Utorak, 26 ožujka, 2024

Znamo zašto je boks idealan sport za žene

Boks je sjajan izbor za rekreaciju budući da obuhvaća vježbe snage, kao i kardio vježbe, ali koristi za naš um su još i veće

Žene su izabrale boks kao rekreaciju i time srušile predrasude o kraljevskom sportu kao nasilnom. Boks je jedna od najstarijih borilačkih vještina koja sljubljuje um i tijelo, pomaže koncentraciji i potiče razmišljanje. Što će nježnom i krhkom biću, “slabijem spolu” tako agresivan sport? Naročito kada postoje drugi, “lakši” oblici vježbanja kao što su aerobik, pilates i slično. Ti su stereotipi zastarjeli jer ovaj zabavan i dinamičan sport mogu i žele trenirati svi, bez obzira na spol i dob. Uz to, boks je sjajan izbor za rekreaciju budući da obuhvaća vježbe snage, kao i kardio vježbe, ali koristi za naš um su još i veće.Boks pomaže:

1/ U smanjivanju stresa

Mnogi će pomisliti da će udaranje po boksačkoj vreći izazvati veću agresiju u pojedincima, no upravo je suprotno okrivite vreću za boks za sve svoje probleme i iskalite se na njoj, oslobodite se stresa. Istraživanja pokazuju da boks može smanjiti hormone stresa (kortizola) i povećati razinu hormona sreće (endorfina), koji pomaže da se osjećate dobro.

2/ Kardiovaskularnom zdravlju

Zbog intenzivnih kretnji cijelog tijela ubrzava vam se disanje i otkucaji srca koje će vam naporno raditi kako bi mišiće punilo kisikom. Ti povećani otkucaji srca jačaju vaše srčane mišiće i smanjuju šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti poput srčanog i moždanog udara.

3/ Sagorijevanju kalorija

Trening boks je vježba visokog intenziteta u kojem je bitna kondicija i snaga. Većinom se provodi u intervalima koji traju između 30 i 180 sekundi, a intervale dijele kratke pauze. Takvim tempom tijelo gubi litre znoja litre znoja i prosječno sagorijeva 350-500 kalorija po satu.

4/ Razvijanju refleksa i koordinaciji

Tijekom treninga shvatit ćete kako vaš mozak funkcionira dok boksate. Pomaže nam da ojačamo koncentraciju. Boks zahtijeva određenu strategiju, kroz prakticiranje boksa razvijate vlastite kombinacije udaraca, poput svojevrsne koreografije. Ali i poboljšavamo reflekse u izbjegavanju primanja suparnikovih udaraca.

5/ Jačanju svih mišićnih skupina

U ovom sportu definitivno nije fokus usmjeren isključivo na gornji dio tijela i snagu ruku. U boksu sudjeluju mišići cijelog tijela. Već nakon prvih nekoliko treninga pokrenut ćete mišiće abdomena za koje nikada niste znali da imate, jer ih koristite pri okretanju trbuha kako bi zadali udarac u vreću. Skakutanjem oko vreće u polučučećem položaju jačat ćete mišiće nogu, a pravilne i eksplozivne tehnike izvođenja udaraca u vreću formirat će mišiće ruku.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime