Petak, 17 studenoga, 2023

Umijeće života: Kako se kvalitetno odmoriti i riješiti nakupljenog stresa

Kada smo odmorni bistrije razmišljamo, ljubazni smo i možemo razmišljati pozitivno. Ukratko, sami sebe volimo kad smo odmorni!

Čini li se i vama kako se svi oko nas ujutro bude – umorniji nego kada navečer legnu? Situacija oko pandemija nikako da se smiri, vijesti oko nas sve su negativnije, a na svakodnevnoj razini doživljavamo brojne veće i manje stresove.Bez obzira jeste li zaposleni, na odmoru ili radite od kuće, tjeskoba na sve nas utječe različito. Negativne vijesti kojima smo okruženi, zabrinutost za ekonomsku, financijsku i zdravstvenu situaciju stvaraju nam veliki stres. Sav taj stres zadržava se u našem tijelu, utječe na naše spavanja i može dovesti do kronične iscrpljenosti. Svi bismo se trebali odmoriti, zapamtite to.

Kako se zapravo odmoriti?

Kada smo odmorni bistrije razmišljamo, ljubazni smo i možemo razmišljati pozitivno. Ukratko, sami sebe volimo kad smo odmorni! Odmor najčešće zamišljamo kao rješenje za iscrpljenost, protuotrov za stres – što znači da to ne radimo dok se potpuno ne iscrpimo. A zapravo bismo na njega trebali gledati kao na dehidraciju: kad ste žedni, već imate negativne učinke dehidracije. Odmor je više od rješenja; to je navika, poput pijenja vode. Svi bismo redovito trebali odmarati, unatoč činjenici da nam se, trenutno, čini nedostižnim. I dok se čini da nas sve oko nas ‘tjera’ da radimo punom parom i da se naša brzina i kvaliteta ocjenjuju više nego ikad – više nego ikad moramo bit svjesni koliko nam je odmor potreban – svima!

Napravite inventuru odmora

Spavate li dobro radnim danima, ali vikendom ostajete budni do 3 sata ujutro? Ili obrnuto? Možda vam spavanje ne predstavlja problem, nego vam je izazov kako se odmoriti i mentalno obnoviti dok ste budni? Pokušajte u svom (dnevnom) rasporedu odrediti vrijeme za odmor – i pokušajte se držati plana. Ako znate zašto trebate i zaslužujete odmor, puno je lakše odvojiti ciljano vrijeme za to.

Smanjite očekivanja

Lako je listati Instagram, posegnuti za čašom vina ili pokrenuti Playstation nakon dugog dana. Ljudi smo – automatski tražimo odmor kada smo umorni. Ali zapravo se ne osjećate odmornim nakon što radite sve ove stvari, osim ako im namjerno ne pristupate s restorativnim načinom razmišljanja. Sve se vraća na pronalaženje vašeg “zašto”.
Važno je ono što sami sebi kažete. Ako sami sebi kažete da ste prezauzeti da biste se odmorili, ne možete pronaći vrijeme za odmor ili bilo što što vas sprečava da odvojite vrijeme za usporavanje, cijeli dan se držite u visokoj pripravnosti. Pronađite trenutke koje možete posvetiti “odmaranju”, čak i ako je to sitnica poput nekoliko dubokih udisaja dok čekate da čajnik zakuha.

Također, smanjite očekivanja, nećete se uvijek osjećati odmoreno, ali ako ćete sebe osuđivati zbog toga, zapravo ćete se vrtjeti u krug. Odredite vrijeme za odmor, ali ne očekujte da ćete se stvarno i odmoriti. U pokušaju odmaranja puno vam može pomoći i mentalna vježba – budite se s riječima: “Dobro sam spavao i osjećam se odmorno.” Je li to uvijek istina? Ne. Ali vam omogućuje da uspostavite pozitivniju jutarnju rutinu, a ne da gunđate kako ste umorni.

Kako se istinski odmoriti?

Da bismo se obnovili – i obradili traumu i tugu koju nosimo sa sobom pokušajte tehnike za smirivanje. Joga kod kuće, meditacija i vođenje dnevnika sve su restorativne i umirujuće aktivnosti. Ako niste ljubitelj joge i meditacije, naučite neke jednostavne vježbe disanja koje vam mogu biti od pomoći bez obzira gdje se nalazite ili koliko vam je malo vremena (za odmor) na raspolaganju. Ili otkrijte što je za vas aktivni odmor – terapija crtanja i meditacija u hodu mogu biti kreativni i aktivni načini da se osvježite. Primjerice, razne studije pokazuju da 10 minuta boravka u prirodi može pomoći u smanjenju mentalnog i fizičkog stresa, pa je šetnja, istezanje ili sjedenje u prirodi izvrsna opcija za odmor.
Spavanje također pomaže našem mentalnom i emocionalnom zdravlju. Uvježbavajte dobru rutinu spavanja, vodite dnevnik spavanja i dajte prednost rutini spavanja bez uređaja.

Odmor je privilegija

Odmor se isplati, bez obzira na namjeru. Čak i ako njime želite postići bolju produktivnost na poslu. Ali slobodno vrijeme bez stresa privilegija je koju nemaju svi, stoga je bitno podržati odmor u svim oblicima.

Ako ste isprobali sve, a i dalje se osjećate iscrpljeno, oslobodite se samoprosuđivanja koje nosite. Nije neuspjeh ako se teško odmarate. Ali se barem potrudite. Stara izreka kaže da “ne možete točiti iz prazne šalice.” Ali šalica ne mora biti potpuno prazna prije nego što je ponovno napunimo. Umjesto da se iscrpljujemo, zaslužujemo aktivnosti koji nas čine ispunjenima.

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime