Srijeda, 17 srpnja, 2024

Ideja za sunčani vikend: Kako i gdje organizirati dobar piknik?

Podjela zaduženja samo je jedna od bitnijih stavki za uspješnu organizaciju piknika, a u nastavku donosimo gdje i kako održati piknik

Očekuje vas sunčani vikend, a s lijepim vremenom dolaze i lijepe brige. Jedan od načina na koji možete iskoristiti svoje slobodno vrijeme je svakako i piknik. Riječ piknik dolazi od francuske riječi pique-nique koju je prvi put u pismenom obliku upotrijebio Tony Willis u svojoj knjizi Originies de la Langue Française.Izrazom je opisao skupinu ljudi koja je na večeru u restoran donijela svoje vino. Zato ste na pravom pikniku tek ako svatko na neki način doprinese tom obroku. Podjela zaduženja samo je jedna od važnijih stavki za uspješnu organizaciju piknika, a u nastavku donosimo gdje i kako održati piknik:

1/ Odredite mjesto i vrijeme

Volite li vi i vaši gosti više jutro ili popodne? Piknik se može održati u bilo koje doba dana, a budući da su stigli dulji dani ne morate se brinuti oko toga da će vas noć “uhvatiti”. Mjesto na kojem želite imati piknik je također stvar preferencije. Ako volite šumu, možete se zaputiti na Medvednicu i pronaći idealnu livadu usred šume gdje ćete djecu imati na oku, a odrasli mogu uživati u čistom zraku i lijepom pogledu.

U slučaju da ste više tip za vodu, mogli biste posjetiti kupalište Mala Švarča na Mrežnici. Jedna od najčišćih rijeka u Europi pruža predivan pogled, a ako vam naglo postane prevruće može vam pružiti i osvježenje. Za one koji se ne mogu odlučiti između šumovitih brjegova i tirkiznih rijeka, tu je Kanjon Kamačnik. Gorski kotar u sebi skriva mjesto Vrbovsko gdje se potočić Kamačnik ulijeva u rijeku Dobru, a lijepom šetnicom možete pratiti potočić sve do izvora.

2/ Podijelite uloge 

Uključite prijatelje i obitelj u planiranje piknika. Neka djeca daju ideje za aktivnosti koje žele raditi, a kad se dogovorite, zadužite ih da ponesu potrebne rekvizite i već imate jednu stvar manje o kojoj se morate brinuti. Prijateljima dajte mogućnost da se djelomično pobrinu za hranu i piće. Ispeći kolač ili uzeti dodatnu bocu soka nije preteško, a svi će se osjećati ponosno i uključeno.

3/ Hrana i piće

Ako ste vi organizator piknika, red je da veći dio pripreme hrane preuzmete na sebe. Čar piknika je jednostavnost pa je zato dovoljno da složite sendviče. Sastojke koje ćete staviti u sendviče možete lako prilagoditi preferencijama sudionika i održati opće zadovoljstvo. Kad je riječ o pićima, važno je da ne zaboravite vodu jer samo ona zapravo smanjuje žeđ. Vrlo je važno uzeti dovoljnu količinu vode ako odlučite otići na mjesto koje u blizini nema pitku vodu. Nekoliko boca omiljenih sokova trebalo bi osigurati osmjehe na dječjim licima, a za odrasle možete pripremiti butelju vina ili naliti već kuhanu kavu u termosicu.

4/ Ne zaboravite opremu

Košara u koju ćete spremiti hranu i dekica za sjedenje su klasici. Ako ste u prilici nabavite nepropusnu ceradu i izbjegnite probijanje vlage kroz deku. Možete uzeti i nekoliko jastuka za sjedenje ili male rasklopne stolce ako ne volite sjediti na podu. Korisno je uzeti i vlažne maramice i salvete, dodatnu deku, kartaške karte, led, rashladnu torbu, kremu za sunčanje, kišobran, sprej protiv insekata, tanjure, dasku nož za rezanje, šalice i beštek.

5/ Ostanite eco friendly i odgovorni

Ako ne želite nositi keramičko posuđe, možete posegnuti za papirnatim tanjurima i čašama. Lakše ćete počistiti za sobom i manja je vjerojatnost da ćete nakon piknika morati u kupnju po novo posuđe. Ako na pikniku odlučite ispeći roštilj, držite plamen pod nadzorom i kasnije sve dobro zalijte vodom, a prije odlaska još jednom provjerite je li sve do kraja ugašeno. Tako ćete spasiti šumske životinjice i očuvati šume, a dogodine ćete imati gdje ponoviti piknik.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime