Srijeda, 18 svibnja, 2022

Jelena Veljača: U mojoj mladosti seks nije bio tabuiziran kao što je danas

Glumica, producentica i aktivistica Jelena Veljača u sklopu kampanje #volimzdravlje pričala je o svojim prvim seksualnim iskustvima, o tome gdje se informirala o seksualnom ponašanju, bolestima, ali i na koji će način sa svojom Lenom razgovarati o seksualnosti kad za to dođe vrijeme.

U nastavku kampanje #volimzdravlje čiji je cilj podizanja svijesti o važnosti prevencije spolno prenosivih infekcija i bolesti te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja, Ida Prester razgovarala je s Jelenom Veljačom.Glumica, producentica i aktivistica Jelena Veljača u sklopu kampanje #volimzdravlje pričala je o svojim prvim seksualnim iskustvima, o tome gdje se informirala o seksualnom ponašanju, bolestima, ali i na koji će način sa svojom Lenom razgovarati o seksualnosti kad za to dođe vrijeme.

Svjesnost o zdravlju i sprječavanju prenošenja spolnih bolesti kroz kampanju #volimzdravlje

“Čini mi se da u mom djetinjstvu i vremenu adolescencije razgovor o seksualnom ponašanju i spolnim bolestima nije bio toliko tabuiziran kao danas. Kao da se dogodio snažan zaokret u desno koji sa sobom nosi konzervativizam i pseudo ideju da ljudi koji su čedni ne stupaju u seksualne odnose. Što naravno nije istina.”

Jelena smatra kako je tinejdžerima kod kojih se budi seksualnost i hormoni počinju divljati teško spriječiti seksualni poriv. No, i kako to nije nešto čega bi se trebalo sramiti ili što bi trebalo tabuizirati. Štoviše, o svemu bi trebalo stalno govoriti u javnom prostoru, osobito o zaštiti prilikom spolnih odnosa, ali i kako ta zaštita ne znači samo sprječavanje neželjene trudnoće, već i puno važnije – svjesnost o zdravlju i sprječavanju prenošenja spolnih bolesti.

“Mi kao da se bojimo izgovoriti riječ sida. HIV je kronično stanje s kojim se može živjeti i o tome treba govoriti, kao i o tome kako spriječiti zarazu. No, HIV nije jedina spolna bolest. HPV koji se prenosi spolnim putem jedan je od uzročnika raka grlića maternice od kojeg umiru žene. Tu je klamidija i druge bakterije koje se ne čine strašnima, ali mogu dovesti do kasnijih spontanih pobačaja ili nemogućnosti začeća”, objašnjava Jelena.

Slavko Sobin: Staviti kondom je isto kao i vezati pojas u autu – nije ništa manji užitak u vožnji!

Neke od ovih spolno prenosivih bolesti mogu se i prevenirati. Primjerice, postoji cjepivo protiv HPV-a, no roditelji kao da od njega zaziru jer im se valjda čini da djecu prije guraju u seksualne odnose. A upravo to cjepivo može ih zaštititi od uzročnika, pa i bolesti sa smrtnim ishodom. S druge strane, ako se o tome ne govori javno, roditelji, a i tinejdžeri ne mogu biti upoznati s prednostima cijepljenja. Jelena je već sad sigurna da će svoju djevojčicu cijepiti. Ali i s njom razgovarati o seksualnom ponašanju kad za to dođe vrijeme.

“Moji su roditelji uvijek bili i danas su vrlo liberalni i otvoreni. S njima je bilo potpuno prirodno pogledati scenu u kojoj se dvoje glumaca ljubi ili spomenuti seks u razgovoru. Da, televizija je bila veliki izvor informacija. Ja sam MTV generacija koja je odrastala na Madonninim hiperseksualiziranim spotovima i tada sam shvatila kako je i seksualnost način komunikacije. Shvaćali su to i moji roditelji, pa su me nježno i suptilno usmjeravali u ispravnom smjeru. Mislim da ću i sama ponoviti taj model s Lenom kad za to dođe vrijeme.”

U atmosferi slobode nikome neće biti neugodno pitati što ga zanima

Tijekom razgovora Jelena je nekoliko puta istaknula kako je seks nešto lijepo, ako je odgovoran. I ako ga obje strane jednako žele. Smatra kako se u vrijeme puberteta djevojke upuštaju u seksualni odnos i kad nisu spremne. Sve kako ne bi bile odbačene, prezrene ili ostavljene, a ispričala je i osobno iskustvo baš jedne takve situacije.

“U vrijeme puberteta bila sam jako zaljubljena u jednog prezgodnog dečka. Ljubili smo se na jednom kućnom tulumu. On je bio spremniji za seks od mene no ja sam mu otvoreno rekla kako nisam spremna na seks. Meni je taj predivni frajer rekao ‘Kaj ti glumiš Donnu iz Beverly Hillsa?’ (popularna američka teen serija koja se prikazivala ’90tih, op.a.) koja je bila poznata po tome da se ne želi seksati do braka. Mene čak ni to nije pogodilo, nego mi je bilo debilno s njegove strane. Kad danas razmišljam o tome vidim da sam bila dovoljno samopouzdana i osnažena od svoje obitelji i okoline da kažem ‘Ne, nisam spremna.’

Paula Sikirić za #volimzdravlje: S djecom treba otvoreno pričati o spolnim odnosima

Jelena ističe kako je u redu reći ne. Jednako kao što je u redu i pristati ako to želimo, ponašamo se odgovorno i imamo sve dostupne informacije. Otkrila je i tko ju je naučio stavljati kondom.

“Nitko me nije naučio navlačiti kondom, ali sam to nekako znala. Nije to neka velika filozofija. No, ako si odgojen da se sramiš, da te sram otići u dućan ili na pumpu kupiti kondome… E onda će ti biti problem i znati kako ga koristiti. Mislim da je najvažnije stvoriti atmosferu slobode. U krajnjem slučaju ako si zbunjen oko nečega u takvoj atmosferi neće ti biti neugodno pitati što te zanima.

Atmosfera slobode stvara se i kampanjom #volimzdravlje, pa ako imate pitanja vezana uz zaštitu, prevenciju ili se želite testirati, obratite se stručnjacima putem društvenih mreža: https://www.instagram.com/volimzdravlje/ i https://www.facebook.com/VolimZdravlje, a sve o čemu su Ida Prestar i Jelena Veljača razgovarale pogledajte u video intervjuu. 

 

Pročitajte još...

Slavko Sobin: Staviti kondom je isto kao i vezati pojas u autu – nije ništa manji užitak u vožnji!

U sklopu kampanje 'Volim zdravlje', kojom poznate osobe nastoje podići svijest mladih o prevenciji spolnog zdravlja, glumac Slavko Sobin otkrio je kakva su bila njegova prva iskustva, pokazao kako se koriste kondomi, te prodiskutirao uči li se u školama dovoljno o spolnosti…

Paula Sikirić za #volimzdravlje: S djecom treba otvoreno pričati o spolnim odnosima

Kampanja #volimzdravlje nastavlja s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije spolno prenosivih infekcija i bolesti te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja. Kampanji su se...

#VolimZdravlje: Spolno prenosive bolesti i HIV ne bi smjeli biti bauk

U kampanju ukazivanja na važnost čuvanja spolnog zdravlja aktivno se uključila i poznata voditeljica i pjevačica Ida Prester kao i mnoge druge osobe iz javnog života koje podržavaju važnost promicanja odgovornog spolnog ponašanja i edukacije mladih, svih spolno aktivnih osoba kao i onih koji će to tek postati, što je ključno za prevenciju spolno prenosivih infekcija

Kada vas izgled i miris ‘tragova’ na donjem rublju treba zabrinuti?

Ponekad je sasvim 'normalno' ono za što mislimo da nije normalno. No, koja 'doza' vaginalnog iscjetka nas treba natjerati da zakažemo pregled kod ginekologa?

Povezano

Svi u prirodu: Svježi zrak utječe na naše fizičko zdravlje puno više nego što mislimo

Osim što se svatko se osjeća zdravije nakon šetnje šumom, dana provedenog na plaži ili osvježavajuće šetnje susjedstvom nakon večere, sada su i istraživanja pokazala da svježi zrak ima značajne učinke na vaše zdravlje

Mračna strana proljeća: Kako se nositi s alergijama?

Lijepo vrijeme i dulji dani nisu svakome pojam ugode i bezbrižnosti, pa tako sezonski alergičari jako dobro poznaju i mračnu stranu proljeća. Donosimo nekoliko načina na koje možete usporiti alergiju, umjesto da ona uspori vas

Znate li da 1 od 100 osoba boluje od celijakije? Evo kako se boriti protiv tihe bolesti!

Celijakija se može očitovati raznolikim simptomima, a oboljela osoba može biti i potpuno bez simptoma. Jedini lijek je stroga i doživotna bezglutenska dijeta

Detoksikacijske kupke: spas od prehlada, anksioznosti, suhe kože, stresa…

Od smirivanja uma do ublažavanja upala, poboljšanja simptoma prehlade i gripe do smirivanja nadražene kože, evo kako uz pomoć pjenastih kupki (u koje možemo dodati i poneki 'tajni' sastojak) možemo ublažiti ili prevenirati brojne zdravstvene tegobe...

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime