Ponedjeljak, 25 rujna, 2023

Briga o vlastitom zdravlju nakon poroda: Edukativni postpartum Instagram profili koje vrijedi zapratiti

Jako malo žena zna što ih točno čeka nakon poroda. Vaše tijelo je napravilo jedno maleno čudo, stvorilo je novi život i donijelo na svijet ljudsko biće. Ipak, potpuni oporavak neće trajati samo nekoliko dana ili tjedana, već ponekad i nekoliko mjeseci

Jako malo žena zna što ih točno čeka nakon poroda. Vaše tijelo je napravilo jedno maleno čudo, stvorilo je novi život i donijelo na svijet ljudsko biće. Ne smijemo zbog važnosti ovog momenta u životu, zaboraviti da je porod ujedno i velika trauma koja se dogodila vašem tijelu. Potpuni oporavak neće trajati samo nekoliko dana ili tjedana, već ponekad i nekoliko mjeseci.  Razdoblje oporavka nakon poroda je iznimno važno razdoblje za zdravlje svake žene u budućnosti, ali nažalost o tome se premalo priča. S druge strane žene su na društvenim mrežama, u medijima, u svojim glavama bombardirane skladnim tijelima nedugo nakon poroda i vrlo često se uhvate u zamku tjeskobe, zašto moj oporavak i moje tijelo nije takvo.

Edukacija je najvažnija, ona je oruđe protiv straha, a poražavajuće je da mnoge žene nisu čule za dijastazu, prolaps, zdjelično dno i druge moguće i uobičajene boljke nakon poroda. Briga o svom zdravlju i tijelu jednako je važna kao i briga za tek rođeno dijete. Ono što je bitno shvatiti – post partum je mnogo više od samog odmaranja. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

Mixer vam u nastavku donosi najbolje instagram profile koje promiču svijest o važnosti brige o vlastitom tijelu nakon poroda. Ove žene nas educiraju.

@ivana_zaher

Ivana Zaher je specijalistica za korektivne vježbe u trudnoći i postpartumu i certificirana reformer pilates instruktorica. Na svom instagramu govori o važnosti oporavka te razbija tabu da je potreban samo odmor kako bi se vaše tijelo pokrenulo i zacijelilo. Ciljanim masažama, vježbama disanja i određenom tjelovježbom možete pomoći tijelu da se vrati u optimalno stanje s kojeg ćete ga ponovno pokrenuti.

S postpartum oporavkom je važno početi što prije – čim dobijete zeleno svjetlo od svojeg ginekologa. Ipak, Ivana ističe da se s dijafragmalnim disanjem može krenuti već dan nakon poroda, jer je upravo disanje ključno za oporavak tijela. Ivana nas educira o različitim problemima koji se mogu razviti u trudnoći poput diastaze kojom završava gotovo 100% trudnoća, no termin je mnogima nepoznat.

Dijastaza je, naime, povećani razmak između prednjih trbušnih mišića. Maternica koja raste rasteže mišiće trbuha, pa se razmak između njih povećava. O elastičnosti vezivnog tkiva na koje se spajaju mišići abdomena ovisi portpartum oporavak. Ivana je pokrenula i revolucionarnu Loop platformu na kojoj je osmislila plan vježbanja, ovisno o vašem ciklusu i hormonima. Osim treninga uživo, drži i online treninge, te je napisala vodič za žene nakon poroda. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zaher Pilates (@ivana_zaher)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zaher Pilates (@ivana_zaher)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Zaher Pilates (@ivana_zaher)

@dijastaza.by.karolina

Karolina je fizioterapeutkinja specijalizirana za rješavanje problema dijastaze. U svom radu pomaže mamama da ojačaju svoj trup i mišiće trbuha. Osmislila je plan rehabilitacije koji pomaže riješiti komplikacije nastale pri porodu, te otvoreno govori o problemima poput bolnih spolnih odnosa ili manjka samopouzdanja zbog trudničkog trbuha kojeg se ne možete riješiti.

Majkama pokušava vratiti samopuzdanje i potaknuti ljubav prema tijelu koje se promijenilo. Radi online programe, ali postoji i mini besplatni program s vježbama zahvaljujući kojemu možete vidjeti odgovara li vam njen pristup radu. Karolina svoju platformu koristi za edukaciju, ali i zabavne videe koji govore o red flagovima koje žene same sebi nameću, zbog uvjerenja kojih se ne mogu riješiti. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli DIJASTAZA🔹dipl. fizioterapeut (@dijastaza.by.karolina)

@sanapodrskazeni

Maja Sabolić je prvostupnica fizioterapije i doula poslije poroda. Pokrenula je vlastite radionice u Sana podrška ženi. Vodi radionicu usmjerenu na rehabilitaciju poslije poroda, ali i na pravilno postupanje s novorođenčetom, zajedničkom spavanju i dobrobiti nošenja. Pomaže mama da usvajaju vještine i da pomognu svojem tijelu, ali i bebama. Iskusna je u masažama za bebe i prepoznavanju neverbalnog govora.
 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Maja Sabolić (@sanapodrskazeni)

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Maja Sabolić (@sanapodrskazeni)

@holistichealthphysio

Anita Lambert je influenserica koja vodi holističku fizioterapiju za zdravlje žene u trudnoći i nakon poroda. Svoje znanje dijeli kroz edukativne postove o porodu i informira nas o našem tijelu i potrebama u postpartum periodu. Na instagramu snima vježbe za žene, a njezin podcast ‘birth and beyond’ je izrazito popularan među ženama. Profil joj je prepun videa u kojima razgovara sa svojim pratiteljima što joj je iznimno važno. Ruši tabue i vodi nas kroz period poslije poroda, normalizirajući sve promjene na našem tijelu. 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Anita-Perinatal Pelvic Physio (@holistichealthphysio)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Anita-Perinatal Pelvic Physio (@holistichealthphysio)

@jessiemundell

Jessie Mundell je ‘pre and postnatal fitness coach’. Suosnivačica je podcasta The birth and beyond kroz koji širi ideju body positivityija. Kad govorimo o pozitivnom stavu prema svom tijelu, cilj nije vježbati da smršaviš nego radi zdravlja, radi životnosti i komfora. Jessie se zalaže za stvaranje ugodne atmosfere za žene nakon trudnoće. Atmosfera je to u kojoj nema pritiska vratiti se na kilažu i na izgled tijela prije trudnoće. Danas je taj pritisak ogroman, no nakon tako velike životne promjene ne treba žudjeti za “prihvatljivim” tijelom. Njen Instagram i pristup ženama nakon poroda je osvježavajuć i značajan. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Pre + Postnatal Fitness Coach (@jessiemundell)

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Objavu dijeli Pre + Postnatal Fitness Coach (@jessiemundell)


Naslovna fotografiija: Instagram @holistichealthphysio

Pročitajte još...

Vodič za igračke: Što darovati djeci u prve tri godine života (i ne pogriješiti!)?

Razlike u zahtjevnosti i potrebama kad je o igračakama riječ u krucijalne tri godine su velike. Možda ne možete dokučiti što je prikladno za koje doba? Ili tek tragate za inspiracijom za igračke i darove za vaše mališane? Na pravom ste mjestu!

Faktor gnjavaže: Kako reagirati na djetetova stalna zanovijetanja?

Istraživanja otkrivaju da će djeca između 12 i 17 godina u prosjeku više puta, čak do 9, zahtjevati neki artikl, sve dok njegovi roditelji ne popuste i ne kupe ga. Mali postotak tinejdžera će više od 50 puta pitati za određeni proizvod!

QUEEN FIT: Kako eliminirati naslage oko trbuha – nakon poroda?

Iako se mnogim mamama čini kako im trbuh nikad više neće izgledati kao prije trudnoće - postoji način da opet imate lijepe i 'definirane' pločice. Donosimo vam 20 zanimljivih vježbi za trbuh, a na vama je da 4x tjedno izaberete 5 vježbi i odraditi ih u 3 serije po 20 ponavljanja

Seksualna revolucija na Instagramu: Profili koji otvoreno progovaraju o seksualnosti

Vrijeme je da napokon otvoreno govorimo o seksu i ovi Instagram profili su toga svjesni. Donosimo profile koji su zaslužni za seksualnu revoluciju na Internetu!

Povezano

7 razloga zbog kojih biste svakako trebali posjetiti nutricionista

Sve nas zanima hrana i prehrana, ali kako znati kada zapravo trebate potražiti stručnu pomoć da biste na neki način poboljšali svoj život? I, koji je zdravstveni radnik pravi za vas i vašu situaciju? 

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Kako ojačati prirodni imunitet djeteta? Donosimo 5 savjeta!

Sve češća pojava alergija na hranu i pelud, atopijski dermatitis, autoimune bolesti te slabiji odgovori na bakterijske i virusne infekcije upozoravaju na to da je naš imunosni sustav pod visokim opterećenjem. Upravo iz ovoga razloga potrebno mu je priskočiti u pomoć od rane dobi

Vrijeme je za ultimativno uživanje: Kupanje u kadi pretvorite u posebno iskustvo

Od kad je svijeta, različite kulture se oslanjaju na ljekovita svojstva kupke. Evo što možemo naučiti iz njihove tradicije kako bismo se bolje brinuli o sebi, iznutra i izvana

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime