Petak, 31 svibnja, 2024

Znate li što je cybersickness, fenomen koji pogađa sve više ljudi?

Kako spriječiti ovaj sve češći fenomen sličan bolesti kretanja koji rezultira stvarnim osjećajima mučnine, nejasnoće, vrtoglavice i migrene?

Ako provodite puno vremena pred ekranima mobilnih telefona, tableta i laptopa, vjerojatno ste barem jednom osjetili mučninu ili vrtoglavicu, a evo razloga zašto. Nekim ljudima, naime, pretjerano vrijeme pred ekranom ne uzrokuje samo bol očiju i vrata – nekima je doslovno muka. Stručnjaci imaju naziv za tu ‘bolest’ – cybersickness!Što je zapravo cybersickness?

To je fenomen sličan bolesti kretanja koji rezultira stvarnim osjećajima mučnine, nejasnoće, vrtoglavice i migrene. Iako ova bolest pojedince pogađa više nego druge i čini se da ju je nemoguće izbjeći u ovo digitalno doba, postoje neki korisni načini za suzbijanje upotrebe zaslona i rješavanje vrlo neugodnog osjećaja ‘morske bolesti za vašim radnim stolom’. 

Previše vremena provedenog ispred zaslona nije dobro ni za koga, ali za neke pojedince, dulji boravak uz ekran može uzrokovati cybersickness, za koju stručnjaci kažu da je na nekoliko načina slična bolesti kretanja. Mogli biste osjećati mučninu, glava bi vas mogla boljeti, a u nekim slučajevima možete imati i vrtoglavicu.

“Cybersickness se javlja kada vaš mozak prima poruke u kojima se krećete – primjerice, bljeskajućim zaslonom – kad ste zapravo potpuno mirni”, objašnjava dr. Gillian Isaacs Russell, psihoterapeut iz Bouldera u državi Colorado. To se naziva vizualni vestibularni sukob. Jedan od najpoznatijih primjera vizualnog vestibularnog sukoba je ako vam pozli dok pokušavate čitati u automobilu kao putnik. Dok su vam oči usmjerene na nepokretni objekt, ostatak tijela percipira kretanje (tehnički se krećete brzinom vozila, iako mirno sjedite na svom sjedalu).

Pogrešne poruke prema mozgu

“Kao rezultat toga, ovo stvara vrstu zabune u kojoj vaše oči osjećaju jedno, a unutarnje uho i tijelo otkrivaju nešto drugo”, kaže Christina Finn, OT, docentica radne terapije na New York Institute of Technology na Long Islandu. Kad se dogodi takva vrsta miješanih poruka, mogli biste osjećati mučninu ili vrtoglavicu, pogotovo ako ste skloni mučnini. Slično tome, vrijeme provedeno gledajući zaslon, posebno s pokretnim slikama, također može stvoriti vrstu vizualnog vestibularnog sukoba.

“U ovom slučaju vaše oči mogu otkriti kretanje na ekranu dok vam tijelo ostaje u mirovanju, što stvara sukob koji može izazvati slične osjećaje bolesti kretanja”, kaže Finn, dodajući da vam nije potreban cijeli dan pred ekranom da se tako osjećate – ovo se može dogoditi nakon samo jednog ili dva sata upotrebe ekrana. Ovisno o pojedincu, simptomi mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Moguće da je u igri još jedan krivac, a to je plavo svjetlo, koje zrači s ekrana.

Istraživači sugeriraju da izlaganje plavom svjetlu može poremetiti san i preporučuju smanjenje vremena pred ekranom prije spavanja, ista preporuka ublažava i cyber-bolest. “Kada ljudi gledaju u ekran mogu doživjeti mučninu i vrtoglavicu povezanu s naprezanjem očiju, što može biti povezano s izlaganjem plavom svjetlu”, kaže Finn.
Iako bilo tko može doživjeti cybersickness, oni koji su joj najosjetljiviji uključuju ljude koji imaju povijest migrene, sve koji su skloni bolesti kretanja i osobe s vestibularnim tegobama ili poviješću potresa mozga, kaže Finn. Mala djeca, starije odrasle osobe i žene (možda zbog fluktuirajućih razina hormona) također su osjetljivi.

Kako spriječiti cybersickness?

Očito rješenje cybersicknessa je izbjegavanje ekrana, što je ne samo nemoguće, već i nevjerojatno u današnjem društvu. Ali vam donosimo savjete za poduzimanje preventivnih koraka i stvaranje realističnog plana da ograničite vrijeme upotrebe ekrana kada god je to moguće.

1/ Preusmjerite mozak i tijelo

Prvo podsjetiti svoje tijelo gdje se nalazi u svemiru češćim ustajanjem i šetnjom. Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na opasnost od previše sjedenja, a zdravstvene organizacije poput klinike Mayo preporučuju ustajanje svakih 30 minuta, što bi mogla biti mudra ideja i za odbijanje cybersicknessa.

“Vaše će tijelo dobiti više informacija o svom položaju u svemiru, što smanjuje osjetni sukob”, kaže Finn. “Ponekad je to kao na podsjećanje vaših očiju da imaju tijelo privezano za njih.” Također možete sjediti na lopti za vježbanje ili pokretnijoj površini kako biste svom mozgu dali još više informacija o tome gdje se vaše tijelo nalazi u svemiru.

2/ Poduzmite aktivne korake kako biste spriječili naprezanje očiju

“Ako držite bučicu 10 sati bez pauze, možete zamisliti da će se mišić umoriti, ruka će vas boljeti i nećete je moći zadržati – što se onda događa s očima?”, pita se Christopher Starr , Dr. Med., Oftalmolog u Weill Cornell Medicine i New York-Presbyterian u New Yorku. Osim toga, dok zurite u ekran, stopa treptanja smanjuje se za oko 50%, što uzrokuje isušivanje očiju, a to može dovesti do naprezanja očiju, koje se pogoršava kako dan prolazi.

Kako bi minimalizirao naprezanje očiju, dr. Starr predlaže poštivanje pravila 20-20-20-20. Odmorite se od ekrana svakih 20 minuta i 20 sekundi pogledajte u daljinu od 20 stopa (oko 6 metara) ili više. Upotrijebite zadnjih 20 sekundi da ponovno namočite i podmažete površinu oka zatvarajući oči na 20 sekundi ili trepćući 20 puta uzastopno. Također možete upotrijebiti umjetne kapljice suza bez konzervansa ako su vam oči suhe i postavite ekran računala ispod razine očiju. “Pogled malo prema dolje može smanjiti suhoću jer oči nisu toliko otvorene”, kaže Starr.

3/ Minimizirajte izloženost plavom svjetlu

Također biste trebali smanjiti izloženost plavom svjetlu gdje god je to moguće. Mnogi uređaji imaju ugrađene filtere za plavo svjetlo, kaže Finn. Provjerite postavke zaslona telefona i računala da biste vidjeli postoji li opcija za smanjenje plavog svjetla ili kupnju filtra za zaslon. Možete i kupiti posebne naočale koje filtriraju i štite vaše oči od plavog svjetla, koje posebno pomažu ako imate učestale migrene upravo zbog vremena ispred ekrana i izloženosti plavnom svjetlu.

Nikada nećete moći u potpunosti odbaciti ekrane, ali uz gore navedene strategije i malo discipline, nadamo se da ćete svoju cybersickness držati na sigurnoj udaljenosti.

Fotografije: Unsplash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime