Četvrtak, 4 svibnja, 2023

6 ranih znakova raka jajnika na koje trebate obratiti pozornost

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje oboli u prosjeku između 400 i 500 žena, dok ih 300 umre svake godine

Svjetski dan borbe protiv raka jajnika obilježava se 8. svibnja – radi se o inicijativi za podizanje svijesti o znakovima i simptomima raka jajnika kako bi se unaprijedila rana dijagnoza.Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj od raka jajnika godišnje oboli u prosjeku između 400 i 500 žena, dok ih 300 umre svake godine. Iako je učestalije kod starijih žena, 35% slučajeva dijagnosticirano je kod žena mlađih od 60 godina. Međutim, liječenje je uspješnije kada se rak jajnika otkrije dovoljno rano.

Povodom Mjeseca borbe protiv raka jajnika, ginekologinja brenda Intimina, dr. Susanna Unsworth, dijeli savjete za znakove i simptome kako ga rano otkriti:

  • Nadutost

Nadutost je uobičajena, a povremena nadutost koja brzo nestane obično nije razlog za brigu. Međutim, ako vam potraje, ako imate nadutost koja se ne povlači unutar 2 do 3 tjedna, nadutost koja se javlja često bez očitog uzroka ili nadutost koja se ne povlači uobičajenim liječenjem ili promjenama u prehrani, bilo bi dobro posavjetovati se sa svojim liječnikom opće prakse.

  • Bol

Ako osjećate novu, upornu bol u zdjelici, leđima ili donjem dijelu trbuha, obratite se svom liječniku, osobito ako bol ne prestaje ili ju osjećate većinu vremena.

  • Promjene u navikama pražnjenja crijeva ili mokrenja

Promjene u navikama pražnjenja crijeva, kao što je češće pražnjenje crijeva (proljev) ili rjeđe pražnjenja crijeva (zatvor), mogu biti rani znak raka jajnika. Također, ako primijetite da češće mokrite ili ustajete tijekom noći kako biste išli na wc, korisno je potražiti savjet liječnika.

  • Gubitak apetita ili brz osjećaj sitosti

Još jedan simptom na koji treba obratiti pažnju je promjena u apetitu ili ako primijetite da se osjećate sito brže nego inače kada jedete. Isto tako, brz, neobjašnjiv gubitak težine može biti rani pokazatelj raka jajnika, stoga je najbolje otići na pregled.

  • Abnormalno vaginalno krvarenje

Ako imate neuobičajenom vaginalno krvarenje, kao što je između menstruacije ili nakon seksa, bilo bi korisno razgovarati sa svojim liječnikom, jer ono može biti simptom raka jajnika, kao i drugih skrivenih stanja, poput raka vrata maternice ili spolno prenosivih infekcija.

  • Kvržica ili oteklina

Iako je rijedak kao rani simptom, trebali biste odmah posjetiti svog liječnika opće prakse ako primijetite bilo kakvu novu masu ili oteklinu u donjem dijelu trbuha ili zdjelice.

Doktorica Susanna Unsworth, ginekologinja brenda Intimina, objašnjava: “Postoji nekoliko različitih simptoma koji se mogu smatrati ‘znakovima upozorenja’ raka jajnika. Iako su mnogi suptilni, ne znače nužno da imate bolest; no uvijek preporučujem da odete na pregled liječniku opće prakse. 

Stope preživljenja dramatično su porasle tijekom posljednjih 40 godina jer se unaprijedilo liječenje, no budući da se rak jajnika obično razvija u kasnijoj dobi, stope preživljenja ostaju niske u usporedbi s drugim vrstama raka. Nadamo se da će inicijative poput Mjeseca borbe protiv raka jajnika pomoći ženama da prepoznaju simptome koji mogu biti rani znakovi raka jajnika i rano potraže pomoć.”

Dunja Kokotović, Intimina Global Brand Manager, nadodaje: “Nažalost, tri četvrtine (75%) slučajeva raka jajnika dijagnosticira se tek u trećem stadiju, ili kasnije, kada je bolest već uznapredovala. Nadamo se da osviještavanjem o ranim znakovima i simptomima,  možemo potaknuti ljude da odmah potraže pomoć ako osjete da nešto nije u redu.”

 

Pročitajte još...

#VolimZdravlje: Spolno prenosive bolesti i HIV ne bi smjeli biti bauk

U kampanju ukazivanja na važnost čuvanja spolnog zdravlja aktivno se uključila i poznata voditeljica i pjevačica Ida Prester kao i mnoge druge osobe iz javnog života koje podržavaju važnost promicanja odgovornog spolnog ponašanja i edukacije mladih, svih spolno aktivnih osoba kao i onih koji će to tek postati, što je ključno za prevenciju spolno prenosivih infekcija

10 stvari koje trebate znati o PMS-u

Većina žena pati od neke vrste PMS-a, a iako je jasno da je određeni stupanj hormonskog poremećaja normalan, nekima život čini prilično neugodnim. Dakle, što možete učiniti za smanjenje neugodnosti i kako upravljati simptomima?

12 trikova da se osjećate sito i fit! Bonus: gubite i višak kilograma!

Otkrijte jednostavne načine kako jesti zdravo i puno praktičnih primjera kako imati vitk(ij)u liniju. I nije uopće teško, kao što neki misle

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Povezano

Inovacija na tržištu osiguranja uz koju se po prvi puta mogu spajati police i štedjeti

Članovi kućanstva u Hrvatskoj koriste u prosjeku sedam do osam polica koje raspoređuju u dva do tri osiguravajuća društva što nerijetko otežava razumijevanje što se uistinu plaća i što se za to dobiva

Ugodnije iskustvo obavljanja pregleda od sada je moguće u Osijeku

Croatia Poliklinika u Osijeku opremljena je najsuvremenijim uređajima i tehnologijom, pa je tako pacijentima među ostalim na raspolaganju magnetska rezonanca na suvremenom 3T uređaju te endoskop s umjetnom inteligencijom

Kako masirati mišiće s raznim stvarima koje već imate kod kuće?

Razne profesionalne naprave za samomasažu ili skupa fotelja za masiranje izvrsne su opcije - no, postoje i jeftinije varijante koje su ekonomičnije i dostupnije širim masama. Primjerice, ponekad je dovoljna i teniska loptica 😉

Lekcija za dug život: Kako poboljšati kvalitetu zraka u svom domu

Donosimo vam 10 ideja za poboljšanje kvalitete zraka u zatvorenom, bez obzira imate li vi ili netko u vašem domu alergiju ili uvjeti okoliša na otvorenom uzrokuju lošu kvalitetu zraka unutra

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime