Utorak, 26 ožujka, 2024

Pravila higijene: Ovo su jedina 3 dijela tijela koja trebate prati svaki dan

Pretjerano tuširanje ili kupanje zapravo mogu donijeti više štete nego koristi. Sapunom zapravo trebate oprati samo tri dijela tijela, a ostale - dobro ispirati vodom!

Posljednjih godinu dana svakodnevno čujemo koliko je važno često i temeljito prati ruke kako biste zaštitili sebe i druge od koronavirusa. A budući da je to i dalje istina, moglo bi vas navesti da pretpostavite kako je i redovito ribanje ostatka tijela vjerojatno dobra ideja.To zapravo nije u potpunosti točno – jer pretjerano tuširanje ili kupanje zapravo mogu donijeti više štete nego koristi. Sapunom zapravo trebate oprati samo tri dijela tijela: pazuhe, prepone i stopala. A ostalo? Sve što trebate je ispirati ih vodom.

Svakodnevno “ribanje” tijela sapunom/gelom/šamponom i vodom od glave do pete može dovesti do problema poput ekcema i drugih stanja kože. Umjesto toga, samo se usredotočite na određene “komadiće”, tj. pazuhe, prepone i stopala.

Uništenje korisnih bakterija

Ako ribate cijelo tijelo sapunom, riskirate uništavanje korisnih bakterija koje pomažu našem mikrobiomu da napravi razliku između dobrih i loših bakterija. Naše tijelo treba određene bakterije, a kada ih uklanjamo s kože korištenjem sapuna, smanjuje se imunitet na određene viruse, što dovodi do povećanog rizika od bolesti. Ako niste upravo završili s kupanjem u blatu, jedina mjesta koja trebaju svakodnevno sapunanje su pazuhi i prepone. Ostatak tijela izvrsno se ispire samo vodom ispiranjem, pa čak i nakon treninga.

Istraživanje iz 2018. objavljeno u časopisu Science Advances otkrilo je da je određeni soj bakterija koji je živio na koži ispitanika povezan s manjim rizikom od raka kože u usporedbi s ispitanicima koji na koži nisu imali te bakterije. Samo još jedan primjer koristi koje naši mikrobi imaju, a koji se uništavaju neprestanim ribanjem kože sa sapunom.

Pa zašto biste sapun upotrebljavali na pazuhu, preponama i stopalima ako je toliko loša ideja koristiti ga na ostatku tijela?

Ta tri područja slučajno su dom nekih od najosjetljivijih dijelova kože na tijelu i sklonija su  rastu i nastanku gljivica, urastanju dlačica (koje mogu dovesti do infekcija), a općenito su pogodnija mjesta za razvoj loših bakterija i potencijalno štetnih infekcija. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime