Subota, 27 studenoga, 2021

Hrana bogova: Koliko tamne čokolade doista smijemo pojesti?

Svi je obožavamo, pa stoga otkrivamo u kojim omjerima je tamna čokolada zdrava za naš organizam, koje postotke flavanola odabrati te koje su 3 najvažnije zdravstvene prednosti konzumacije ove poslastice

Tamna čokolada, kažu stručnjaci, ima brojne zdravstvene beneficije, uključujući snižavanje krvnog tlaka, poboljšanje zdravlja srca te smanjenje kolesterola. Ali, važno je napomenuti da je to tako – ako umjereno uživate u njoj.

Riječ “čokolada” može se pratiti do astečke riječi “xocoatl”, što je gorko piće proizvedeno od zrna kakaa. Theobroma cacao, latinski naziv za drvo kakaa, u prijevodu znači “hrana bogova”, a mi se složemo s tim značenjem.

Što je više postotka kakaa, to je čokolada zdravija

Ali nije sva čokolada jednaka, barem ne kad gledate iz zdravstvene perspektive. Tamna čokolada ima veći udio kakaa od mliječne, u rasponu od 50% do 99% čvrstih sastojaka kakaa. Što tamna čokolada ima više postotka kakaa, ima i manje aditiva poput šećera i mlijeka i samim time je zdravija.

Jedna od blagodati jedenja tamne čokolade jest njezino obilje flavanola. Ova vrsta polifenola je zapravo skupina prirodnih spojeva koji mogu biti korisni za zdravlje, a nalaze se u: čaju, grožđu i crnom vinu. Tamna čokolada sadrži kakao bogat s flavanolima, a budući da ima i veći udio kakaa od mliječne, ima i više flavanola.
Prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, tamna čokolada sadrži 2-3 puta više kakaa bogatog flavanolom od mliječne čokolade.

Donosimo 3 blagodati jedenja tamne čokolade – u umjerenim količinama

1/ Poboljšava protok krvi
Istraživanje je otkrilo da flavanoli podržavaju proizvodnju dušikovog oksida u unutarnjoj sluznici krvnih žila, što poboljšava protok krvi i snižava krvni tlak.
Ovo je važno jer je povišeni krvni tlak faktor rizika za bolesti srca. Međutim, ti su učinci dokazani samo u kratkotrajnim studijama, a redovito uzimanje velike količine tamne čokolade vjerojatno će rezultirati konzumiranjem više dodanog šećera, kalorija i zasićenih masti nego što se preporučuje.

2/ Može smanjiti rizik od dijabetesa
Flavanoli u čokoladi mogu povećati osjetljivost na inzulin i, dugoročno, pomoći u prevenciji dijabetesa. Utvrđeno je da Kuna Indians, pleme sa sjedištem na karipskoj obali Paname, imaju smanjenu učestalost dijabetesa u populaciji, plus niže stope moždanog udara od ostalih Panamaca, što je povezano s velikim unosom kakaa bogatog flavanolom.

3/ Olakšava zatvor
Tamna čokolada također sadrži značajnu količinu magnezija koji može pomoći opuštanju mišića u probavnom sustavu, a time i ubrzavanju stolice.

Koliki je postotak tamne čokolade zdrav?

Odlučite se za 70% kakaa ili više, prema Harvard T.H. Chan School of Public Health, ako želite iskoristiti flavanole u tamnoj čokoladi. Iako čokolada gubi slatkoću i dobiva gorčinu kako se povećava postotak, povećavat ćete unos flavanola.

Kao i sve vrste čokolade, i tamna čokolada ima puno kalorija i zasićenih masti, ali važno je zapamtiti da je u redu priuštiti si povremeno uživanje u malim količinama. Ako ste zabrinuti zbog debljanja, možda biste trebali razmisliti o odabiru čokolade s malo šećera i mlijeka, a  s puno kakaa (da biste dobili pouzdane flavanole) ili se čak odlučite za male porcije voća obloženog tamnom čokoladom (bez dodanog šećera) za slatku poslasticu!

Pročitajte još...

Hrvatske sladolede Premis obožavaju i u Libiji – u Tripoliju se otvara slastičarnica!

Od male obiteljske slastičarnice u Makarskoj, obitelj Premeru tijekom godina stvorila je recpektabilan brend i okuse sladoleda o kojima su oduševljeni turisti prenosili glas širom svijeta. Danas ih izvoze u Švedsku, Austriju, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, pa čak i u Libiju

Najčešći okidači za glavobolju i migrenu i kako se nositi s njima

No, iako glavobolja ili napad migrene mogu doći bez upozorenja, često postoje pokretači koji ih mogu potaknuti, a spoznaja što točno može pokrenuti napad ili glavobolju može vam spriječiti odlazak na mračno mjesto - i doslovno i u prenesenom značenju

Nina Šarić: mlada vlasnica pokretne slastičarnice koja proizvodi vrhunski talijanski gelato!

Upoznajte Ninu Šarić, 24-godišnju slastičarku i vlasnicu brenda 'Pri suncu', koji se - osim originalnih talijanskih gelata i francuskih kolača choux - od ostalih slastičarnica razlikuje i po tome što je možete pronaći - na 4 kotača!

Odgovorni i dok jedemo: Ovo je 5 najboljih i najgorih namirnica za okoliš

Postoji vrlo jasan faktor koji ćete sigurno podržati: održiva hrana je nevjerojatno hranjiva. Vaše vlastito zdravlje i zdravlje planeta idu ruku pod ruku. Upoznajte namirnice koje zauzimaju najviše i najniže mjesto u proizvodnji emisija stakleničkih plinova

Povezano

Oči su ogledalo duše, no znate li kako sačuvati dobar vid?

Oči trebate kontrolirati onoliko često koliko vam to preporuči vaš liječnik ili otići na pregled ako se nešto u vašem vidu promijenilo. Kao što je važno održavati svoje tijelo zdravim, tako je važno održavati i oči zdravima. Donosimo savjete kako što dulje održati dobar vid

9 najboljih načina da zaustavite prehladu prije nego što ona i počne

Od pravilnog pranja ruku do dovoljnog sna, otkrijte provjerene savjete liječnika kako možete izbjeći bolest. Jer, osim koronavirusa, ovo je vrijeme zapravo 'rezervirano' za razne viroze, prehlade i respiratorne bolesti

Spavanje kao prioritet: Zašto je 8 sati sna najzdravija preporuka?

Saznajte kako su i zašto stručnjaci utvrdili koliko nam je sati sna neophodno za optimalno zdravlje te koje su preporuke za najkvalitetnije spavanje tijekom noći

Situacija s koronavirusom je ozbiljna: Pridržavajte se ovih mjera i ostanite negativni

Sada je važnije nego ikada pridržavati se mjera! Zbog sebe, sebi bližnjih, zbog osoba s kojima dolazimo u susret. Kao i zbog svih radnika u zdravstvenom sustavu koji se posljednje gotovo dvije godine bore na prvim linijama za živote ljudi u našoj okolini! 

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime