Srijeda, 24 srpnja, 2024

Aaaapćiha – zašto kašljemo te kako spriječiti i izliječiti kašalj?

Svatko od nas iskusi kašalj s vremena na vrijeme, no važno je znati razlikovati bezopasni kašalj od onog koji bi mogao upućivati na ozbiljnije zdravstvene probleme

Kašalj je refleksna radnja organizma kojim tijelo pokušava izbaciti iritante iz grla i dišnih putova. Mnogo toga – od alergija do refluksa kiseline – može uzrokovati kašalj, no u nekim slučajevima nema očitog uzroka. Svatko od nas iskusi kašalj s vremena na vrijeme, no važno je znati razlikovati bezopasni kašalj od onog koji bi mogao upućivati na ozbiljnije zdravstvene probleme.

Suhi kašalj – uzroci i zašto kašljemo

Suhi kašalj može biti uzrokovan infekcijom gornjih dišnih puteva ili bronhitisom. Neki drugi uzroci suhog kašlja mogu biti astma, pušenje ili virusna infekcija grla. Virusna upala pluća i KOPB su rjeđi uzroci suhog kašlja. 

Simptomi suhog kašlja su škakljanje u grlu i nedostatak sluzi. Simptomi mogu trajati tjedan ili dva i trebali bi prestati nakon tri tjedna. Nakon virusne bolesti kašalj može potrajati i do osam tjedana. Kašalj koji traje dulje od osam tjedana (ili četiri tjedna kod djece) smatra se kroničnim i treba ga liječiti.

Vrste kašlja i njihove razlike

Postoje dvije vrste kašlja: produktivni i neproduktivni. Produktivni kašalj nastaje prekomjernom proizvodnjom sluzi dok neproduktivni kašalj (poznat i kao suhi kašalj) prilikom kojeg ne dolazi do stvaranja sluzi.

Ako kašljemo i ne iskašljavamo puno sluzi, taj kašalj nazivamo suhi ili neproduktivni kašalj. To ne znači da se sluz uopće ne izlučuje, već da je ima mnogo manje nego kod produktivnog ili mokrog kašlja. Neproduktivni kašalj najčešće povezujemo s nadraženim grlom i osjećajem škakljanja ili grebanja u grlu. 

Kašalj može početi kao suhi kašalj koji se kasnije pretvori u mokri produktivni kašalj ako se kasnije u bolesti počne proizvoditi više sluzi. Primjerice, neki simptomi bronhitisa u ranoj fazi razvitka su upravo povišena temperatura, hunjavica i suhi kašalj koji kasnije preraste u mokri kašalj.

Kašalj može biti akutni ili kronični. Smatra se akutnim ako traje manje od tri tjedna i kroničnim ako traje duže od osam tjedana.

Ako kašalj traje dulje od osam tjedana, može postati ozbiljan problem koji će utjecati na svakodnevni život (nedostatak sna, umor, glavobolja, bol u prsima, povraćanje,…). Stoga je vrlo važno kašalj liječiti na vrijeme i spriječiti daljnje komplikacije.

Kako smiriti suhi kašalj kod odraslih i djece?

Suhi kašalj je iritantna tegoba koja može razgovor pretvoriti u težak zadatak. Grlo je iziritirano, grebe i škaklje te je teško izgovoriti više rečenica bez da nas uhvati kašalj.

Tada nam je prioritet olakšati si simptome i pomoći tijelu da brže ozdravi, što možemo i prirodnim putem. Najvažnije je unositi puno tekućine. Bila to voda ili vrući čaj s medom, od velike je važnosti priuštiti tijelu hidrataciju i pokrenuti iskašljavanje nakupljene sluzi u dišnom putu. Odličan izbor je i sirup protiv kašlja, koji možete pronaći i u prirodnim oblicima.

Osim toga, vrlo je važno ojačati imunitet. Vitamin C možemo unositi kroz svježe voće ili u liposomalnom obliku (liposomalni vitamin C se najbolje apsorbira u organizam). Vitamine A, D i E je također poželjno unositi kroz dodatnu suplementaciju, kao i magnezij i omega 3 masne kiseline. 

Također, redovito prozračujte prostorije i održavajte vlažnost zraka. Suhi zrak dodatno nadražava grlo kod suhog kašlja. Možete si olakšati suhoću grla tako da se otuširate vrućom vodom i inhalirate paru koja će ovlažiti stijenke dišnih putova.

Kada otići liječniku?

Prirodni lijekovi nekada nisu dovoljni u liječenju kašlja i u tom slučaju važno je potražiti liječničku pomoć. Ako je kašalj intenzivan i dugo traje, trebali biste posjetiti svog liječnika, a u slučaju da iskašljavate krv ili zelenu sluz, nemojte čekati niti malo, nego odmah nazovite svog obiteljskog liječnika. 

“Sviranje” u plućima i pritisak, praćeni povišenom tjelesnom temperaturom većom od 38 stupnjeva Celzijusa, su razlog za zabrinuti se, posebice ako traju dulje od deset dana.

Još jedan razlog za posjet liječniku su gnojni čepići na grlu i grlobolja.

Treba se odmarati i redovito dezinficirati površine

Kako biste bi u potpunosti izliječili kašalj, potrebno je tijelu dopustiti da koristi svu svoju energiju u svrhu liječenja i regeneracije, tako da je poželjno što više odmarati.

Ako ste fizički aktivna osoba, preskočite trening dok ne ozdravite jer tjelesni napor može odužiti proces liječenja. Ključno je da su sve prostorije redovito dezinficirane i prozračivane, kako bi smanjili mogućnost zaraze drugih ukućana.

Kod kašlja zaista nema žurbe, nemojte očekivati da će vam biti bolje preko noći. Uzmite omiljenu knjigu, skinite sve sezone neke serije i odmorite nekoliko dana bez ikakvog naprezanja. Dopustite umu i tijelu da se odmore i ozdrave. Svakako ne zaboravite na zdravu hranu koja će vas napuniti energijom.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime