. Wallace J. Nichols je, posvetivši više od dva desetljeća života proučavanju ovog fenomena, razvio teoriju Plavog uma ili Blue Minda. To je stanje blage meditacije koje karakterizira osjećaj mira, sreće i zadovoljstva životom kada smo blizu vode. Osim toga, voda može doslovno osloboditi stres iz našeg tijela i uma te čak pomoći u liječenju određenih medicinskih stanja, posebno onih povezanih s mišićno-koštanim sustavom.Balneologija je jedna od najstarijih terapijskih praksi koja se koristi mineralnom vodom za liječenje i rehabilitaciju. Ova praksa nije proizvod modernog doba; već u brončanom dobu, kada su se prirodni izvori smatrali božanskim mjestima, ljudi su se liječili na ovaj način, koristeći kupanje ili konzumiranje mineralne vode kao oblik rituala ozdravljenja. Rimske terme, smještene u Rimskim Toplicama u blizini grada Celja, predstavljaju pravu oazu zadovoljstva gdje se čarobna moć vode u potpunosti očituje. Rimski bazeni i kupke vodenih nimfa pružaju poseban doživljaj, no tu je i moderni medicinski centar koji koristi snagu vode za liječenje različitih zdravstvenih tegoba.

Ljekovita svojstva vode

Za širok spektar zdravstvenih problema poput bolova u zglobovima i kralježnici, respiratornih bolesti, uroloških tegoba poput inkontinencije kod žena i muškaraca, napetosti, pa čak i ginekoloških problema poput mioma, endometrioze i spuštene maternice, kao i viška kilograma, vodena terapija nudi mogućnosti za olakšanje. Boravak u Rimskim termama te sudjelovanje u terapeutskim programima Medicinskog centra Valetuda, koji se temelje na posebnim ljekovitim svojstvima lokalne termalne vode, pružit će brzu regeneraciju tijela i duha.

Plivanje u rimskom stilu

Plivanje nudi još jedan učinkovit način susreta s vodom, koji može pružiti slične koristi kao i vježbanje joge. Duboko disanje, nježni pokreti i istezanje zajedno mogu dovesti osobu u stanje blage meditacije. U Rimskim termama, ovo iskustvo postaje još posebnije jer se ovdje možete prepustiti stilu starih Rimljana. Bazeni ispunjeni ljekovitom termalnom vodom osmišljeni su prema uzoru na rimsku arhitekturu kupališta. Na čak 450 m2, gostima su na raspolaganju unutarnji i vanjski panoramski bazen, te četiri unutarnja i tri vanjska masažna bazena opremljena vodenim sjedalicama i ležajevima.

Nimfine kupke

Dok se bazeni u Rimskim termama izvode u rimskom stilu, vodene kupelji posvećene su nimfama, vječno mladim ženama iz grčke mitologije. Osim po ljekovitoj termalnoj vodi, kupelji su poznate po jedinstvenom ambijentu s mramornim oltarima posvećenima nimfama, darovanim u znak zahvalnosti od strane gostiju koji su ovdje pronašli ozdravljenje. Ako se nađete u Rimskim termama, svakako isprobajte Rimsku kupku za dvije osobe, Termalnu kupku u autentičnoj kamenoj kadi, kao i Valetudinu detoksikacijsku kupku.

Čak i blaga dehidracija može negativno utjecati na sposobnost tijela da pravilno funkcionira, što može rezultirati umorom, tjeskobom, usporenim radom i manjkom koncentracije. Zato je važno osigurati da uvijek budete optimalno hidrirani. Konzumiranje vode može povećati razinu dopamina, serotonina i oksitocina – hormona koji potiču osjećaj sreće i blagostanja, dok istovremeno smanjuje razinu kortizola, hormona stresa. U današnjem svijetu, gdje je stres sveprisutan, iako ga ne možemo u potpunosti izbjeći, važno je znati da ga možemo ublažiti jednostavnim metodama poput iskustva vode.

Fotografije: PR

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime