Nedjelja, 14 travnja, 2024

Zbog vrućine se osjećate slabo? 3 brza rješenja koja morate znati!

Obični zadaci poput svakodnevnih obaveza ili boravka na otvorenom mogu postati prava borba. Ukoliko vam vrućine stvaraju fizičke probleme, donosimo tri savjeta koja vam mogu pomoći

Visoke temperature u ovo doba godine sve su iznenadile, no bez obzira na to kako se trudimo uživati u sunčanim danima, visoke temperature često mogu izazvati nelagodu i fizičke neugodnosti. Od osjećaja iscrpljenosti do vrtoglavice, vrućine mogu imati ozbiljan utjecaj na naše tijelo. Obični zadaci poput svakodnevnih obaveza ili boravka na otvorenom mogu postati prava borba. Ako vam vrućine stvaraju fizičke probleme, donosimo tri savjeta koja vam mogu pomoći. Odmah se sklonite u hladovinu 

Prvi način ‘preživljavanja’ za vrijeme vrućina je traženje hladovine. Ako se zbog vrućine osjećate loše, važno je što prije pronaći hladovinu. Ukoliko ne možete odmah stići kući, možete se skloniti ispod velikog stabla ili tende na zgradi kako biste se zaštitili od izravne sunčeve svjetlosti i osjetno ublažili nelagodu, posebno ako puše povjetarac. Još bolja opcija je potražiti zaklonjeni prostor kao što su trgovina ili lokalni kafić s klima uređajem, što će vam pomoći da se brže rashladite i snizite tjelesnu temperaturu. Iako stajanje u hladovini nije potpuno rješenje, osobito ako simptomi ukazuju na toplinsku iscrpljenost ili toplinski udar, takav prostor pružit će vam ugodnije okruženje za oporavak nego da ste izloženi izravnom suncu. 

Pijte tekućinu bogatu elektrolitima 

Na visokim temperaturama, tijelo se znoji kako bi reguliralo temperaturu. Međutim, znojenjem tijelo također gubi natrij i druge elektrolite, što može dovesti do dehidracije i povećanog rizika od pregrijavanja. Da biste se zaštitili od toga, važno je održavati dosljedan unos vode tijekom dana.

S obzirom na povećanu potrebu za hidratacijom kod visokih temperatura, posebno kada se pojačano znojite, važno je primijetiti znakove kao što su osjećaj slabosti, letargija ili grčevi u mišićima. To su upozoravajući znakovi da ste dehidrirani i da biste trebali nadoknaditi tekućinu kako biste izbjegli bolesti povezane s vrućinom. Kada se znojite, piti običnu vodu je važno, ali je još bolje odabrati tekućine koje sadrže elektrolite. Elektroliti poput natrija i kalija (koje gubite znojenjem) su minerali koji pomažu tijelu zadržati tekućinu unutar stanica. 

Namočite ručnik (ili salvete) u hladnu vodu i stavite ga na vrat

Ova jednostavna metoda pruža trenutno olakšanje koje je čak osvježavajuće od prskanja ledene vode. Stavljanje hladnog, vlažnog ručnika na ta područja, kao i na prsa i trbuh ako je moguće, može pomoći snižavanju tjelesne temperature kože. Važno je izbjegavati prekrivanje nosa ili usta kako ne bi otežalo disanje.

Ako nemate ručnik pri ruci, možete koristiti hladne, vlažne salvete ili papirnate ručnike kao alternativu. Iako je ručnik idealan zbog veće površine i sposobnosti zadržavanja više vode, često se ne nalazi pri ruci. Hlađenje vodom iz vlažnog ručnika ili salvete omogućuje isparavanje i odvodi toplinu od kože, čime se hladi tijelo i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Ako prilikom toga možete stajati ispred ventilatora ili klima uređaja, proces hlađenja će biti još brži. 

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime