Subota, 16 listopada, 2021

5 stvari koje radite svakog vikenda – a mogu vam ‘uništiti’ cijeli tjedan

Stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana. 

Kako tjedan izmiče kraju, većina nas osjeća se iscrpljeno i umorno. Nekima vikend služi za opuštanje, društveni život, odmaranje, spavanje i bijeg od potencijalnog psihološkog izgaranja.

Ali stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine zaista može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana. 

Pogreška #1: Predugo spavanje

Nitko ne želi namjestiti alarm vikendom. Ali mnogi stručnjaci slažu se kako ignoriranje uobičajnog vremena za buđenje može narušiti svakodnevni mir. Prema istraživanjima, velike razlike u vremenskom buđenju tijekom vikenda od uobičajnog radnog dana mogu dovesti do nemira. 
“Ustajanje u otprilike u isto/slično vrijeme omogućuje vašem tijelu i umu da stekne rutinu i da se pripremi za spavanje sljedeću noć,“ ističe psihologinja Shelby Harris. Dodaje da “spavanje vikendom može poremetiti spavanje iz jednostavnog razloga što ste odspavali duže i vaše tijelo više nije umorno pa opet ostajete duže budni i slično”.
Uz to navodi da ustaje svakim danom u šest sati i započinje dan vježbanjem. Kako god, neka istraživanja pokazuju kako za neke ponekad ne vrijede ova pravila. Stoga je vrlo bitno poznavati sebe i vlastite navike, i znati da je rješenje zapravo u balansu.
“Odspavati malo duže je jedno, no spavati satima i satima je nešto sasvim drugo“
, komentira Debra Swen, trenerica iz Chicaga. 

Navijte sat: Kako ranije buđenje može smanjiti rizik od – depresije?

Pogreška #2: Manjak hidratacije

Hidratacija je vrlo važna općenito no jedna od važnijih stvari ujutro. Swan naglašava kako je to posebice bitno nakon izlaska, a tada kava nije najbolji izbor kao prvi napitak ujutro. Popiti vodu ujutro, čak i ako niste žedni pomaže da ostanete hidratizirani nakon cijelog dana. Pronađite svoju rutinu i započnite dan s vodom, možda da ujutro popijete mlaku vodu sa limunom ili jabučnim octom za brži metabolizam ili neku kombinaciju s medom. 

Pogreška #3: Izbjegavanje odgovornosti u vikend rutini

Tijekom tjedna možemo zapeti u rutinu jer vodimo djecu u školu, vrtiće ili idemo u isto vrijeme na posao. Vikendom takve rutine nemamo. 
Razmislite o jutarnjem vježbanju (upišite se na pilates, zumbu, yogu, trčanje ili neku drugu aktivnosti) ili druženju s prijateljima na kavi, ili čak obavljanju kućnih aktivnosti. Preuzimanje odgovornosti za aktivnosti tijekom vikenda svakako može pomoći u stvaranju zdravih navika rutina. 

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Pogreška #4: Ne pripremanje za nadolazeći tjedan

Swan smatra kako se tijekom vikenda definitivno treba odmoriti. No, dodaje kako ljudi odluče samo odmarati, a tako zapravo ne iskoriste vrijeme kvalitetno i tako propuste šansu biti dugoročno bolje.
“Priprema je pola posla”, dodaje Swan. Napominje kako ona tijekom vikenda planira obroke i sastojke koji su joj potrebni za pripremu određenog jelaradni tjedan. 

Pogreška #5: Ne izaći na otvoreno ili u prirodu

Izađite na svjež zrak i ulovite malo sunca, pogotovo nakon ustajanja. Primjerice, vrijeme u prirodi pozitivno utječe na cjelokupno emocionalno, psihičko i fizičko stanje. A provođenje vremena na svježem zraku nakon ustajanja dodatno vas osnažuje za ostatak dana. 

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Pročitajte još...

Opet su krenula šuškanja: Hoće li agenta 007 prvi put glumiti žena?

Donosimo 10 imena o kojima se u kuloarima najozbiljnije govori kao o budućim tajnim agentima 007 - hoće li to prvi u put u povijesti biti jedna žena ili možda Azijat, ili se uloga smiješi nekima od najšarmantnijih glumaca današnjice?

14 utješnih pjesama za sva stanja: Kad ljubav zaboli ili vam se srce slomi!

S obzirom da je bol u srcu valuta glazbenika, postoje melodije za svaku emociju - pjesme za plakanje, smijeh, piće, razmišljanje. Čak i pjesme za gledanje kroz prozor, dok ne razmišljate ni o čemu

Kako pomoći bliskoj osobi koja se bori s depresijom

Depresiju je teško pretočiti u riječi, pogotovo za one koji je nikad nisu iskusili. Kao drugih tjelesnih bolesti, može nastupiti iznenada, 'upada' u um...

Učite od generacije Z: 7 savjeta kako što uspješnije dejtati – online?

Ako ste samac, i tražite ljubav - bez obzira na godine, nije loše pitati nekoga tko pripada generaciji Z za nekoliko savjeta. Mi smo skupili 7 ključnih savjeta koji će vam u startu dati prednost koju trebate

Povezano

Tako je malo potrebno: 4 geste koje naš život čine – sretnijim

Sreću treba i izazvati, kaže stara narodna poslovica, pa vam stoga donosimo 4 univerzalna 'recepta' kako potaknuti sretne osjećaje u svakodnevnom životu!

Zašto nam nostalgične misli koriste i zašto je dobro sjetiti se starih dana?

Pandemija nas je definitivno učinila nostalgičnijima nego inače. Prisjećanjem na dobre stare dane mnogim ljudima pomaže u podizanju raspoloženja. Donosimo nekoliko razloga zašto je nostalgija dobra, i kako nam nostalgične misli zapravo koriste

Kako se manjak vremena reflektira na naše mentalno zdravlje?

Ponekad je za više slobodnog vremena potrebno odrediti priorite, možda se odreći u nekom trenu nečega i biti dosljedan raspoređivanju vremena. Za postizanje cilja, naime, potrebno je promijeniti način razmišljanja, a ne besmisleno trošiti svoje vrijeme

Svatko ima svoj kotačić života – a što je ono što tebe uistinu pokreće?

S ciljem promocije kvalitetnog života i širenja poruke o tome kako moramo pronaći i probuditi #onostomepokrece, Mixer.hr i organizatori kostimirane humanitarne utrke Zagreb Advent Run pokrenuli su kampanju istoimenog naziva koja će se predstaviti na 14. Weekend Media Festivalu, koji počinje danas u Rovinju

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime