Subota, 23 rujna, 2023

Danas slavimo Međunarodni dan čokolade, znate li koja je najzdravija?

Nije sva čokolada jednaka, tamna čokolada ima veći udio kakaa od mliječne, u rasponu od 50% do 99% čvrstih sastojaka kakaa. Što tamna čokolada ima više postotka kakaa, ima i manje aditiva poput šećera i mlijeka i samim time je zdravija

Danas salvimo Međunarodni dan – čokolade! To znači da je možete jesti do mile voljeeee! Riječ “čokolada” može se pratiti do astečke riječi “xocoatl”, što je gorko piće proizvedeno od zrna kakaa. Theobroma cacao, latinski naziv za drvo kakaa, u prijevodu znači “hrana bogova”, a mi se složemo s tim značenjem. Ali nije sva čokolada jednaka, tamna čokolada ima veći udio kakaa od mliječne, u rasponu od 50% do 99% čvrstih sastojaka kakaa. Što tamna čokolada ima više postotka kakaa, ima i manje aditiva poput šećera i mlijeka i samim time je zdravija.



Jedna od blagodati jedenja tamne čokolade jest njezino obilje flavanola. Ova vrsta polifenola je zapravo skupina prirodnih spojeva koji mogu biti korisni za zdravlje, a nalaze se u: čaju, grožđu i crnom vinu. Tamna čokolada sadrži kakao bogat s flavanolima, a budući da ima i veći udio kakaa od mliječne, ima i više flavanola.
Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, tamna čokolada sadrži 2-3 puta više kakaa bogatog flavanolom od mliječne čokolade.

Donosimo 3 blagodati jedenja tamne čokolade – u umjerenim količinama

1/ Poboljšava protok krvi

Istraživanje je otkrilo da flavanoli podržavaju proizvodnju dušikovog oksida u unutarnjoj sluznici krvnih žila, što poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak.
Ovo je važno jer je povišeni krvni tlak faktor rizika za bolesti srca. Međutim, ti su učinci dokazani samo u kratkotrajnim studijama, a redovito uzimanje velike količine tamne čokolade vjerojatno će rezultirati konzumiranjem više dodanog šećera, kalorija i zasićenih masti nego što se preporučuje.

2/ Može smanjiti rizik od dijabetesa

Flavanoli u čokoladi mogu povećati osjetljivost na inzulin i, dugoročno, pomoći u prevenciji dijabetesa. Utvrđeno je da Kuna Indians, pleme sa sjedištem na karipskoj obali Paname, imaju smanjenu učestalost dijabetesa u populaciji, plus niže stope moždanog udara od ostalih Panamaca, što je povezano s velikim unosom kakaa bogatog flavanolom.

3/ Olakšava zatvor

Tamna čokolada također sadrži značajnu količinu magnezija koji može pomoći opuštanju mišića u probavnom sustavu, a time i ubrzavanju stolice.

Koliki je postotak tamne čokolade zdrav?

Odlučite se za 70% kakaa ili više, prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, ako želite iskoristiti flavanole u tamnoj čokoladi. Iako čokolada gubi slatkoću i dobiva gorčinu kako se povećava postotak, povećavat ćete unos flavanola.

Kao i sve vrste čokolade, i tamna čokolada ima puno kalorija i zasićenih masti, ali važno je zapamtiti da je u redu priuštiti si povremeno uživanje u malim količinama. Ako ste zabrinuti zbog debljanja, možda biste trebali razmisliti o odabiru čokolade s malo šećera i mlijeka, a  s puno kakaa (da biste dobili pouzdane flavanole) ili se čak odlučite za male porcije voća obloženog tamnom čokoladom (bez dodanog šećera) za slatku poslasticu!

Pročitajte još...

Hrvatske sladolede Premis obožavaju i u Libiji – u Tripoliju se otvara slastičarnica!

Od male obiteljske slastičarnice u Makarskoj, obitelj Premeru tijekom godina stvorila je recpektabilan brend i okuse sladoleda o kojima su oduševljeni turisti prenosili glas širom svijeta. Danas ih izvoze u Švedsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, pa čak i u Libiju

Izbjegnite proljetni umor: Najčešći okidači za glavobolju i kako se nositi s njima

No, iako glavobolja ili napad migrene mogu doći bez upozorenja, često postoje pokretači koji ih mogu potaknuti, a spoznaja što točno može pokrenuti napad ili glavobolju može vam spriječiti odlazak na mračno mjesto - i doslovno i u prenesenom značenju

Nina Šarić: mlada vlasnica pokretne slastičarnice koja proizvodi vrhunski talijanski gelato!

Upoznajte Ninu Šarić, 24-godišnju slastičarku i vlasnicu brenda 'Pri suncu', koji se - osim originalnih talijanskih gelata i francuskih kolača choux - od ostalih slastičarnica razlikuje i po tome što je možete pronaći - na 4 kotača!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Povezano

13 svakodnevnih navika kojima slabimo vlastiti imunitet!

Čini li vam se kako ste ove godine skloniji prehladama i virozama, u pravu ste. No, osim vremenskih neprilika koje utječu na naše zdravlje postoji i čitav niz naših, svakodnevnih navika kojima dodatno ugrožavamo vlastito zdravlje i slabimo svoj imunološki sustav

Kako ojačati prirodni imunitet djeteta? Donosimo 5 savjeta!

Sve češća pojava alergija na hranu i pelud, atopijski dermatitis, autoimune bolesti te slabiji odgovori na bakterijske i virusne infekcije upozoravaju na to da je naš imunosni sustav pod visokim opterećenjem. Upravo iz ovoga razloga potrebno mu je priskočiti u pomoć od rane dobi

Vrijeme je za ultimativno uživanje: Kupanje u kadi pretvorite u posebno iskustvo

Od kad je svijeta, različite kulture se oslanjaju na ljekovita svojstva kupke. Evo što možemo naučiti iz njihove tradicije kako bismo se bolje brinuli o sebi, iznutra i izvana

Sve češći poremećaj: Što glavobolja otkriva o vašem načinu prehrane?

Određena hrana može izazvati jaku, tupu glavobolju. I dok je povremena glavobolja normalna, upozoravajuća je ona koja se javlja često i jačeg intenziteta. Iako je ovo normalna pojava za nekoga tko pati od učestale migrene, takva glavobolja može upozoravati na promjene zdravstvenog stanja

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime