Subota, 27 travnja, 2024

Hrvatska se probila na Svjetsko prvenstvo u futsalu: Evo zašto volimo taj sport

Ne, to nije isto kao i mali nogomet. Futsal postaje sve popularniji među publikom, a u rujnu našu reprezentaciju očekuje Svjetsko prvenstvo

U posljednje vrijeme sve je popularniji futsal, sport kojeg bi oni koji nisu upoznati s futsalom stavili u istu kategoriju kao i mali nogomet. Ove godine u rujnu počinje Svjetsko prvenstvo na koje se plasirala i hrvatska futsal reprezentacija. Jeste li čuli za futsal? Sport koji posljednjih godina postaje sve popularniji među publikom, a tome u prilog ide uspjeh naših futsalskih klubova i reprezentacije. Naime, po drugi puta u hrvatskoj sportskoj povijesti Hrvatska će igrati na Svjetskom prvenstvu u futsalu. Izabranici izbornika Marinka Mavrovića braniti će hrvatske boje na turniru koji će se održati od 14. rujnna do 6. listopada u Uzbekistanu. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatske futsalske reprezentacije (@hns.futsal)

Kratka povijest futsala

Svoje početke futsal je imao u Južnoj Americi, točnije u Urugvaju. Tada je imao drukčije ime i zvao se fútbol sala, a tijekom godina je dobio ime futsal koje je nastalo kao skraćenica originalnog naziva. Osmislio ga je jedan profesor koji je htio razviti nogomet koji će se igrati u dvorani. 1989. godine FIFA ga je uvrstila na popis kao jedine priznate verzije malog nogometa. 

Futsal i mali nogomet- dva različita sporta

Iako većina ljudi na spomen riječi futsal pomisli na mali nogomet ta dva sporta uopće nisu ista. Ako ćemo objašnjavati lajički, futsal je manja varijanta nogometa i vrijede jednostavnija pravila. Dimenzije terena za futsal su upola manje od nogometnog terena. Ovdje se igra na terenu koji je širok između 20 i 25 metara, a dugačak između 38-42 metara. Još jedna razlika je da u futsalu ne postoji zaleđe što ga čini lakšim za pratiti, a oblik lopte također nije isti. Lopta je manja od obične nogometne i ne odskače jako od površine terena. Igra traje 40 minuta tj. postoje dva poluvremena u trajanju od 20 minuta. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Futsal Dinamo (@futsaldinamo)

 

Ono po čemu mnogi miješaju futsal i mali nogomet je broj igrača. U malom nogometu momčad se sastoji od šest igrača od kojih je jedan golman. Svaka momčad u futsalu broji četiri igrača i vratara. Igrači futsala moraju biti izuzetno spretni i kreativni jer dimenzije terena su manje od nogometnog pa je tako prostor kretanja igrača manji. 

Drugi nastup u povijesti na Svjetskom prvenstvu 

U svojoj povijesti Hrvatska je dva puta igrala na Svjetskom prvenstvu u futsalu. Prva velika svjetska smotra na kojoj je hrvatska reprezentacija nastupila održala se u Gvatemali 2000. godine kada je prošla u drugi krug natjecanja. Ove godine očekuje ih Svjetsko prvenstvo u Uzbekistanu, a svoje protivnike saznati će 26. svibnja u Samarkandu gdje se održava ždrijeb skupina. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Hrvatski nogometni savez (@hns_cff)

Na prvenstvu će sudjelovati 24 reprezentacije svijeta koje će biti podjeljene u šest skupina. Prolaz u eliminacijsku fazu natjecanja izboriti će prvoplasirane i drugoplasirane momčadi skupine te četiri najbolje trećeplasirane momčadi. 

Futsal kao olimpijski sport- da ili ne?

Ova godina donosi nam mnošto uzbudljivih sportskih trenutaka jer nas očekuju Olimpijske igre u Parizu. Što se futsala tiče, morati ćemo pričekati još koju godinu da ga gledamo na najprestižnijem sportskom događanju. Trenutno je najavljeno da na sljedećim Olimpijskim igrama 2028. gledamo pet novih sportova – kriket, lacrosse, squash, baseball i flag football. 

S obzirom da popularnost futsala iz godine u godinu raste, sigurni smo kako je pitanje trenutka da i taj sport gledamo na Olimpijskim igrama. Do tada, navijamo za Vatrene u Uzbekistanu. 

Naslovna fotografija: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime