Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Upoznajte peruanski ginseng: 5 znanstveno potkrijepljenih prednosti mace

Možda ste negdje naišli na ovaj proizvod bez kofeina, biljnog podrijetla i pitali se što je to zapravo maca (maka) i čemu služi, koja joj je svrha?

Ova gomoljasta biljna vrsta, Lepidium meyenii, koja dolazi iz peruanskih Anda, puna je adaptogena koji nam pomažu u borbi protiv stresa te nas ujedno pune energijom!Korijen koji pripada obitelji rotkvica, najčešće je dostupan u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, pa je prozvana i ‘peruanski ginseng’. Osušen i pravilno uskladišten korijen mace može trajati i do sedam godina. Prednosti mace cijene se odavno, a nedavno je popularizirana i kao dodatak prehrani. 

Naučite koje sve benefite možete imati od mace ako ju počnete konzumirati svakodnevno! 

1/ Maca sadrži antikancerogena svojstva i nutritivno je bogata 

Ovo povrće je bogato vitaminima, mineralima, vjeruje se da pomaže u podizanju raspoloženja, izdržljivosti i pamćenja. Zatim, sadrži antikancerogena svojstva poput glukozinolata i polifenola a njegovi antioksidansi pomažu u eliminaciji potencijalnih kancerogenih stanica iz tijela. Uz sve to, obiluje i vitaminom C, željezom, kalijem, vitaminom B6… 

2/ Podiže raspoloženje, bolje pamćenje i energije

Konzumiranje Mace pomaže u smanjivanju anksioznosti i simtoma depresije, poseno kod žena u menopauzi. Neka istraživanja pokazuju da su biciklisti popravili svoje vrijeme u vožnji nakon redovitog konzumiranja mace 14 dana te su ujedno otkrila i poboljšanja u učenju i pamćenju. 

3/ Podizanje razine libida i plodnosti

Kao dodatna prirodna pomoć u podizanju energije u intimnom životu maca pozitivno utječe na reprodukciju, posebice kod muškaraca. Naravno, kada je riječ o ovakvim tegobama, prije konzumacije prvo se treba posavjetovati sa zdravstvenim ili drugim nutritivnim stručnjacima. 

Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam

Kako je najbolje konzumirati macu

Jestivi korijen mace obično se suši kako bi se konzumirao u obliku praha, a može se konzumirati i kao tekući ekstrakt. Može se dodavati u smoothy, kavu, zobene pahuljice, peciva ili čak u guacamole umak. Također, preporuča se da se trudnice i dojilje prije konzumacije mace posavjetuju sa svojim liječnikom. 

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime