Ponedjeljak, 25 ožujka, 2024

Slavko Sobin: Staviti kondom je isto kao i vezati pojas u autu – nije ništa manji užitak u vožnji!

U sklopu kampanje 'Volim zdravlje', kojom poznate osobe nastoje podići svijest mladih o prevenciji spolnog zdravlja, glumac Slavko Sobin otkrio je kakva su bila njegova prva iskustva, pokazao kako se koriste kondomi, te prodiskutirao uči li se u školama dovoljno o spolnosti…

U povodu obilježavanja Svjetskog dana AIDS-a Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) pokrenula je kampanju #VolimZdravlje s ciljem podizanja svijesti javnosti, a posebno mladih, o važnosti prevencije spolno prenosivih infekcija i bolesti te čuvanja spolnog i reproduktivnog zdravlja.Edukativnom kampanjom #VolimZdravlje koja će se provoditi tijekom prosinca želi se naglasiti važnost prepoznavanja rizika povezanih sa spolnim ponašanjima koja mogu dovesti do neželjenih posljedica i utjecaja na zdravlje te potaknuti mlade da se informirano i dosljedno brinu o svom spolnom i reproduktivnom zdravlju. Prepoznavanje rizika, testiranje u slučaju rizika i rano otkrivanje infekcije HIV-om pa tako i ostalih spolno i krvlju prenosivih infekcija iznimno je važno jer je liječenje tada uspješnije, sprječavaju se moguće komplikacije kao i daljnje širenje infekcije.

Predrasude i sram o kupnji i korištenju kondoma

Korištenje kondoma ili neke druge kontracepcije (primjerice kontracepcijske pilule ili pull-out metoda) često se među mladima krivo percipira jer imaju nedovoljno znanja što štiti od spolno prenosivih bolesti, a što od neplanirane trudnoće ili oboje. Među mladima postoji i sram od razgovora o zaštiti i kupnji kondoma, ali i nezadovoljstvo uporabom kondoma (predrasude da oni smanjuju uzbuđenje, kvare intimni trenutak i sl.), te nedoumice čija je odgovornost imati i koristiti zaštitu.

Stoga su se u kampanju ‘Volim zdravlje’ uključile i brojne poznate osobe koje otvorenim razgovorom o seksu i vlastitim iskustvima žele mlade potaknuti da razgovaraju prije spolnog odnosa o metodama kontracepcije i zaštiti od spolno prenosivih bolesti.

Prve lekcije o seksu zasnovane na kompleksima

Prvi u nizu intervjua poznatih u serijalu ‘Volim zdravlje’ dao je glumac Slavko Sobin. On je u razgovoru s Idom Prester otkrio kakva su bila njegova prva iskustva, pokazao kako se koriste kondomi, te prodiskutirao uči li se u školama dovoljno o spolnosti…

“Prve priče o seksu, naravno, uvijek se šire među dečkima. Učili smo jedni od drugih, ali su to bile priče zasnovane na lažima jednih drugima, tipične lovačke priče… Kad dobro razmislim, našoj su generaciji muškaraca prve lekcije o seksu bile zasnovane na kompleksima”, otkrio je Slavko priznavši kako je sam tražio informacije na internetu.

Svoje prvo seksualno iskustvo imao je u srednjoj školi, a otkrio je i kako je u toj dobi već bilo popularno u torbi nositi kondom.
“Nisam ni znao kako se stavlja. Iako se čini lako, zapravo postoji ta tehnika koju treba svladati…”, otvoreno je priznao kao i činjenicu da je tek kasnije saznao kako i kondomi imaju svoj rok trajanja.

Treba uvesti seksualni odgoj u škole

O potrebi uvođenja seksualnog odgoja u školski sustav Slavko ima vrlo čvrst stav: “Ne učiti o seksu u školi pogrešno je iz nekoliko razloga: prvo, seksualna inteligencija je jednako važna kao i emotivna inteligencija. Drugo, mnogi klinci imaju pristup internetu i misle da je seks ono što vide u pornićima… No, to nije seks jer je seks puno više od toga. Osim toga, kod nas se – čim se spomene seks – priča odmah o bolestima. Treba biti osviješten o spolno prenosivim bolestima, no prije svega seks je odnos u koji se ne ulazi s kompleksima, strahovima…”

Jedna od najčešćih predrasuda koja vlada među mladima jest da kontracepcija smanjuje užitak u seksualnom odnosu.”
Dapače, postoje kondomi koji povećavaju užitak. Staviti kondom je isto kao i vezati pojas kad se voziš u autu – nije ništa manji užitak u vožnji! Uostalom, džentlmenski je staviti i nositi kondom (sa sobom) i biti frajer koji se štiti u odnosu”, savjetuje Slavko.

A što je još otkrio Idi Prester u intervjuu pogledajte u sljedećem videu, a ukoliko imate pitanja vezana uz zaštitu, prevenciju ili se želite testirati obratite se stručnjacima putem društvenih mreža: https://www.instagram.com/volimzdravlje/ i https://www.facebook.com/VolimZdravlje

 

 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime