Subota, 23 ožujka, 2024

Danas slavimo Međunarodni dan čokolade, znate li koja je najzdravija?

Nije sva čokolada jednaka, tamna čokolada ima veći udio kakaa od mliječne, u rasponu od 50% do 99% čvrstih sastojaka kakaa. Što tamna čokolada ima više postotka kakaa, ima i manje aditiva poput šećera i mlijeka i samim time je zdravija

Danas salvimo Međunarodni dan – čokolade! To znači da je možete jesti do mile voljeeee! Riječ “čokolada” može se pratiti do astečke riječi “xocoatl”, što je gorko piće proizvedeno od zrna kakaa. Theobroma cacao, latinski naziv za drvo kakaa, u prijevodu znači “hrana bogova”, a mi se složemo s tim značenjem. Ali nije sva čokolada jednaka, tamna čokolada ima veći udio kakaa od mliječne, u rasponu od 50% do 99% čvrstih sastojaka kakaa. Što tamna čokolada ima više postotka kakaa, ima i manje aditiva poput šećera i mlijeka i samim time je zdravija.Jedna od blagodati jedenja tamne čokolade jest njezino obilje flavanola. Ova vrsta polifenola je zapravo skupina prirodnih spojeva koji mogu biti korisni za zdravlje, a nalaze se u: čaju, grožđu i crnom vinu. Tamna čokolada sadrži kakao bogat s flavanolima, a budući da ima i veći udio kakaa od mliječne, ima i više flavanola.
Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, tamna čokolada sadrži 2-3 puta više kakaa bogatog flavanolom od mliječne čokolade.

Donosimo 3 blagodati jedenja tamne čokolade – u umjerenim količinama

1/ Poboljšava protok krvi

Istraživanje je otkrilo da flavanoli podržavaju proizvodnju dušikovog oksida u unutarnjoj sluznici krvnih žila, što poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak.
Ovo je važno jer je povišeni krvni tlak faktor rizika za bolesti srca. Međutim, ti su učinci dokazani samo u kratkotrajnim studijama, a redovito uzimanje velike količine tamne čokolade vjerojatno će rezultirati konzumiranjem više dodanog šećera, kalorija i zasićenih masti nego što se preporučuje.

2/ Može smanjiti rizik od dijabetesa

Flavanoli u čokoladi mogu povećati osjetljivost na inzulin i, dugoročno, pomoći u prevenciji dijabetesa. Utvrđeno je da Kuna Indians, pleme sa sjedištem na karipskoj obali Paname, imaju smanjenu učestalost dijabetesa u populaciji, plus niže stope moždanog udara od ostalih Panamaca, što je povezano s velikim unosom kakaa bogatog flavanolom.

3/ Olakšava zatvor

Tamna čokolada također sadrži značajnu količinu magnezija koji može pomoći opuštanju mišića u probavnom sustavu, a time i ubrzavanju stolice.

Koliki je postotak tamne čokolade zdrav?

Odlučite se za 70% kakaa ili više, prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, ako želite iskoristiti flavanole u tamnoj čokoladi. Iako čokolada gubi slatkoću i dobiva gorčinu kako se povećava postotak, povećavat ćete unos flavanola.

Kao i sve vrste čokolade, i tamna čokolada ima puno kalorija i zasićenih masti, ali važno je zapamtiti da je u redu priuštiti si povremeno uživanje u malim količinama. Ako ste zabrinuti zbog debljanja, možda biste trebali razmisliti o odabiru čokolade s malo šećera i mlijeka, a  s puno kakaa (da biste dobili pouzdane flavanole) ili se čak odlučite za male porcije voća obloženog tamnom čokoladom (bez dodanog šećera) za slatku poslasticu!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime