Subota, 13 travnja, 2024

5 stvari koje radite svakog vikenda – a mogu vam uništiti cijeli tjedan

Stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana

Kako tjedan izmiče kraju, većina nas osjeća se iscrpljeno i umorno. Nekima vikend služi za opuštanje, društveni život, odmaranje, spavanje i bijeg od potencijalnog psihološkog izgaranja.Ali stvaranje i održavanje zdrave vikend rutine zaista može pomoći u tome koliko ćemo biti raspoloženi i fit nadolazećeg tjedna. S takvim razmišljanjem, donosimo vam 5 najčešćih pogrešaka koje možda činite tijekom slobodnih dana. 

Pogreška #1: Predugo spavanje

Nitko ne želi namjestiti alarm vikendom. Ali mnogi stručnjaci slažu se kako ignoriranje uobičajnog vremena za buđenje može narušiti svakodnevni mir. Prema istraživanjima, velike razlike u vremenskom buđenju tijekom vikenda od uobičajnog radnog dana mogu dovesti do nemira. 

“Ustajanje u otprilike u isto/slično vrijeme omogućuje vašem tijelu i umu da stekne rutinu i da se pripremi za spavanje sljedeću noć,“ ističe psihologinja Shelby Harris. Dodaje da “spavanje vikendom može poremetiti spavanje iz jednostavnog razloga što ste odspavali duže i vaše tijelo više nije umorno pa opet ostajete duže budni i slično”.
Uz to navodi da ustaje svakim danom u šest sati i započinje dan vježbanjem. Kako god, neka istraživanja pokazuju kako za neke ponekad ne vrijede ova pravila. Stoga je vrlo bitno poznavati sebe i vlastite navike, i znati da je rješenje zapravo u balansu.
“Odspavati malo duže je jedno, no spavati satima i satima je nešto sasvim drugo“
, komentira Debra Swen, trenerica iz Chicaga. 

Navijte sat: Kako ranije buđenje može smanjiti rizik od – depresije?

Pogreška #2: Manjak hidratacije

Hidratacija je vrlo važna općenito no jedna od važnijih stvari ujutro. Swan naglašava kako je to posebice bitno nakon izlaska, a tada kava nije najbolji izbor kao prvi napitak ujutro. Popiti vodu ujutro, čak i ako niste žedni pomaže da ostanete hidratizirani nakon cijelog dana. Pronađite svoju rutinu i započnite dan s vodom, možda da ujutro popijete mlaku vodu sa limunom ili jabučnim octom za brži metabolizam ili neku kombinaciju s medom. 

Pogreška #3: Izbjegavanje odgovornosti u vikend rutini

Tijekom tjedna možemo zapeti u rutinu jer vodimo djecu u školu, vrtiće ili idemo u isto vrijeme na posao. Vikendom takve rutine nemamo. 
Razmislite o jutarnjem vježbanju (upišite se na pilates, zumbu, yogu, trčanje ili neku drugu aktivnosti) ili druženju s prijateljima na kavi, ili čak obavljanju kućnih aktivnosti. Preuzimanje odgovornosti za aktivnosti tijekom vikenda svakako može pomoći u stvaranju zdravih navika rutina. 

8 stvari koje psihoterapeuti rade ujutro kada su pod stresom

Pogreška #4: Ne pripremanje za nadolazeći tjedan

Swan smatra kako se tijekom vikenda definitivno treba odmoriti. No, dodaje kako ljudi odluče samo odmarati, a tako zapravo ne iskoriste vrijeme kvalitetno i tako propuste šansu biti dugoročno bolje.
“Priprema je pola posla”, dodaje Swan. Napominje kako ona tijekom vikenda planira obroke i sastojke koji su joj potrebni za pripremu određenog jelaradni tjedan. 

Pogreška #5: Ne izaći na otvoreno ili u prirodu

Izađite na svjež zrak i ulovite malo sunca, pogotovo nakon ustajanja. Primjerice, vrijeme u prirodi pozitivno utječe na cjelokupno emocionalno, psihičko i fizičko stanje. A provođenje vremena na svježem zraku nakon ustajanja dodatno vas osnažuje za ostatak dana. 

Na stazi prema vrhu: Osnovna pravila ponašanja u planinama

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime