Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Hit namirnice za detoksikaciju: Imate legitimno pravo jesti čak i češnjak!

'Sprijateljite' se s namirnicama koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, bolje se osjećati, a kada svemu dodate redoviti trening i zdravi jelovnik - gdje će vam biti kraj?

Stara priča svake godine iznova – čim krenu ljepši dani, s prvim ponedjeljkom  svečano obećajemo kako krećemo na dijetu. Često je upravo ta nagla odluka i kriva zašto na koncu i nismo najuspješniji u naumu. 



Prije nego što se odlučite na mršavljenje, probajte u svakodnevnu upotrebu uvesti neke namirnice za detoksikaciju, pa će sam prelazak na dijetnu ishranu biti manje stresan za tijelo i um.

Naše tijelo – ‘programirano’ za detoksikaciju toksina

Prvi korak neka svakako bude smanjivanje količine hrane i izbacivanje slatkog i gaziranog iz obroka. Inače, naše tijele prilično dobro funkcionira i samo kada je riječ o detoksikaciji, odnosno čišćenju od toksina. Za to su ‘glavni programeri’ jetra, debelo crijevo i drugi probavni organi – koji se prilično uspješno bore protiv toksina, a njih nažalost možemo naći posvuda i u raznim namirnicama. 

Zato se ‘sprijateljite’ s namirnicama za detoksikaciju, odnosno koje potiču čišćenje organizma od toksina i drugih štetnih tvari i olakšajte si donošenje (novogodišnje) odluke o skidanju viška kilograma. Bit ćete uspješniji u naumu, nakon nekog vremena počet ćete se i bolje osjećati, a kada svemu tome dodate redoviti trening i zdravi jelovnik – gdje će vam biti kraj? 🙂

1/ Češnjak

Izvrsna je namirnica za detoksikaciju zbog antibakterijskih, antivirusnih i antibiotskih svojstava. Sadrži alicin, koji je sjajan za čišćenje jetre i jačanje bijelih krvnih stanica, a time podržava i naš imunološki sustav. Možete ga dodati u bilo koje jelo, poput salata, juha ili umaka.

2/ Kurkumin

Aktivan je sastojak poznatog začina kurkume i idealan za čišćenje tijela, smanjenje upala i olakšavanje detoksikacije. Svaku večer od ovog sastojka napravite toplo ‘zlatno’ mlijeko – u toplo mlijeko umiješajte kurkumin (ili cimet, ako ga nemate) i dobit ćete izvrstan napitak za čišćenje toksina koje ste unijeli u tijelo tijekom dana.

3/ Hibiskus

Hibiskus je odličan za detoksikaciju i pročišćavanje, a posebno djeluje na jetru. Povećava enzime za detoksikaciju lijekova i tako smanjuje opterećenje ovog važnog organa količinom toksina. A pozitivno djeluje i na poboljšanje krvi. Hibiskus možete piti u obliku čaja, i zapravo je jako ukusan. Napravite sami domaći čaj od hibiskusa u koji možete dodati sušenu ružu ili koprivu.

4/ Artičoke

Štite jetru od oštećenja i potiču rast novog jetrenog tkiva. Također, povećavaju proizvodnju žuči, koja pak potpomaže izbacivanje štetnih toksina iz jetre i na taj način poboljšava probavu. Možete ih pripremiti na pari, skuhati kao varivo ili od njih napraviti juhu. Izbor je na vama. 

5/ Moringa 

Moringa (ili konjska rotkvica), izvrsna je za smanjenje kiselosti i upala u organizmu, a time i sjajna potpora detoksikaciji na staničnoj razini. Uz to je vrlo dobra za kosu, kožu i nokte, a potiče i libido. Slobodno ju dodajte u svoje jutarnji smoothie ili matchu. 

6/ Kiseli kupus 

Osim što je prepun prebiotika i probiotika koji podržavaju probavni i imunološki sustav, kiseli kupus pomaže i u detoksikaciji jetre i uklanjanju teških metala iz tijela. Ovo niskokalorično povrće, uz sve to, prepuno je vitamina A, B, C, E i K te minerala poput mangana, kalcija, magnezija i kalija. Sadrži i sulforafan koji je ljekovita sumporna tvar.

7/  Limun i đumbir

Svako jutro započnite s napitkom pripremljenim od 500 ml vode sobne temperature ili tople vode sa svježe ocijeđenim sokom od limuna i đumbirom. Ova kombinacija je idealna za detoksifikaciju jetre. S obzirom na to da postimo preko noći (odnosno ne jedemo), pomaže u vezivanju toksina i njihovom izbacivanju iz tijela putem mokraćnog sustava. Limun i đumbir su prepuni antioksidansa koji usporavaju starenje i smanjuju oštećenja DNA. 

8/  Pšenična trava

Zeleni klorofil u pšeničnoj travi snažno je sredstvo za detoksikaciju koje podržava uklanjanje nečistoća i toksina, uključujući i teške metale, iz našeg organizma. Idealna je za smanjivanje upala u tijelu i podržava mitohondrije koji podižu razinu energije. Dodajte je u sok, vodu ili smoothie.

Fotografije: Unspash

Pročitajte još...

Povezano

Ostavite komentar

Molimo upišite komentar
Molimo upišite vaše ime