Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Struganje jezika – važna obrana organizma od virusa i raznih bolesti!

Perete i čistite zube zubnim koncem, ali stružete li jezik? Ova drevna tehnika njege usne šupljine prakticira se tisućama godina, ali se nedavno ponovno pojavila na zapadnom wellness radaru zbog raznih zdravstvenih benefita. Evo što to točno jest i kako se pravilno izvodi!

Vjerojatno niste znali, ali struganje jezika postoji već stoljećima, a možda je baš wellness tretman koji vama treba. Više o ovoj tehnici objašnjavaju dvije ayurvedske stručnjakinje te nam otkrivaju kako je pravilno izvoditi.Perete i čistite zube zubnim koncem, ali stružete li jezik? Ova drevna tehnika njege usne šupljine prakticira se tisućama godina, ali se nedavno ponovno pojavila na zapadnom wellness radaru.

Tehnika koja podiže i mentalno i fizički
Kako objašnjava Maeve O’Sullivan, praktičarka tradicionalne kineske medicine i suosnivačica tvrtke Escapada Health, poznatog holističkog odmarališta koje zagovara ovu tehniku.
“Praksa uključuje lagano struganje jezika alatom za uklanjanje toksina, bakterija i mrtvih stanica. To je jednostavna svakodnevna praksa čišćenja, poput četkanja zuba”, objasnila je O’Sullivan. Claire Paphitis, poznata trenerica ayurvede, dodaje da je to ritual samopomoći s dodatnim zdravstvenim blagodatima: “Stvaranje rutine daje svrhu danu – što je zapisano u drevnim ayurvedskim tekstovima. Istodobno, pomaže uklanjanju bijele prevlake koja u tijelu signalizira ‘ama’ (ayurvedski izraz za toksine) i osvježava dah. Ukratko, to će vas podići mentalno i fizički.”

Jednostavna tehnika
Struganje jezika jednostavno je koliko i zvuči, tvrdi O’Sullivan i objašnjava: “Stanite ispred ogledala, stružite jezik držeći dva kraja strugača u svakoj ruci, isplazite jezik i stavite strugalicu što je moguće više prema kraju (unutrašnjosti) jezika. Čvrstim, ali nježnim pritiskom stružite površinu jezika jednim dugim potezom. Na kraju isperite strugalicu i ponavljajte dok ne osjećate da je jezik čist i bez nanosa – može potrajati između 5 i 10 poteza.“
Međutim, ono što morate znati je da struganje morate obaviti prvo ujutro kako biste uklonili bakterije koje su se nakupile preko noći.

Struganje jezika poboljšava zdravlje crijeva
Ovaj ayurvedski dodatak možda je podcijenjen izgledom, ali njegova korisnost za zdravlje se ne može umanjiti, pogotovo kada je u pitanju zdravlje crijeva. U ayurvedi se smatra da je optimalna probava temelj zdravlja, a s obzirom na to da probava započinje s okusom, vitalno je ukloniti sve toksine koji mogu ometati optimalno funkcioniranje.
“U ustima su stotine različitih mikroorganizama koji čine važan ekosustav”, objašnjava O’Sullivan. “Usta su i početna točka GI trakta, što znači da zdravlje crijeva započinje u ustima. Temeljna ideja struganja jezika je očistiti nakupljene bakterije koje mogu uzrokovati oralnu bolest, ali i spriječiti toksine da se kreću GI traktom i štete zdravlju crijeva.” Ovom ćete tehnikom aktivirati proizvodnju sline i okusne pupoljke učiniti osjetljivijima, čime ćete omogućiti bolji okus hrane!

Temeljna ideja struganja jezika je očistiti nakupljene bakterije koje mogu uzrokovati oralnu bolest, ali i spriječiti toksine da se kreću GI traktom i štete zdravlju crijeva

Pomaže i kod kardiovaskularnog zdravlja
Istraživanja pokazuju određenu vezu između oralnog zdravlja i kardiovaskularnog sustava. Nekoliko vrsta bakterija koje uzrokuju bolesti desni pronađeno je u plaku u arterijama srca (plak koji može dovesti do srčanog udara). Rezultati istraživanja s Harvarda pokazuju da toksini koje oslobađaju oralne bakterije mogu utjecati na krvne žile ili uzrokovati krvne ugruške. Uz to, pokazalo se da upala u ustima može povećati upalu na drugim mjestima u tijelu, uključujući arterije, kao i povećati rizik od srčanog ili moždanog udara. Stručnjaci smatraju kako je ovo jednostavan način za uklanjanje bakterija koji smanjuje i možda sprječava buduće zdravstvene probleme.

Podrška stomatologa
Stomatološka istraživanja pokazala su da je struganje jezika još učinkovitije u uklanjanju toksina i bakterija s jezika od četkice za zube.
“Kada govorimo o neugodnom zadahu, uglavnom govorimo o neravnoteži u oralnom mikrobiomu”, objašnjava zubna kirurginja dr. Maria Papavergos.
“Uz loš zadah, vidimo porast mirisnih, anaerobnih bakterija u ustima, a te bakterije imaju tendenciju u dominiraju površinom jezika. Jednostavan način uklanjanja bakterija je dodavanje struganja jezika u svakodnevnu zubnu higijenu.”
Dodaje da struganje jezika može pomoći i u održavanju zdravlja cijelog organizma, jer potiče svakoga da pogledate svoj jezik i upozna se s njim. Što znači da ćete vjerojatnije primijetiti neke promjene u ustima koje bi mogle biti rani znakovi bolesti.

Stručnjaci smatraju kako je ovo jednostavan način za uklanjanje bakterija koji smanjuje i možda sprječava buduće zdravstvene probleme

Ne zaboravite brinuti o higijeni
Baš kao što trebate brinuti o četkici za zube, vrlo je važno i da čistite strugač za jezik. “Pokušajte svako jutro nakon struganja jezika strugač staviti u šalicu kipuće vode na nekoliko minuta. Radim to dok pripremam prvu šalicu čaja – to je sjajan način da odjednom obavim dvije stvari”, preporučuje Paphitis.
“Stvorite naviku svakodnevnog čišćenja strugalice i pazite da svaki član obitelji ima svoj primjerak. Jer baš kao i četkicu za zube, ni ovo ne biste dijelili.”

Prilično ih je jednostavno pronaći
Strugači za jezik nisu skupi i dio su asortimana većine trgovina, ali i na internetu. Samo pripazite da odaberete trajnu opciju, kaže Papavergos te dodaje: “Strugači za jezik od bakra popularan su izbor jer je bakar prirodno antimikroban, ali sorte nehrđajućeg čelika izvrsne su i u pogledu cijene i trajnosti.”
O’Sullivan se slaže da je kombinacija strugača od bakra i nehrđajućeg čelika bolja i ekološki prihvatljivija opcija te ih je najlakše održavati čistima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime