Utorak, 21 svibnja, 2024

Bullying odraslih: Kako postupati s nasilnikom u svijetu odraslih?

Mnoge odrasle osobe su meta zastrašivanja, zadirkivanja i kritiziranja. Nažalost, odrasli nasilnici su posvuda. Kako prepoznati znakovi nasilnika te kako se postaviti prema i njima i zauzeti za sebe

Kad razmišljamo o nasilju, većina nas razmišlja o djeci školskog uzrasta ili tinejdžerima koji su na meti kolega iz razreda. Međutim, istina je da kako starimo nasilje ne prestaje.Mnoge odrasle osobe su meta zastrašivanja, zadirkivanja i kritiziranja. Odrasli nasilnici su posvuda. Dolaze u obliku natjecateljskih roditelja prijatelja naše djece, stranaca na ulici, nasilnih romantičnih partnera, nezadovoljnih kolega s posla, šefova, svadljivih susjeda, prodavača pod visokim pritiskom…

Kako uočiti ključne znakove nasilja kod odraslih na poslu?

Mogli biste zaboraviti na ta iskustva i pripisati ih razlikama u osobnosti, netko možda ima loš dan ili je malo oštrije osobnosti. Istraživanja pokazuju da je 31 posto ljudi priznalo kako je doživjelo “negativno ponašanje s namjerom nanošenja štete ili zastrašivanja”, dok je 43 posto njih reklo da se ponašanje pojačalo u posljednjih godinu dana.

Kako možemo uočiti ključne znakove nasilja kod odraslih na poslu, kod kuće i u svojoj zajednici? Kako se možemo zaštititi i snaći? 

Postoje razni upozoravajući znakovi, objašnjava nam vlasnica Psihološkog savjetovališta dr. Ana Kandare Šoljaga.
“Uobičajeni su znakovi da osoba ima “kratak fitilj”. Svakodnevno je nervozna i lako se razbjesni. Osim toga, sklona je prijetiti fizičkim obračunom, vjerojatno je i sklona alkoholu ili drogama te ulazi u opasne ili riskantne situacije (npr. prebrza vožnja). Treba se svakako čuvati i osoba koje imaju povijest agresivnog ponašanja, često uključivši i ono prema životinjama, koje nose oružje i fascinirane su oružjem, druže se s agresivnom skupinom, a moguće je i da su sami bili žrtvom nasilja”.

Potražite kontrolne znakove

Nasilje ima mnogo razina i manifestacija, ali bez obzira koliko suptilno ili pasivno-agresivno ili otvoreno i intenzivno može biti, može imati štetan utjecaj na samopoštovanje. Nasilje uključuje radnje poput prijetnji, širenja glasina, fizičkog ili verbalnog napada na nekoga i namjernog isključivanja nekoga iz skupine. Također može imati oblike agresivnog fizičkog kontakta, govora, pisanog teksta i podmuklih, suptilnih radnji.
Nasilno ponašanje kod odraslih često odražava ono nasilje iz djetinjstva, jer metodički cilja nekoga s namjerom da ga zastraši, potkopa i(li) ponizi.

Nasilje na radnom mjestu – često, ali se nažalost ‘tolerira’

Jedno od mjesta na kojem se nasilje često događa i tolerira jest na radnom mjestu. Maltretiranje na radnom mjestu može biti gazdino stalno ispravljanje, zahtijevanje više posla od određenog zaposlenika, zbog čega se kod zaposlenika može stvoriti osjećaj krivice tijekom odmora. Omalovažavanje privatno ili pred drugima je također vrsta nasilja, koji mnogi zanemaruju. S obzirom na to da može biti zastrašujuće suprotstaviti se svom šefu, ponašanje se može samo nastavljati i pogoršavati. Šefovi i osobe na rukovodećim pozicijama nisu jedini koji mogu maltretirati druge. Kolege na radnom mjestu također mogu pokazati tendencije nasilja – sitničavost, širenje glasina, vrijeđanje, zastrašivanje, prijeteći komentari i još mnogo toga.

Nasilje u krugovima obitelji i prijatelja

U krugovima obitelji i prijatelja nasilje može biti pretjerana kritika, igre uma ili prijetnje fizičkom, financijskom ili emocionalnom štetom. No, bez obzira gdje se nasilje događa, nije lako prepoznati njegove znakove, naročito u bliskim, intimnim vezama i prijateljstvima. Ponekad je jedini način da se uvjerimo u nasilje “vjerovanje svojim crijevima. ” Ako se ne osjeća ugodno, vjerojatno se događa neka vrsta maltretiranja, to je onaj uznemirujući osjećaj da nešto nije u redu.

Naučite najbolje načine za izlaz iz takvih situacija

Da biste se zaštitili od neizbježnih nasilnika i osjećali se osnaženima za sretan život, morate riješiti situaciju kada se događa. Kad nasilju dopustimo da se uvuče u naše svakodnevne rutine i veze, može utjecati na naše mentalno i fizičko zdravlje. Može uzrokovati glavobolju, lošu koncentraciju, bolove u mišićima, gubitak sna, tjeskobu, depresiju i smanjenu radnu produktivnost. Osim toga, kronični stres može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema, uključujući samoozljeđujuće ponašanje, povišeni krvni tlak i gastrointestinalne probleme.

Donosimo nekoliko dobrih načina da se zauzmete za sebe i natjerate nasilnika da vas ostavi na miru.

1/ Potrudite se što više možete to ne shvatiti osobno

“Ako vam netko ozbiljno prijeti ODMAH se maknite iz situacije. Bježanje od nasilja je nešto najpametnije što možete napraviti. Obratite se policiji i ne pokušavajte rješavati nasilje nasiljem. Ako je druga osoba, pak, samo vrlo neugodna, a nije opasna, izbjegavajte provoditi vrijeme s njom. Podijelite svoju zabrinutost s drugim ljudima s kojima se dobro slažete”, savjetuje dr. Ana Kandare Šoljaga.

Iako je to definitivno lakše reći nego učiniti, potrudite se najbolje ne reagirati na njihove komentare ili postupke. Zapamtite da se ne radi o vama. Riječ je o njima i njihovoj potrebi da se osjećaju premoćno. Nasilnici misle da će se, ako se drugi osjećaju loše, oni sami osjećati bolje.To je odraz njihove nesigurnosti, a ne vaših mana. Vaša vidna uzrujanost ili ljutnja samo potiču njihovu agresiju. Vi radite na sebi i ne dopustite nikome da vam uništi samopouzdanje. Jedite zdravo, svakodnevno se krećite i odmorite se, osjećajte zdravo i snažno. Pripremite si toplu kupku za opuštanje, zapalite mirisne svijeće i pogledajte filmove koji vas uveseljavaju.

2/ Ostanite ljubazni i smireni, ali držite se svojih granica

Sigurno ste čuli za Zlatno pravilo: Činite drugima onako kako biste htjeli da oni čine vama. Pa, “drugi” uključuje vašeg nasilnika. Iako može biti teško ne uzvratiti udarac kad vas napadnu, morate se potruditi biti veća osoba i ne spustite se na njihovu razinu. Ako pokrenu još jedan napad na vas, zamolite ih da prestanu. Ako ni tada ne prestanu jednostavno se udaljite. U svakom trenutku koristite pristojni, neemotivni jezik.

3/ Ako je riječ o nasilniku na radnom mjestu, razgovarajte s nadređenim

U profesionalnom okruženju i dalje morate ostati pribrani kako biste mogli izvršavati svoje radne obveze. Ako vam nadređeni ne vjeruje iz nekog razloga dokumentirajte ponašanje nasilnika i prijavite ga s dokazima, po mogućnosti se obratite ljudskim resursima.

Nažalost, odrasli nasilnici obično nisu zainteresirani za rješavanje problema ili pronalaženje kompromisa. Pa kako možete potencijalno razotkriti njihovo ponašanje? Spremajući svaki napad – bez obzira na to koliko velik ili malen bio. Spremajte emailove ili napravite snimke zaslona ako se komentari ostavljaju na društvenim mrežama. Zatim, kako biste zaštitili svoje mentalno zdravlje, blokirajte ih svugdje: Facebook, Instagram, LinkedIn, na bilo kojoj mreži. Ograničite sve interakcije na poslovni mail, tako da uvijek imate zapis razgovora.

4/ Upoznajte svoja zakonska prava

“Ako se osjećate nesigurno u blizini nekoga, nemojte odgađati odlazak na razgovor kod terapeuta. Oni vam mogu pomoći utvrditi razinu prijetnje i najbolji put prema naprijed i spriječiti daljnju fizičku ili emocionalnu štetu. I upamtite: uznemiravanje je zločin i može se prijaviti. Najvažnije je da se s tim ne nosite sami”, savjetuje dr. Kandare Šoljaga.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime