Četvrtak, 21 ožujka, 2024

Budite se umorni? Ovih 6 vježbi će vam pomoći da se napunite energijom

Ujutro se jedva dižete iz kreveta? Osjećate se kao da nemate energije? Nažalost, niste jedini! Ali uz pomoć ovih jednostavnih istezanja brzo ćete se razbuditi i u trenutku osjetiti - poletno!

Događa li vam se da svako jutro odgađate vrijeme alarma i ustajete tek nakon petog zvona? Ne morate se sramiti jer vjerojatno to radi većina ljudi.Pomisao na vježbanje čim se ustanete čini vam se kao nemoguća misija kada se osjećate tako umorno. Kakogod, dovoljno je i nekoliko jednostavnih vježbi koje vam mogu dati osjećaj poletnosti tijekom cijelog dana.

Pokretanje tijela čim ustanete pomaže u boljoj cirkulaciji i stimulira živčani sustav, a nakon toga dolazi do osjećaja da se ‘punite’ energijom i osjećate poletniji. 

Donosimo vam pregled nekoliko vježbi koje će vam pomoći u podizanju energija: 

1/ Pas prema dolje

Jedan od razloga zašto se ne želite pokrenuti nakon ustajanja i teško vam je, vjerojatno je i zato što je tijelo još uvijek ukočeno i stisnuto nakon spavanja. Ova yoga asana je odličan način za razbuđivanje, komentira Megan Roup, osnivačica studija za ples i fitness.
Asanu izvodite tako da položite dlanove i stopala na pod, pritom dlanove raširite i čvrsto uprite u pod, a koljena možete savinuti ako je potrebno. Bitno je da gledate između stopala, a ramena udaljite daleko od ušiju i neka su okrenuta jedno prema drugome. Lagano uvucite trbuh, područje između lopatica lagano izbočite (kao da vas netko dodiruje na tom području i tamo prodišete), kako bi vam leđa bila ravna. Naprednija asana je ako imate ravne noge, a uvijek ih možete savinuti. Umjesto ovoga, možete prakticirati i balasanu (četvrta točka). 

2/ Istezanje hamstringa (zadnje lože)

Ovo dinamično istezanje pomaže u istezanju hamstringa (zadnje lože) i donjeg dijela leđa te boljem statičnom istezanju. Kako bi ovaj pokret napravili, lezite na pod i prvo ispružite jednu nogu, dlanovima se primite ispod potkoljenice i savinite koljeno više puta zaredom. Učinite to barem 10 puta sa svakom nogom po tri serije. 

3/ Wake-Up Bounce

Ovo je jutarnji pokret koji vas definitivno može razbuditi. Odaberite omiljenu pjesmu u trajanju od 3 do 5 minuta i sve dok traje, tehnicirajte ili skačite do iznemoglosti. Pojačat ćete protok krvi, a nakon te brze, kratke i efikasne vježbe popravit ćete si raspoloženje. 

4/ Poza djeteta sa bočnim istezanjem

Ovo je stvarno jednostavna vježba i izgleda kao da samo odmarate i spavate, ali postoje benefiti izvođenja ove asane. Vraća kralježnicu u balans nakon uspavanog položaja tijekom cijele noći. Smanjuje ukočenost u leđima i tako vam omogućava da se osjećate poletnije.

Spustite se na koljena, trbuh i trup približite koljenima i naslonite se na koljena, položite ruke s dlanovima prema podu, prvo naprijed, a zatim kombinirajte sa kretanjem sa strane. Pritom pazite da kada idete sa strane, noge i gluteusi ostaju spojeni s podom. Zadržite svaku stranu barem 15 sekundi, i tako tri serije. 

5/ Low/Niski lunge

Ako imate stisnute hamstrine, to može uzrokovati bol. Ova pozicija je jednostavna za izvedbu, a izvodi se tako da se spustite na jedno koljeno dok je drugo stopalo ispred (može i između dlanova), zatim se dlanovima oslonite na područje iznad savinutog koljena i lagano isteže taj dio tijela. Možete raditi pulsacije, odnosno da ispužite i savinete ispruženu prednju nogu. S ovom asanom možete se igrati barem 15 sekundi po tri serije u odabranoj varijanti. 

6/ Lateralno disanje

Ako ne možete ustati iz kreveta i napraviti određena istezanja, ne brinite. Sve što trebate napraviti jest duboko udahnuti i izdahnuti i mentalno se fokusirati na postepeni udah i izdah. Neka sve bude ujednačeno. Ako vam pomaže, ruke možete položiti na donji dio trbuha i prsa kako bi se lakše fokusirali na disanje.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime