Ova gomoljasta biljna vrsta, Lepidium meyenii, koja dolazi iz peruanskih Anda, puna je adaptogena koji nam pomažu u borbi protiv stresa te nas ujedno pune energijom!
Korijen koji pripada obitelji rotkvica, najčešće je dostupan u obliku praha. Uzgaja se u planinama Perua, pa je prozvana i ‘peruanski ginseng’. Osušen i pravilno uskladišten korijen mace može trajati i do sedam godina. Prednosti mace cijene se odavno, a nedavno je popularizirana i kao dodatak prehrani.
Naučite koje sve benefite možete imati od mace ako ju počnete konzumirati svakodnevno!
1/ Maca sadrži antikancerogena svojstva i nutritivno je bogata
Ovo povrće je bogato vitaminima, mineralima, vjeruje se da pomaže u podizanju raspoloženja, izdržljivosti i pamćenja. Zatim, sadrži antikancerogena svojstva poput glukozinolata i polifenola a njegovi antioksidansi pomažu u eliminaciji potencijalnih kancerogenih stanica iz tijela. Uz sve to, obiluje i vitaminom C, željezom, kalijem, vitaminom B6…
2/ Podiže raspoloženje, bolje pamćenje i energije
Konzumiranje Mace pomaže u smanjivanju anksioznosti i simtoma depresije, poseno kod žena u menopauzi. Neka istraživanja pokazuju da su biciklisti popravili svoje vrijeme u vožnji nakon redovitog konzumiranja mace 14 dana te su ujedno otkrila i poboljšanja u učenju i pamćenju.
3/ Podizanje razine libida i plodnosti
Kao dodatna prirodna pomoć u podizanju energije u intimnom životu maca pozitivno utječe na reprodukciju, posebice kod muškaraca. Naravno, kada je riječ o ovakvim tegobama, prije konzumacije prvo se treba posavjetovati sa zdravstvenim ili drugim nutritivnim stručnjacima.
Svi pričaju o njemu: Zlatno mlijeko od kurkume – 10 blagodati za organizam
Kako je najbolje konzumirati macu
Jestivi korijen mace obično se suši kako bi se konzumirao u obliku praha, a može se konzumirati i kao tekući ekstrakt. Može se dodavati u smoothy, kavu, zobene pahuljice, peciva ili čak u guacamole umak. Također, preporuča se da se trudnice i dojilje prije konzumacije mace posavjetuju sa svojim liječnikom.