Subota, 25 svibnja, 2024

10 činjenica o ‘ispuštanju vjetrova’ – koje možda niste znali!

I koliko god da znate o plinovima, osim činjenice da zvuče i mirišu posebno, vjerojatno ne znate baš sve – a trebali biste!

Ok, normalno je da većina ljudi tijekom dana, i to nekoliko puta, ispusti plin – kao prirodan produkt dnevnih aktivnosti i probavljanja hrane.Višak plina u crijevima i nadutost koja se često može pojaviti u želucu i gornjem dijelu crijeva stvara se dok pijemo, jedemo ili, primjerice, žvačemo žvakaću gumu. Uglavnom taj zrak ispuštamo podrigivanjem.

No, kada se vjetrovi pojave u donjem dijelu trbuha ili u debelom crijevu, i to najčešće kao nusprodukt aktivnosti baterija kod neprobavljene hrane, stvara se koncentracija vodika, ugljičnog dioksida, a ponekad i metana koji jednostavno moraju – van!

I koliko god da znate o plinovima, osim činjenice da zvuče i mirišu posebno, vjerojatno ne znate baš sve – a trebali biste!

Evo nekoliko vrlo zanimljivih stvari koje biste trebali znati:

  1. Prosječna osoba ispusti plin oko 14 puta dnevno. Tih 14 puta dnevno je dovoljno da se napuni balon.
  2. Plinovi se sastoje od sumporovodika koji smanjuje oštećenje mitohondrija. Plinski mirisi mogu biti zdravi, pa sljedeći put kad ga ispustite duboko, duboko udahnite.
  3. Ovo nije nešto zbog čega bi se trebali sramiti, jer to znači da ste zdravi. Zdrav probavni trakt proizvodi plinove – zato upozorenje onima koji ih nikad ne ispuštate – obavezno se javite liječniku!
  4. Izvorno značenje ispuštanja plinova znači ‘vjetar iz anusa’. Ovaj izraz nastao je 1962. godine.
  5. Žvaka i gazirana pića potiču ispuštanje plinove, pa ako znate nekoga tko pije puno gaziranih pića i žvaće žvakaće gume – oprezno ih držite na distanci.
  6. Većina plinova događa se noću dok spavamo.
  7. Ako imate vrlo zategnut sfinkter, proizvest ćete glasniji zvuk – kao i oni koji imaju manje usko područje za istiskivanje.
  8. Plinovi ‘izlaze’ brzinom do 3 m/sek.
  9. Ženski plinovi su smrdljiviji jer imaju veću koncentraciju sumporovodika.
  10. Muškarci ispuštaju plinove češće nego žene.

Zaista se nadamo da će vam ovaj članak biti koristan, pa kad sljedeći put ispustite ‘vjetar’ – slobodno si zapljeskajte.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime