Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Emocije pod utjecajem pandemije ili učvršćuju vezu ili je prekidaju

Mnoge osobe su ove godine osjetile emocije koje nisu nikad do sad, naročito zbog neizvjesnosti i nedostataka kontrole nad životom. Bez obzira provodite li s partnerom 24 sata dnevno ili imate vezu na daljinu, ovi će osjećaji utjecati na vašu vezu

Dok su neki partneri zbog korone udaljeni tisućama kilometara i odbrojavaju dane do ponovnog susreta, drugi zajedno provode mnogo više vremena od uobičajenog. U situaciji kada ste s partnerom po cijele dane, može doći do mnogih promjena u vezi, ali uz pomoć malih trikova one ne moraju nužno biti negativne. Kontrolirati emocije pod utjecajem pandemije velik je izazov za svakoga, no uz ove savjete vaša će veza biti čvršća nego ikad.Naravno da volite provoditi vrijeme sa svojim partnerom, ali zbog iznimne situacije ove godine bili ste “osuđeni” provoditi s njim više vremena. Uz sve to kretanje vam je prilično ograničeno. Mnoge osobe su u ovoj godini osjetili emocije koje nisu nikad do sad, naročito zbog neizvjesnosti i nedostataka kontrole nad životom. Bez obzira provodite li sa svojim partnerom 24 sata dnevno ili nastavljate dalje vezu na daljinu, ove će emocije na neki način utjecati na našu vezu.

Osam je ključnih emocija mogu imati utjecaj na vašu vezu, neke su negativne, a neke pozitivne.

1/ STRAH

Ovo je jedna od temeljnih emocija koju ste vjerojatno osjetili. Može nas biti strah od zaraze virusom, gubitka posla i nemogućnosti pronalaska novog, ostajanja bez novca…. Čak su i naše osnovne fiziološke i sigurnosne potrebe ugrožene. Ti strahovi će vjerojatno pokrenuti potrebu za borbom ili bijegom. Naše će tijelo preplaviti adrenalin kako bi nas pripremio za suočavanje s prijetnjom. Dugoročno to može stvoriti značajne tjelesne i mentalne nuspojave.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Možemo ‘ući u sebe’, stisnuti se u svojoj unutarnjoj zoni sigurnosti i postati ranjivi. Tada prestajemo dijeliti osjećaje ili biti intimni. To bi moglo dovesti do toga da se vaš partner osjeća isključeno i odbačeno.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Podijelite svoje osjećaje s partnerom i zatražite podršku. Fizički kontakt poput zagrljaja izuzetno je važan. Razgovor o strahovima će vam pomoći da ih lakše prebrodite.

2/ BESPOMOĆNOST

Znate onaj osjećaj kao da ste nemoćni i bez kontrole? To je bespomoćnost. U takvim trenutcima imamo dvije opcije – usredotočiti se na ono što možemo promijeniti ili postati žrtve okolnosti. Češće se usredotočimo na negativne strane i u tom trenutku čaša nije ni napola puna, ni napola prazna, već je sva voda iz nje nestala.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Ako vaš partner ima slične emocije, možete povući jedno drugo. Ako su suprotne, pogrešno podudaranje možda će vam stvarati dodatne tenzije jer će doći do međusobne iritacije. Ali  ako su jednake može učvrstiti vaš odnos jer dolazi do međusobnog razumijevanja.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Zatražite pomoć partnera, kada dobijete podršku stvari će krenuti na bolje. Kada osjetite da kao par možete podržati jedno drugog u ovim teškim emocijama, imat ćete nešto pozitivno čemu se možete radovati i u čemu ćete uživati.

3/ FRUSTRACIJA

U trenutku kada su izlasci u kafiće, restorane i ostala mjesta za druženje stopirana, a uz to se bliže i praznici, u nama raste frustracija. Što ako za Božić nećemo moći otići u drugi grad kod roditelja ili prijatelja? Po pitanju toga ništa ne možemo učiniti kako bi nešto promijenili bez obzira na naš stav o situaciji. Možemo samo promijeniti način na koji dopuštamo da to utječe na nas.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Možete samo frustrirati jedno drugog ako budete neraspoloženi i nervozni. A to dovodi do konflikta, pogotovo ako se i vaš partner osjeća ranjivo.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Razgovarajte sa svojim partnerom, izgovorite svoje frustracije, a zatim ih zaboravite i zajedno pronađite zadovoljstvo u malim stvarima.

4/ USAMLJENOST

Sama pomisao na odvojenost od prijatelja i obitelji u nama budi osjećaj usamljenosti. Iako je moguće u bilo kojem trenutku ostvariti kontakt s bližnjima putem telefona, poruka i velikog broja društvenih mreža i aplikacija, ništa ne može biti adekvatna zamjena za fizički kontakt. Najednom se osjećate sami na svijetu i jedino što želite je doći u blizinu osoba koje su vam važne.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
U vašem kutku samoće u koji se zatvorite može biti mjesta samo za jednog, tako da se vaš partner može osjećati isključeno i neželjeno. A to može dovesti do smanjenja međusobne zainteresiranosti.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Razgovarajte o tome kako se osjećate i što vaš partner može učiniti da bude uz vas. Zagrljaji (najmanje njih 8 dnevno) i fizički kontakt zaista su važni u ovim trenutcima.

5/ TUGA

Tuga zbog onoga što smo na neki način izgubili u posljednje vrijeme je razumljiva. Za neke je to odlazak u kino s prijateljima svakog četvrtka, za druge to može biti odlazak na posao i druženje s kolegama. Svatko je na neki način promijenio životne navike i to budi osjećaj tuge.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Tuga je vrlo individualna emocija i, ako je zadržite, može stvoriti razdor u vezi. Ponekad nas rastužuju stvari koje našem partneru nisu razumljive i to nas može povrijediti i dovesti u pitanje jednake vrijednosti.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Podijelite s partnerom ono što vas rastužuje, možda pustite i suzu, a zatim pokušajte krenuti dalje. Ne možete promijeniti ono što se dogodilo, ali možete promijeniti način na koji dopuštate da to utječe na vas u budućnosti.

emocije pod utjecajem pandemije

6/ LJUBAV

Jedan od najvećih darova u životu je odnos pun ljubavi i podrške. U teškim vremenima ljubav nas osnažuje. Uz nju možemo pomicati vlastite granice za koje nismo ni znali da ih imamo.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Međusobna ljubav i podrška tijekom teških vremena učvrstit će vašu vezu i međusobnu povezanost. Shvatit ćete da ako ste jedno drugom oslonac, nema te prepreke koju ne možete prebroditi.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Povežite međusobnu ljubav koju imate jedno za drugo i provedite vrijeme njegujući je. Stvorite trenutke intimnosti kao da je svijet stao i ništa drugo nije važno osim vas.

7/ POŠTOVANJE

Međusobno poštovanje je izuzetno moćno, ali često nestaje s vremenom u odnosima. U teškim vremenima to je posebno važno jer se možda osjećamo ranjivije. Kada partner uvažava naše stavove i mišljenja povećavamo povjerenje u njega i dobivamo osjećaj sigurnosti.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Znajući da vas partner cijeni dolazi do pozitivnih pomaka u vezi. Samim time i vi ćete početi više slušati partnera i time će vaš odnos postati dublji i s vremenom iskreniji.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Napišite popis od 10 stvari koje vaš partner općenito radi, a koje cijenite, i obrnuto. A onda, redovito, recite mu kada napravi neku stvar ili donese odluku koju cijenite.

Izazovi pandemije: Kako očuvati mir i sklad u ljubavnom odnosu?

8/ ZAHVALNOST

Zahvalnost je izuzetno važna za vlastiti osjećaj vrijednosti i svrhe. U teškim vremenima često se usredotočimo na ono što nije u redu s našim svijetom i tada nam zahvalnost može pomoći. Kada se pronađete u problemima, probajte se prisjetiti pet stvari na kojima ste zahvalni u svom životu.

Kako će to utjecati na vašu vezu?
Primjećivanje dobrih stvari, a ne fokusiranje na negativno, može biti dobro za vas i vašu vezu. Pozitivne misli će privući i pozitivne trenutke, a vaš partner će – ako ima loš dan – zahvaljujući vašoj pozitivi, postati nesvjesno bolje volje.

Kako se ponašati u toj situaciji?
Svake večeri prije spavanja podijelite s partnerom tri stvari na kojima ste mu zahvalni i suprotno. Tako ćete na spavanje otići s lijepim mislima i mirne glave.

 

Veze nisu lagane i prolaze kroz razne faze, ali uz razgovor i međusobno poštivanje nesuglasice se mogu riješiti. Samo hrabro naprijed!

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime